Alina Mărtău, medic de Urgenţă la SJU Piteşti: “Ar trebui să fim cinci-şase medici pe tură, dar noi suntem doi, ceea ce este infernal!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email
  • Care sunt “Urgenţele” care au provocat amendarea asistentului de triaj al celor care aşteptau să intre la UPU- SJU Piteşti!

Deşi se întâmplă destul de rar ca medicii din Argeş să vorbească, la unison, despre problemele cu care se confruntă în exercitarea meseriei, acest lucru s-a întâmplat în data de 4 septembrie, când colectivul de la UPU-SJU Piteşti a decis să trimită autorităţilor o scrisoare deschisă, pe care o prezentăm aici. Scrisoarea vine la circa o lună de când Prefectura Argeş a demarat prin instituţiile de control (DSP), mai multe controale la Spitalul de Urgenţă Piteşti. Printre amenzile date de DSP: o sancţiune de 500 de lei aplicată unui asistent de triaj, pentru că nu a respectat timpii de aşteptare a pacienţilor.

Strigătul medicilor este explicat punctual: la UPU Piteşti lucrează pe tură doar doi doctori, la UPU Piteşti se prezintă persoane care ar trebui consultate de medici primari, medici de familie, în ambulatorii, la UPU Piteşti presiunea este maximă, la UPU Piteşti există riscuri de malpraxis, din cauza volumului mare de pacienţi raportat la numărul foarte mic de medici. Doctoriţa Alina Mărtău (foto) este cea care a făcut publică scrisoarea colegilor ei, pe Facebook, iar mesajul acesteia este menit să fie înţeles atât de pacienţi cât şi de instituţiile statului: “Sănătatea este bunul cel mai de preț și tuturor! În urmă cu ceva timp, nu mult, o comisie pluridisciplinară in frunte cu prefectul județului a avut dorința să observe neregulile din spital. În triajul UPU au constatat că timpii de așteptare sunt depășiți, din motive bine întemeiate, dar nu au dorit să vadă și de ce se întâmplă așa ceva. Cel mai ușor este să lovești în puținele cadre medicale care se luptă să facă față miilor de prezentări anuale și să-ți arăți puterea funcției deținute, dar cel mai greu este să recunoști valoarea și profesionalismul celor ce se zbat pentru viața pacientului în condiții neprielnice, cu personal sub normativ și agresat zilnic sub diferite forme!”- a spus aceasta.

UPU Piteşti are nevoie de cinci-şase medici pe tură, pentru a face faţă prezentărilor

Tot doctoriţa de la UPU, Alina Mărtău, a făcut mai multe declaraţii la postul MedikaTV, prin care întăreşte revolta cadrelor medicale expusă în scrisoare: “Normativul să lucreze doi medici este la 20.000 de pacienţi pe an, or noi avem 60.000 de prezentări, ar trebui să fim cinci-şase medici pe tură, ceea ce este infernal ca doi medici să vadă un număr suplimentar de urgenţe raportat la numărul de prezentări. Noi suntem foarte puţini, asistenţi puţini, brancardieri puţini şi cred că acest lucru este în toată ţara”. Reacţiile opiniei publice s-au împărţit în două pe reţelele sociale, unii înţelegând că UPU duce lipsă de medici, iar la Urgenţe nu se prezintă doar oameni cu cazuri grave, alţii au ales să-i tragă la răspundere, pe motiv că tratamentul oferit este unul…execrabil, lansând comparaţii între ei şi medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului din Mioveni despre care au spus că sunt mulţumiţi. De altfel, doctorii de la Piteşti explică în scrisoare, după cum veţi vedea, care sunt de fapt diferenţele dintre UPU Piteşti şi CPU Mioveni, dar şi situaţiile de la Urgenţele altor spitale ale judeţului. Prin ceea ce reclamă, medicii UPU conturează un adevăr greu de înţeles doar de către cei care nu au avut ocazia de a trăi experienţe la Urgenţa SJU Piteşti: sunt obligaţi să preia toţi pacienţii, chiar şi pe cei care se prezintă cu dureri de măsele, bătături, doape în urechi, muşcături de purici sau de căpuşe, dar timpii de aşteptare nu pot fi respectaţi întotdeauna pentru că prioritate au cei care se zbat între viaţă şi moarte, iar pentru salvarea lor există doar doi medici.

