Scrisoare Ministerului Afacerilor Externe al României din partea Arhiepiscopiei Armene

Discuţia vizează regiunea Nagorno-Karabagh
Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene și-a exprimat îngrijorările cu privire la atrocitățile la care este supusă populația creștin-ortodoxă armeană din regiunea Nagorno-Karabagh, adresând o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe al României, potrivit araratonline.com.

Stimată doamnă Ministru,

Am luat la cunoștiință din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României, referitor la situația din regiunea Nagorno Karabagh și, în calitate de Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, dorim să exprimăm un profund sentiment de indignare și dezamăgire față de poziția exprimată în acest comunicat, prin care MAE nu recunoaște dreptul poporului armean din Arțsakh la autodeterminare și la organizarea unor alegeri prezidențiale legitime și constituționale. 

În calitate de reprezentanți ai Bisericii Armene din România, suntem profund atașați valorilor de dreptate, pace și respect pentru toate comunitățile. Ne-am fi așteptat ca România să fie un exemplu în această privință și să sprijine demersurile de reconciliere și pace în regiunea Nagorno Karabagh.

Este cu totul regretabil și inacceptabil ca România, o țară cu o istorie bogată și o tradiție de respect față de diversitatea culturală și etnică, văzând atrocitățile cărora este supusă populația creștin-ortodoxă armeană din această regiune, prin acțiuni de epurare etnică și genocidale puse în acțiune de către regimul dictatorial al Azerbaijanului, să contribuie la escaladarea tensiunilor prin astfel de comunicate.

Nu putem să nu observăm că acest comunicat este în detrimentul valorilor și principiilor democratice pe care România pretinde că le promovează în relațiile internaționale. Refuzul de a recunoaște alegerile prezidențiale din Arțsakh este o manifestare gravă de ignoranță față de realitate și față de suferința populației armene din această regiune.

Nutrim speranța că Guvernului României să reconsidere această poziție și să susțină eforturile de soluționare pașnică a conflictului din regiunea Nagorno Karabagh, în concordanță cu drepturile omului și aspirațiile legitime ale poporului armean.Cu speranța că România va reconsidera acest punct de vedere și va adopta o poziție mai echilibrată în viitor, vă rugăm să acceptați exprimarea noastră sinceră de dezamăgire și îngrijorare față de actuala poziție a Ministerului Afacerilor Externe al României”. (Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, Exarhul Eparhiei Bisericii Armene din Bulgaria, Delegatul Patriarhal pentru țările balcanice, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene)

Comunicatul oficial la care face referire Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a fost lansat de Ministerul Afacerilor Externe în data de 11.09.2023: “Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaște așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea Karabagh. MAE reiterează susținerea deplină pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului, în frontierele sale recunoscute internațional, și se pronunță pentru reglementarea politică a tuturor problemelor din regiune, în consens cu principiile dreptului internațional.” (comunicatul aici: mae.ro)

sursa foto- Arhiepiscopia Armeniei din România

sursa info- araratonline.com

alte  ştiri Armenia:

 Hramul Bisericii armene din Piteşti sărbătorit în prezenţa şi cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian

– Câţi romi, maghiari, evrei, armeni, italieni, turci etc sunt în Argeş?

 

Write A Comment