România a decis să continue participarea la programul european pentru şcoli, susținut din fonduri FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă). În acest sens, în data de 24 februarie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a postat pe site, pentru transparenţă decizională, proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene.
Potrivit declaraţiilor deputatului PNL de Argeş, Daniel Constantin, este nevoie de o nouă legislaţie care să reglementeze programul respectiv, dat fiind noul exerciţiu financiar anual.
“Este bine că se continuă programul şi în acest an. Intrăm practic pe un nou exerciţiu financiar şi de aceea este nevoie de o nouă legislaţie. Vorbim de fonduri europene plătite din FEGA, pilonul 1 din Agricultură, deci prin APIA, şi de bani de la bugetul de stat care vor fi alocaţi. Licitaţiile vor fi organizate în continuare de către autorităţile locale, iar sumele vor fi decontate de către Ministerul Agriculturii prin Agenţia de Plăţi şi Investiţii în Agricultură. Este vorba de trei categorii de produse: pentru cele de panificaţie, alocarea de fonduri se va face numai din bugetul de stat, de produse lactate şi de fructe, în cazul cărora alocarea este una dublă- şi de la bugetul de stat şi din fonduri europene.”- ne-a declarat parlamentarul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, membru al Comisiei permanente de Agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor.
Conform acestuia, la începerea anului școlar 2023-2024, circa 1,9 milioane de elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Programul pentru Şcoli al UE.
Valorile fondurilor FEGA din partea Uniunii Europene, pe an școlar în România, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, vor fi următoarele:
– fructe: 6.178.236 euro/an școlar;
– lapte:11.303.390 euro/an școlar.
Programul pentru Şcoli al Uniunii Europene a fost implementat în România în anul şcolar 2017/2018, unind programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.
foto- agrointel.ro