Tribunalul Argeş a decis în data de 3 aprilie ca dosarul de corupţie în care este implicat primarul suspendat al Mioveniului, Ion Georgescu, să fie judecat în şedinţe nepublice, adică în spatele uşilor închise, pe întreaga perioadă a derulării procesului.
Dosarul Georgescu, în care edilul este cercetat pentru trafic de influenţă, ajunge astfel să fie la acest moment singurul dosar DNA secretizat de o instanţă argeşeană.
“În temeiul art. 352 alin. 3 şi 5 Cod procedură penală, admite cererea formulată de inculpat şi declară şedinţa nepublică pe întreaga etapă a cercetării judecătoreşti”- au decis magistraţii Tribunalului Argeş la începutul lunii aprilie, în cadrul primei şi ultimei şedinţe publice, conform încheierii publicată pe site-ul instanţei.
La următorul termen de judecată, care a avut loc pe data de 25 aprilie, judecata a fost una secretă, departe de ochii presei ori ai altor persoane interesate de mersul acestui dosar.
Deşi nu cunoaştem cu certitudine ce motive a invocat Ion Georgescu pentru ca judecata lui să fie una secretă şi nici motivele magistraţilor care au avizat cererea edilului suspendat, suntem convinşi că decizia Tribunalului, unică la acest moment în cazuistica corupţiei instrumentată de justiţia argeşeană, nu are nicio referire la secrete de stat, nu pune în pericol nici siguranţa naţională şi nici nu are legătură cu vreo audiere de minori.
Ce spune articolul de lege cu numărul 352, aliniat 3, care vizează publicitatea şedinţei de judecată, menţionat de Tribunalul Argeş? Aliniat 3: “Dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiţiei, instanţa, la cererea procurorului, a părţilor ori din oficiu, poate declara şedinţă nepublică pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei”- În cazul de faţă, cel care a cerut ca şedinţa să fie nepublică, pe tot parcursul judecăţii, este Ion Georgescu.
Cererea lui Ion Georgescu de a fi judecat în şedinţă secretă este cu atât mai controversată cu cât susţine că este nevinovat.
De exemplu, la finele anului trecut, când Curtea de Apel Piteşti i-a respins contestaţia la arestul preventiv, Ion Georgescu declara în faţa judecătorilor că nu este vinovat:
“Ion Georgescu vine în faţa instanţei pentru a o informa şi a jura că nu a luat, nu a cerut şi nu a promis nimănui ceva ce ar fi ilegal, a luat un împrumut de la o persoană pe care o cunoaşte de peste 30 de ani, fost ofiţer de poliţie, cu domiciliul în Piteşti, pentru a nu crea discuţii în sfera oraşului Mioveni. Deşi se putea împrumuta la oricine din Mioveni şi este convins că l-ar fi împrumutat, dar a dorit să nu fie la mâna vreunei persoane din Mioveni. Doreşte ca instanţa să-i acorde clemenţă şi anume să dispună măsura controlului judiciar, pentru a putea avea grijă de sănătatea sa fizic şi psihic şi pentru a-şi demonstra nevinovăţia şi a muri demn. Regretă situaţia în care a ajuns şi a pus munca sa de 23 de ani în administraţie, inclusiv imaginea oraşului Mioveni. Are încredere în judecata instanţei, în hotărârea pe care o va lua şi sentinţa pe care o va da. Precizează că nu este vinovat şi mulţumeşte instanţei pentru că i-a dat posibilitatea de a vorbi. Arată că, dacă se va demonstra vinovăţia, va solicita o pedeapsă pe viaţă.”– fragment din şedinţa Camerei de Consiliu din data de 12 octombrie 2023, Judecători de Drepturi şi Libertăţi- Curtea de Apel Piteşti, încheiere penală nr 116, dosar nr 4939/109/2023
G.B.