CNAIR începe proiectul “Măsuri de calmare a traficului rutier la intrarea în localităţi”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat astăzi documentaţia proiectului “Măsuri de calmare a traficului rutier la intrarea în localităţi”.

Potrivit acestuia, CNAIR urmează să achiziţioneze produse, lucrări şi servicii, pentru amenajarea intrărilor şi ieşirilor din localităţile cu incidenţă crescută a accidentelor rutiere.

Investiţiile vizează 131 de localităţi cu drumuri naţionale pe două benzi de circulaţie şi 17 localităţi cu drumuri naţionale pe patru benzi, pe raza cărora au fost înregistrat număr mare de accidente mortale.

România trebuie să îndeplinească obiectivul impus de Comisia Europeană de creştere a gradului de siguranţă rutieră şi reducerea numărului victimelor decedate în accidentele rutiere, cu 50%. În prezent există doar indicatoare de intrare în localităţi, suplimentate cu limita de viteză impusă pe sectorul de drum. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru ridicarea gradului de siguranţă rutieră.”- a anunţat CNAIR în informarea lansată astăzi pentru consultarea pieţei.

Principalele produse care urmează să fie achiziţionate prin licitaţie sunt marcaje rutiere (benzi transversale cu efect optic, covor antiderapant, marcaje zig-zag), console metalice, lămpi LED, camere radar cu afişaj instant a vitezei, indicatoare rutiere etc.


MACHETĂ CNAIR LUCRĂRI LOCALITĂŢI

În documentaţia lansată, inclusiv un caiet de sarcini preliminar, sunt prezentate şi exemple prietenoase de posibile marcaje rutiere, prin emoticoane: “Conducătorii auto vizualizează viteza în timp real şi avertizează şoferul dacă limita de viteză este depăşită. Feedback-ul vizual, de exemplu prin afişarea unei feţe triste sau a unui mesaj de atenţionare este excelent de recunoscut şi o modalitate prietenoasă de a mustra şoferul şi de a-i cere să încetinească. Faţa zâmbitoare semnifică respectarea vitezei permise şi laudă utilizatorul rutier.”


FIŞĂ CNAIR PREZENTARE PRODUSE

 


CNAIR a publicat şi lista localităţilor incluse în proiect, în funcţie de numărul accidentelor mortale care au avut loc pe raza acestora, în perioada 2016-2020. Primele pe listă (la categoria drumurilor cu două benzi) sunt Râmnicu-Vâlcea (13 decese), Afumaţi (12 decese), Bujoreni (11), Cornetu (11), Pipirig (11), dar şi Bascov din judeţul Argeş, cu zece decese în perioada menţionată, care au avut loc pe DN 7C.

Alte porţiuni de drumuri naţionale (cu două benzi) care urmează să fie îmbunătăţite prin amplasarea de marcaje de circulaţie, pe teritoriul judeţului Argeş: DN 73, în localităţile Stâlpeni (5 decese), Mihăeşti (8 decese), Schitu Goleşti (7 decese), DN 7, în Drăganu (7 decese) şi Călineşti (5 decese) şi DN 65 în Albota (4 decese).

Cele mai multe accidente rutiere mortale pe drumuri naţionale cu patru benzi au avut loc pe raza localităţilor Bărcăneşti (DN 1- 14 decese), Bragadiru (DN 6- 13 decese) şi Tărtăreşti (DN 7- 12 decese).

LISTA LOCALITĂŢILOR BENEFICIARE ALE PROIECTULUI “Măsuri de calmare a traficului rutier la intrarea în localităţi” AICI: LOCALITATI CNAIR

foto slider: https://www.yorkshireeveningpost.co.uk

sursă: CNADNR

 

 

Write A Comment