Vizită în Argeş a ministrului Dezvoltării, Cseke Attila

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Astăzi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației,  Cseke Attila, s-a aflat în vizită oficială județul Argeș.

La prima oră,  împreună cu deputata Simona Bucura-Oprescu, președinte al Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, ministrul s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și cu prefectul  Emilia Mateescu.

           Ministrul Dezvoltării a primit în dar o ie din partea deputatei Simona Bucura Oprescu

Cu această ocazie, președintele Ion Mînzînă a ridicat problema cofinanțărilor pentru proiectele pe care Consiliul Județean Argeș le are în implementare, atât pe fonduri europene, cât și prin PNDL II.

În perioada 2016 – 2020, Consiliul Județean Argeș a accesat cele mai multe proiecte cu fonduri europene și prin programele guvernamentale din istoria județului. La această oră, Consiliul Județean Argeș are în execuție: 12 contracte cu finanțare europeană; 8 contracte cu finanțare prin PNDL II; 7 proiecte cu finanțare europeană având ca beneficiar DGASPC Argeș.

De asemenea, președintele Ion Mînzînă a discutat și despre problema finanțării Direcției Generale pentru Protecția Copilului, fonduri ce ar trebui asigurate de la bugetul de stat, dar care, în Argeș, au fost acoperite de la bugetul județean.

Președintele Ion Mînzînă a mai ridicat și o problemă mai veche a administrațiilor locale, și anume procedura greoaie a achizițiilor publice, dar și prezența firmelor fantomă la aceste achiziții.

A urmat întâlnirea cu parlamentarii județului Argeș şi cu primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea. La întâlnirea ministrului  Cseke Attila cu primarul municipiului Pitești, au participat prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mânzână, administratorul public al municipiului, Lucrețiu Tudor și viceprimarii Gelu Tofan și Mihai Mihăilescu. 

S-au discutat investițiile pe care Piteștiul dorește să le demareze în viitorul apropiat, cu susținerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin fonduri europene și guvernamentale.

Cseke Attila a considerat utile și absolut necesare propunerile făcute de administrația piteșteană, referitoare la principalele obiective de investiții: proiecte care vizează fluidizarea și echilibrarea traficului în oraș, parcări subterane acoperite cu spații verzi, conform normelor europene în vigoare, stadionul nou „Nicolae Dobrin”, dar și creșe proiecte tip sau proiecte de anvelopare a clădirilor rezidențiale.

După întâlnire, ministrul a fost însoțit de către reprezentanții autorităților locale într-o vizită în teren la viitoarea Sală Polivalentă, aflată în construcție pe strada Basarabia, un proiect de 99 milioane de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții.

Echipa ministerială a remarcat faptul că investiția va fi realizată înainte de termenul de finalizare prevăzut în contract și a apreciat seriozitatea constructorului și implicarea autorităților.

Aici, lucrările sunt într-un stadiu de execuție de 58%, investiția fiind de 94 milioane de lei, fonduri din bugetul Ministerului Dezvoltării.

Tot astăzi, în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș, rectorul Universității din Pitești, Prof. Univ. Dr. Dumitru Chirleșan, a semnat contractul de finanțare, prin Compania Națională de Investiții, pentru construcția unui nou cămin studențesc, care va avea 113 camere, 222 de locuri și o durată de execuție de 18 luni.

Ministrul Cseke Attila s-a întâlnit și cu primarii argeșeni cărora le-a prezentat câteva dintre oportunitățile de finanțare a unor proiecte care vor exista în perioada următoare.

În primul rând, este vorba despre un program de construcție de creșe lansat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu finanțare din bugetul de stat. Vor fi trei tipuri de creșe, creșe pentru 4-5 grupe de copii, 6-7 grupe de copii și 10-11 grupe de copii. Pentru acest proiect autoritățile locale trebuie să găsească doar terenul.

De asemenea, primarii au mai fost informați că Oficiul Național de Cadastru va deschide o finanțare, din bugetul național, pentru cadastrare sectorială, o finanțare de 160.000 de lei pentru fiecare UAT.

Au fost prezentate și proiectele de acte normative pe care ministerul le are în dezbatere.

Printr-un astfel de proiect se dorește rezolvarea problemei arhitectului-șef de la nivelul UAT-urilor. Astăzi, la nivelul țării, sunt doar 184 de localități cu arhitect-șef, și asta din cauza legislației care este restrictivă și care nu dă șansa accederii la această calitate și tinerilor specialiști.

Ministrul Cseke Attila a mai precizat că se are în vedere și organizarea unor examene pentru experți și verificatori de construcții, cu un regulament total diferit față de cel actual. Acum, la nivel național sunt doar 41 de experți în securitatea la incendiu și pentru un aviz autoritățile ajung să aștepte luni sau chiar ani.

Vizita în teren a continuat la Spitalul Orășenesc Mioveni, podul peste râul Argeșel, cartierul Racovița, orașul Mioveni, între DN73 D și DC 85, rețeaua de canalizare menajeră și stația de epurare din comuna Schitu Golești și Piața Centrală din municipiul Câmpulung Muscel. Acestea sunt proiecte pe care autoritățile locale din județ le au în implementare cu fonduri guvernamentale.

La nivelul județului Argeș sunt în implementare 12 obiective finanțate prin CNI, în valoare de 351 milioane de lei, iar prin PNDL II sunt proiecte de infrastructură de peste 1 miliard de lei, dintre care peste 700 milioane lei au fost deja decontate.

“Astăzi, împreună cu domnul ministru am încercat să identificăm soluțiile pentru a trece peste această perioadă grea. De acum încolo o să ne găsească pe la ușa dânsului, în audiențe, pentru a duce la bun sfârșit toate proiectele pe care le avem în județ, și care nu sunt puține. Acest lucru a fost spus de toți factorii politici care au ridicat probleme strict pentru județul Argeș” – Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș.

“Visul meu este că, într-o zi să putem avea o altă viață în comunitate. O viață mai bună în care autoritățile publice din România să ofere servicii publice de calitate. Lucrurile acestea nu pot fi făcute decât printr-o colaborare loială între instituțiile statului, autoritățile publice locale, autoritățile județene, parlamentari și miniștri, lăsând la o parte ambițiile și orgoliile politice și înțelegând că fiecare dintre noi suntem în slujba celor care ne-au ales. Astăzi, pentru județul Argeș este un moment important. Domnul ministru are posibilitatea să cunoască nemijlocit județul și mai ales dorințele noastre de dezvoltare. Fiecare dintre noi, astăzi, indiferent de partidul politic pe care îl reprezentăm, a încercat să dea un singur mesaj – că suntem luptători pentru Argeș și că împreună ne dorim să ducem Argeșul pe primul loc” – a declarat deputata Simona Bucura Oprescu, președinte al Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.

 

Write A Comment