În acest context au apărut informaţiile că printre pacienţii care au reclamat că aşteaptă de prea mult timp să intre la UPU s-au regăsit oameni care ar fi putut să fie consultaţi şi trataţi în afara spitalului, nefăcând obiectul unor urgenţe: printre ei, o pacientă căreia nu-i venise ciclul menstrual de două luni şi acuza dureri de cap. Informaţiile sunt confirmate de medicul UPU, Alina Mărtău: “Din câte am înţeles, cea care a făcut scandal este o tânără care a venit la UPU, acuzând că o durea capul şi că nu îi mai venise ciclul menstrual de două luni. Adică, tănăra nu a putut să-şi facă un test de sarcină în două luni? Avea posibilitatea să întrebe medicul de familie. Este necesară o legislaţie clară în acest sens, pentru că nu ne putem ocupa de toate non-urgenţele. Acestea ţin de medicul de familie, care, potrivit legii, trebuie să fie la dispoziţia pacienţilor 24 de ore din 24. Medicii de la UPU au ajuns la epuizare psihică. Încă am speranţa că lucrurile se vor îndrepta, că oamenii vor înţelege că la UPU este vorba de tratarea urgenţelor.”- a declarat medicul Alina Mărtău pentru ziarul Gherila. Această situaţie a atras amenda de 500 de lei a DSP-ului aplicată asistentului de triaj de la UPU, care a fost acuzat că nu a respectat timpii de aşteptare.

Am făcut interpelări la ministrul Rafila încă de la începutul acestui an”

Adriana Molfea, managerul SJU Piteşti, ne-a oferit un punct de vedere pe subiect, reiterând, printre altele, şi ce a declarat imediat după controalele iniţiate de Prefectură în urmă cu circa o lună: “Ce s-a rezolvat cu această amendă? Amenda nu a rezolvat absolut nimic. Ne confruntăm cu situaţii care au fost aduse la cunoştinţa tuturor instituţiilor abilitate. Domnul prefect ar putea să întreprindă măsuri pentru exceptarea sistemului sanitar de la ordonanţa care blochează organizarea de concursuri! Este reprezentantul Guvernului în teritoriu, cred că este în măsură să ne ofere sprijin. Concursurile sunt suspendate. Când au fost organizate, nu s-a prezentat nimeni! Dar mergem mai departe. Încercăm să aducem medici prin transfer, facem toate eforturile care ne stau în putinţă. Medicii nu vor să vină la UPU Piteşti, pentru că este volumul foarte de mare de muncă, presiunea este foarte mare, riscurile asemenea. Vin pacienţi mulţi care nu prezintă urgenţe, dar pe care trebuie să-i consulţi, în timp ce SMURD-ul aduce oameni pe targă. Am făcut interpelări la ministrul Rafila încă de la începutul acestui an şi pentru acordarea unei salarizări corespunzătoare medicilor de la UPU, care ajung să câştige la fel sau mai puţin decât un doctor care face gărzi. Extindem acum şi UPU, dar avem nevoie de medici. Am primit astăzi (vineri, 15 septembrie) adresă de la Prefectură, prin care ni se cere să spunem ce deficit de medici avem şi ce demersuri am făcut legat de aceeastă situaţie. O să răspundem. Este bine că a aflat şi Prefectura că există deficit de medici.”- ne-a declarat managerul SJU Piteşti, Adriana Molfea.

