Frescele pictate de Sorin Ilfoveanu la Teatrul “Alexandru Davila” au fost evaluate la 600.000 de EURO!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

În foaierul de la etaj al Teatrului Alexandru Davila se găsesc, din anul 1976, două fresce murale. Acestea sunt operele cunoscuţilor pictori Sorin Ilfoveanu (de origine argeşean) şi Ştefan Câlţia. Frescele pot fi văzute din afara teatrului, una dinspre statuia lui „Mircea cel Bătrân”, cealaltă dinspre Biserica „Sfântul Anton”, după ce în 2017, foaierul a fost refăcut şi dotat cu mochetă roşie şi lumini. Până la acea dată, în respectiva locaţie de afla un atelier de pictură. Odată ce frescele murale au fost puse în valoare, un audit intern făcut în perioada fostului manager Nicolae Poghirc a recomandat ca opere de artă ale pictorului Sorin Ilfoveanu să fie evaluate şi asimilate în patrimoniul cultural al judeţului sau cel naţional.

                           fresca Sorin Ilfoveanu

Potrivit unor surse din cultura argeşeană, după plecarea lui Nicolae Poghirc din funcţia de manager al Teatrului (în locul acestuia fiind numit actorul Constantin Cotimanis), s-a început procedura de evaluare a celor două fresce, pentru identificarea unui expert în arta murală. Astfel, singurul evaluator agreat de forurile în domeniu a fost regretatul pictor argeşean Augustin Lucici (decedat la finalul anului trecut).

           amenajare foaier Fresca Murală Ilfoveanu- Teatrul Al. Davila, Piteşti

Augustin Lucici a evaluat cele două fresce murale, în mod egal, la suma totală de 600.000 de euro. Suma este una impresionantă, iar în baza procedurilor care prevăd valorile patrimoniale, Consiliul Judeţean ar urma să achite costurile pentru asigurarea acestor opere de artă. Alte surse avizate susţin însă că administraţia judeţeană are în vedere o reevaluare, astfel încât Consiliul Judeţean să facă posibilă, din punct de vedere financiar, trecerea acestora în proprietatea culturii argeşene.

foto slider: Fresca văzută din afară- Teatrul Al. Davila

G.B.

Write A Comment

error: Content is protected !!