Ministrul Simona Bucura-Oprescu, astăzi la reuniunea EPSCO de la Luxemburg

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Ministrul Simona Bucura Oprescu a participat astăzi la Luxemburg la reuniunea Consiliului EPSCO.

EPSCO reprezintă Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs/Consiliul de Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului, secţiunea dedicată miniştrilor Muncii, Ocupării şi Politicilor Sociale.

Temele centrale au vizat dimensiunea socială a Pieței Unice, propunerea de Directivă privind îmbunătățirea conținutului programelor de stagiu și condițiile de muncă pentru stagiari.

Au avut loc dezbateri şi pe tema privind asigurarea unei tranziții line de la educație la piața muncii.

Revizuirea Directivei privind îmbunătățirea eficienței cadrului de informare și consultare a lucrătorilor- a fost, de asemenea, un alt subiect de pe agenda Consiliului.

Pentru a depăși provocările actuale de pe piața muncii, cum ar fi deficitul de forță de muncă și competențe, avem nevoie de eforturi coordonate la nivel european și național. În România folosim finanțări europene și naționale pentru îmbunătățirea competențelor digitale, verzi și lingvistice, deoarece trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului. De asemenea, am îmbunătățit cadrul legal pentru dialogul social. Avem mecanisme consolidate de dialog tripartit pentru a găsi împreună cu partenerii sociali cele mai bune soluții la provocările pieței muncii”, a subliniat ministrul Simona Bucura-Oprescu în intervenția sa din plenul Consiliului pe marginea Raportului Letta privind viitorul Pieței Unice aflat în dezbatere.

Raportul Letta este o etapă a procesului de consolidare pe termen lung a competitivității și va fi folosit în elaborarea agendei politice a viitoarei Comisii Europene.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, astăzi la reuniunea EPSCO de la Luxemburg

Raportul Letta consolidează angajamentul UE față de solidaritate, reducerea inegalităților și promovarea bunăstării tuturor cetățenilor, în conformitate cu valorile Pilonului european al drepturilor sociale.

Un subiect important pe agenda Consiliului EPSCO a mai fost cel privind necesitatea unui nou acord industrial în UE și a unor politici sociale care să îmbunătățească viața cetățenilor europeni.

Write A Comment