Aceiași medici angajați în cadrul UPU asigură și activitatea SMURD

Iată şi declaraţia managerului SJU, imediat după amenda dată de DSP în luna august. Adriana Molfea menţionează că medicii de la UPU Piteşti asigură şi activitatea SMURD, încă un motiv pentru a se înţelege de ce timpii de aşteptare nu pot fi mereu respectaţi: “Medicii noștri au ales să își continue activitatea, până la epuizare, când celelalte spitale anunțau simplu că nu pot acoperi gărzile și solicitau SJUP să preia cazurile. Nu sunt perfecți, pentru că sunt oameni, însă nu e corect să fie aruncat în derizoriu efortul acestora, pentru că se vor demotiva și vor alege să plece spre spitale unde nu se muncește atât de mult. SJUP este singura unitate de urgență din județ unde ajung toate cazurile grave și unde, de foarte multe ori, se adresează cazuri care nu reprezintă urgențe și care ar trebui să se adreseze medicilor de familie, fără a mai îngreuna, astfel, desfășurarea activității medicale din Unitatea de Primiri Urgențe. Din dorința de a diminua aceste situații, în nenumărate rânduri, am prezentat cum arată o zi obișnuită la UPU. Doi-trei medici, în doar 12 ore, sunt nevoiți să acorde asistență medicală la peste 150 de pacienți. Nu doar în prima parte a zilei e extrem de aglomerat. După ora 14, toate urgențele din județ ajung la Pitești. Luând în considerare și faptul că aceiași medici angajați în cadrul UPU asigură și activitatea SMURD, este firesc ca timpii de așteptare să crească, uneori, peste limita estimată. Oamenii ar trebui să înțeleagă cu toții că la triaj sunt prioritizate cazurile care reprezintă urgențe. Din grijă pentru pacienți și din respect pentru profesia pe care o exercită, medicii din întreg spitalul, nu doar din UPU, își vor continua activitatea ca până în prezent, deoarece pentru SJUP sănătatea oamenilor a reprezentat, reprezintă și va reprezenta preocuparea primordială.”

Scrisoarea: “Lovituri de imagine care nu rezolvă problema de fond”

Scrisoarea deschisă întocmită de colectivul medicilor de la UPU-SJU Piteşti a fost trimisă managerului Adriana Molfea, DSP Argeş, Consiliului Judeţean Argeş şi Prefecturii Argeş. A ajuns şi la public zilele trecute, prin intermediul medicului Alina Mărtău. Realitatea expusă foarte clar este una gravă şi necesită soluţii de urgenţă care să fie luate instituţional- pentru atragerea medicilor în câmpul medicinei de urgenţă şi social- pentru ca noi, cetăţenii, să înţelegem că înainte de a lua drumul UPU Piteşti pentru o problemă minoră, trebuie să ne sunăm medicul de familie.

Medicii UPU-SJU Piteşti: De curând, după cum ştiţi, a avut loc o acţiune a Prefectului Judeţului Argeş, acţiune de control la nivelul SJUP care a vizat în mod expres funcţionarea UPU şi care a fost prezentată ca fiind o preocupare pentru cetăţenii judeţului, despre care se consideră că aşteaptă prea mult să fie consultaţi în urgenţă. Concluziile controlului în care a fost angrenat DSP Argeş şi amendarea personalului din triaj pentru depăşirea timpilor de aşteptare prevăzuţi în protocolul de triaj în cazul a doi pacienţi dovedesc faptul ca autorităţile nu sunt preocupate să vadă problemele în ansamblu, ci punctează pe alocuri lovituri de imagine care nu rezolvă problema de fond.

 Doi medici sunt nevoiţi să vadă un număr de pacienţi de cel puţin două ori mai mare

A transmite beneficiarilor asistenţei medicale de urgenţă mesajul că dacă nu vor fi consultaţi întrun interval de timp oarecare, personalul medical va fi amendat, este profund nedrept şi neproductiv din mai multe motive. Protocoalele de triaj încearcă să standardizeze prioritizarea intrării la consult a pacienţilor, atunci când se prezintă la UPU în număr mai mare decât capacitatea de a fi preluaţi în ariile de consultaţie şi tratament. Timpul de aşteptare estimat conform codului de triaj poate fi mai mic sau mai mare în funcţie de afluxul de urgenţe cu prioritate superioară care ajung în UPU ulterior. Pe lângă protocoalele de triaj, UPU funcţionează în baza unei legi care stabileşte şi normativul de personal raportat la numărul de prezentări. Conform actului normativ, în UPU Piteşti ar trebui să lucreze cel puţin 5 medici/tură. În realitate, doi medici sunt nevoiţi să vadă un număr de pacienţi de cel puţin două ori mai mare decât prevede normativul de personal. În plus, există aleatoriu perioade din zi în care afluxul de urgenţe· poate fi dublu sau triplu faţă de media orară.

