Deputatul Daniel Constantin: “Dacă nu vom înţelege prioritatea infrastructurii de irigaţii, nu vom mai avea seriozitate politică!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Deputatul PNL de Argeş, Daniel Constantin, este de părere că implementarea programului pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii este cu mult în urmă, comparativ cu cerinţele majore din agricultura românească.

Acesta este şi motivul pentru care la începului lunii august, parlamentarul s-a adresat printr-o interpelare ministrului Petre Daea, prin care a solicitat situaţia fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru refacerea acestei infrastructuri. Programul de refacere a infrastructurii irigaţiilor ar fi trebuit finalizat în anul 2020. Deputatul de Argeş şi-a motivat interpelarea în calitate de iniţiator al Legii 269 din 2015, din perioada în care ocupa funcţia de ministru al Agriculturii, lege care aproba OUG 4 din acelaşi an, pentru modificarea OUG 82 din 2011.

Programul propus de Legea Irigaţiilor prevedea refacerea infrastructurii principale de irigaţii a României până la finele anului 2020, cu demararea în 2016. Departe de a fi gata, un sistem de irigaţii integrat, funcţional, şi-ar fi dovedit utilitatea mai ales în acest an, în condiţiile de secetă severă, se arată în interpelarea deputatului PNL de Argeş, Daniel Constantin. Ministrul Petre Daea a răspuns solicitării respective, în cifre care reflectă o situaţie sub aşteptări.

“Din răspunsul domnului ministru al Agriculturii, rezultă că stadiul de implementare a acestui program este de circa 25%, adică foarte puţin. Din 2017 până în prezent s-au alocat sume de 1,3 miliarde lei, dintr-un total de 5,3 miliarde lei. Dacă nu vom conştientiza că implementarea acestui sistem esenţial pentru agricultură reprezintă o prioritate naţională, cred că nu vom mai avea seriozitate politică. Situaţia acestor cifre poate reprezenta o bază de dialog cu fermierii şi cu decidenţii politici. Putem avea o şansă ca reabilitarea şi modernizarea sistemului de irigaţii să fie introdus prin PNRR, în vederea finanţării. Am văzut că există voinţă politică în acest sens. Să nu uităm totuşi că sunt câteva miliarde de euro pe care România nu i-a atras.”- ne-a declarat deputatul PNL de Argeş, Daniel Constantin.

Write A Comment