Sorina Schafflinger este din Piteşti, iar în urmă cu mai mulţi ani s-a stabilit în Austria. Este căsătorită, are un băieţel şi locuieşte la 34 de kilometri de Salzburg.  Ne-a împărtăşit câteva lucruri despre Austria, în perioada COVID 19:

Stăm acasă. Încă avem voie să facem sport în zona de domiciliu şi să ne plimbăm doar cu persoanele cu care locuim. Dar în parcuri nu avem voie. Sunt amenzi uriaşe.  Avem voie să ne plimbăm pe jos sau cu bicicleta, dar pe străzi traficul este redus. Eu lucrez de acasă. Soţul se duce la muncă, dar obligatoriu cu documentul la el, pe care trebuie să îl arate poliţiei, în cazul în care este oprit pentru control. Supermarketul este deschis, dar dimineaţa bătrânii au prioritate. Fabricile şi-au scurtat programul de muncă şi oferă intre 80% si 90% din salariu. La TV, rulează reclame cu copilaşi care transmit că le este dor de bunici, dar că trebuie să nu-i viziteze, astfel protejându-i. Băieţelul meu nu şi-a mai văzut bunica din 12 martie.

Nu se mai găsesc măşti

Nu se mai găsesc nici măşti, nici mânuşi, nici dezinfectant. Dar la soţ la serviciu, sunt asigurate obligatoriu. Au rămas deschise băncile, farmaciile şi magazinele alimentare, dar şi magazinele cu mâncare pentru animale. La doctor, te poţi duce doar pentru urgenţe. Benzina a ajuns la un euro. La cumpărături are voie o singură persoană din familie şi fără copii. La un moment dat nu s-au mai găsit legume, paste, făină, zahăr, hârtie igienică, cafea, pâine feliată, dar s-au făcut aprovizionări.  

Pe străzi, din maşinile Poliţiei se aude: Mulţumim că staţi în casă!

Au revenit mulţi austrieci în ţară. Majoritatea erau în vacanţe. Au fost zile când la radio auzeai cum guvernul îi cheamă acasă pe cei care considerau că se află în pericol acolo unde sunt. Bineînţeles, cei veniţi stau 14 zile obligatoriu în izolare. Poliţia a dat drumul la radio pe străzile din Viena şi se aude o melodie foarte cunoscută poporului austriac:  I am from Austria. Este foarte emoţionant. Din maşini, poliţiştii mulţumesc oamenilor că stau în casă. Trebuie să stăm în casă!”- a povestit Sorina pentru interespublic.ro.

Până ieri, 28 martie, în Austria au fost înregistrate 7 697 cazuri de îmbolnăviri COVID şi 68 de decese.

în foto 1. copii în reclame TV, transmiţând bunicilor ca le este dor de ei

foto 2. maşinile Poliţiei pe străzile din Viena, din care răsună I am from Austria şi mulţumiri oamenilor că stau în casă

Graţiela Bâzoi

Write A Comment