 O ipocrizie care se suprapune peste “cultura” medicală a pacientului

A te face că nu vezi această problemă şi a pretinde că un număr de medici trebuie să vadă în aceeaşi unitate de timp un număr de pacienţi pentru care ar fi necesari de două mai mulţi medici e o ipocrizie care se suprapune nefericit peste cultura medicală a pacientului pentru care noţiunile de aşteptare, programare, respect pentru suferinţa celuilalt, sunt de-a dreptul ofensatoare. Funcţionăm într-un sistem medical în care pacienţii cheamă ambulanţa sau se prezintă la UPU pentru orice: dureri de măsele, de genunchi, alergii, bătături, doape (de cerumen) în urechi, muşcături de purici, căpuşe, ţânţari, arsuri solare, acuze pentru care unui pacient din occident nici nu i-ar trece prin cap să calce într-un spital.

 Dacă îi întrebi de medicii de familie, pacienţii se simt jigniţi

La întrebarea legitimă a asistenţilor de triaj dacă pacientul s-a gândit să apeleze la medicul de familie să-i ceară un sfat medical, majoritatea se simt jigniţi şi ameninţă cu reclamaţiile (mulţi dintre aceştia depun efectiv o reclamaţie ulterior). În aceeaşi situaţie se află şi pacientul pentru aşteptarea căruia DSP a dat amendă asistentului de triaj: a afirmat nonşalant că nici nu-şi cunoaşte medicul de familie. Vă vom mai explica ce se poate întâmpla dacă medicul care asistă o urgenţă majoră (ţineţi cont de faptul că un pacient critic poate sta în UPU şi câteva ore până când e stabilizat, investigat, internat) este nevoit să consulte în timpul estimat de protocolul de triaj (pentru că astfel riscă amendă, nu-i aşa) şi câţiva pacienţi cu dureri de genunchi, picioare umflate, greaţă, pentru că au băut prea mult, atacuri de panică. Va fi nevoit să neglijeze supravegherea pacientului critic sau să delege responsabilitatea supravegherii altui asistent. Vreau să-şi imagineze cel care reclamă aşteptarea la UPU că el însuşi sau un părinte ar avea o problemă gravă şi se află de câteva ore sub îngrijirea medicului de urgenţă, iar în timpul ăsta de medicul respectiv trag încă 4-5 pacienţi să fie consultaţi, pentru probleme care nu reprezintă nicio urgenţă imediată sau pentru care ar fi fost suficient să ceară sfatul medicului de familie sau al farmacistului. Ce ar vrea să facă medicul respectiv? Să rămână lângă pacientul critic pentru a asigura că nu se decompensează până la momentul internării sau să-şi vadă de consultaţiile de policlinică pentru că – nu-i aşa?- şi pacienţii ăia plătesc taxe?

Medicii tineri nu mai vor să se angajeze acolo unde este cel mai greu

Ne imaginam că va apărea întrebarea: De ce nu mai angajează spitalul medici de urgenţă dacă e deficit de personal? Răspunsul este următorul: deficitare sunt mai multe specialităţi, iar posturile scoase periodic la concurs rămân neocupate pentru că medicii tineri nu mai vor să se angajeze acolo unde este cel mai greu, solicitarea e mare, iar satisfacţiile profesionale sunt umbrite de reproşuri şi lipsa de apreciere a efortului depus.

UPU Piteşti versus CPU Mioveni

Cel mai concludent exemplu este acela că dacă la UPU Piteşti nu s-a mai prezentat niciun medic la concurs de 3 ani, iar colectivul a scăzut de la 19 medici de urgenţă câţi eram în 2018, la 12, la CPU Mioveni s-au prezentat în ultimul an la concurs 5 medici de urgenţă. De ce credeţi? Pentru că primesc cam o treime din numărul de pacienţi care ajung la UPU. Îşi desfăşoară activitatea într-o unitate cu o infrastructură modernă, iar după investigaţia parţială a pacienţilor, o bună parte (cei mai gravi) sunt trimişi la UPU Piteşti. Vreţi să faceţi funcţională UPU Piteşti? Atunci poate autorităţile implicate ar fi bine să caute resurse să motiveze şi să atragă medicii să vină şi să rămână să lucreze în SJUP, nu să caute motive să-i amendeze.

Uitaţi-vă cum îşi selectează Spitalul Militar adresabilitatea!

Atunci uitaţi-vă ce se întâmplă în spitalele din judeţ şi faceţi-le funcţionale şi pe acelea pentru a ridica presiunea enormă de pe SJUP. Uitaţi-vă cum îşi selectează Spitalul Militar adresabilitatea la câteva urgenţe, motivând lipsa liniilor de gardă în mai toate specialităţile. Suntem de acord să ajungă la noi trauma majoră, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, marile urgenţe chirurgicale, respiratorii etc, dar este inadmisibil să alerge ambulanţele în disperare în tot judeţul cărând la UPU din proximitatea spitalelor municipale sau orăşeneşti sau chiar din structurile de urgenţă ale spitalelor respective pacienţi cu diverse colici, traumatisme minore, viroze, cistite, otite, pentru motivul că nu-şi organizează un banal serviciu de radiologie sau nu au nici măcar o linie continuă de gardă de Boli Interne sau, pur şi simplu, nu vor să-şi asume finalizarea cazurilor dacă nu le trec prin filtrul specialiştilor de la SJUP.

Pacienţilor cu urgenţe minore nu le închidem uşa în nas, dar…

Preocuparea noastră pentru reducerea timpului de aşteptare e permanentă. De aceea ieşim de cele mai multe ori epuizaţi din tură/gardă, încercând să rezolvăm toate urgenţele, dar adevărul este următorul şi trebuie spus: timpul estimat de aşteptare pentru toate codurile de triaj NU poate fi respectat întotdeauna, cu oricâte amenzi ne-ar ameninţa DSP, CJ sau instituţia Prefectului. Pentru că omeneşte este imposibil. Niciodată un om nu poate munci cât doi în mod continuu, niciodată nu vei putea pune pe un brancard doi pacienţi gravi simultan s.a.m.d. Iar noi vom face totdeauna alegerea de a acorda atenţia cuvenită urgenţelor majore atât cât e nevoie de noi, pentru ca asta e menirea noastră, nu aceea de suplinitori ai medicinei primare şi ambulatorii. Nu vrem ca fiecare tură să fie un exerciţiu de evitare a malpraxisului din cauză că suntem nevoiţi să vedem pacienţii contra cronometru. Pacienţilor care aleg să vină la UPU pentru urgenţe minore sau pentru diverse consultaţii nu le închidem uşa în nas, dar nici nu-i vom încuraja să aleagă această abordare pentru că, aglomerându-ne până la sufocare, scad inevitabil şansa unei îngrijiri de calitate a celor care au cu adevărat nevoie de ea şi care pot fi părinţii, bunicii sau fraţii lor. Vă mulţumim.”

Colectivul de medici al UPU-SMURD Piteşti:  Dr. Marius Pascu, medic-şef,  Dr. Alina Mărtău,  Dr. Rodica Barbu,  Dr. Nicoleta Nistor,  Dr. Valentina Neaşcu,  Dr. Cristina Tuculeanu,  Dr. Irena Grigore, Dr. Ionuţ Gheorghe, Dr. Graţiela Popa, Dr. Anca Alexandrescu, Dr. Mariana Mostoghiu, Dr. Cătălina Cornea, Dr. Corina Bulgar.

Graţiela Bâzoi

 

Write A Comment