Încă o zi de căutări ale bărbatului dispărut în pârâul Valea Iaşului, Curtea de Argeş, se încheie fără niciun rezultat. ISU Argeş a anunţat în urmă cu puţin timp că 11 pompieri au continuat şi astăzi căutările, dar, din păcate, trupul lui Iulian Rădulescu nu a fost găsit. Iulian Rădulescu, de 47 de ani, a căzut vineri, 20 ianuarie, în pârâul Valea Iaşului şi de atunci nici urmă de acesta.

PNL Curtea de Argeş a făcut ieri publice mai multe documente care atestă faptul că familia celui dispărut şi încă alte şapte se luptă de ani buni să-l convingă pe primarul oraşului Curtea de Argeş să construiască un podeţ sigur peste pârâul Valea Iaşului, singura cale de acces către gospodăriile lor, podeţ improvizat de zeci de ani de pe care a căzut zilele trecute Iulian Rădulescu. Petiţionarii au fost şi sunt reprezentaţi de Doru Nicolae Păunescu, unul dintre proprietarii din strada Progresului, care astăzi ne-a oferit câteva declaraţii despre lupta surdă dusă cu municipalitatea Curtea de Argeş, soldată cu tragedia de vineri. Doru Nicolae Păunescu stă gard în gard chiar cu familia celui dispărut.

Rugăminţile către primarul din Curtea de Argeş nu au avut niciun efect

Am fost toţi, toate famillile din zonă, la şedinţele de consiliu local. De mai multe ori. Dovadă stau procesele verbale. S-a stipulat acolo că acea cale de acces pe care noi o solicităm va fi realizată. Când? În ce fel? Nu mai ştim, dar primarul a promis de multe ori că se va rezolva. Drept dovadă, nici în proiectul de buget pe acest an nu sunt prinşi bani pentru calea de acces până la proprietăţile noastre, pentru refacerea podeţului. N-am fost luaţi în seamă, pe motiv că nu sunt bani. La acest nivel s-a discutat. Am făcut hârtii peste tot, la toate instituţiile statului, i-am reprezentat pe toţi aceşti oameni. Am trimis la Prefectură, la Consiliul Judeţean, la ISU Argeş, la Agenţia de Plăţi, pentru că vecinul meu nevăzător este chiar tatăl vitreg (n.r. Mihai Bunescu) al celui dispărut în pârâu. Tatăl vitreg are grad grav de handicap. Toate aceste instituţii au solicitat Primăriei Curtea de Argeş să găsească soluţii. Ceea ce nu s-a făcut nici până astăzi! De aceea, am luat toate hârtiile şi le-am trimis la Avocatul Poporului. Avocatul Poporului nu a primit niciun răspuns de la Primărie, apoi a trimis solicitarea la Prefectură, iar Prefectura a somat Primăria să dea un răspuns. Şi tot aşa. Singurul răspuns pe care îl avem de la Primăria Curtea de Argeş este că nu au bani pentru rezolvarea acestei probleme. Că nu a fost bugetată calea de acces, podeţul, dar că se fac eforturi… unele…deosebit de mari.”- a declarat Doru Nicolae Păunescu pentru interespublic.ro.

Petiţiile către Primărie sunt şi din anul 2008

Întrebat dacă cel puţin a fost vehiculată o valoare a lucrărilor pentru podeţ, după atâtea discuţii şi rugăminţi la Primărie, Doru Păunescu ne-a spus că nici măcar nu s-a pus problema: “Nu s-a vehiculat în toţi aceşti ani nicio sumă de care ar fi nevoie pentru construirea podeţului. Dar era nevoie măcar de un început. Să se fi introdus bani în buget măcar pentru un studiu de fezabilitate, 20.000 lei- 30.000 lei, poate chiar mai puţin. Podeţul a fost şi este este improvizat mereu.” Doru Păunescu mai spune că încă din 2008 există cereri pentru construirea căii de acces la proprietăţile din strada Progresului: “Sunt cereri pentru construirea unui pod aici şi din 2008. Am văzut acum la vecina. Mama celui care a fost luat de viitură are o hârtie de la Primărie din 2008, în care i se spune la fel: că nu a fost prevăzută lucrarea în buget pe acel an, dar că…o să se ţină cont de cerere.”

Lucrurile nu s-au mişcat nici pentru tatăl orb al celui dispărut

Vecinul lui Iulian Rădulescu menţionează că Primăria Curtea de Argeş a avut termen dat de Agenţia Plăţi până la finele anului trecut să rezolve problema într-un fel. Acesta vorbeşte de o adresă trimisă de Agenţie Primăriei Curtea de Argeş, în legătură cu petiţia nevăzătorului: tatăl vitreg al bărbatului dispărut în pârâu.Petiţia a rămas, de asemenea, fără răspuns: “Agenţia de Plăţi, cei care se ocupă de nevăzători, a obligat Primăria Curtea de Argeş ca până pe 31 decembrie 2022, să rezolve calea de acces, ceea ce nu s-a întâmplat. Tatăl celui care a murit nu are cum să traverseze nici astăzi pe acolo, pentru că este o punte improvizată, doi stâlpi de telegraf, de beton, puşi unul lângă altul şi aşa se circulă. Fără să ai de ce să te agăţi, fără nimic. Acum apa s-a mai retras, dar când plouă, albia se umflă, şuvoiul vine din Albeşti până la noi, ajunge până la punte, că sunt vreo trei metri, şi intră în Lacul de la Curtea de Argeş. Plus că vine cu o viteză foarte mare, cu crengi, cu de toate ce strânge de pe drum. Cu viitura asta, nu ai de unde să ştii cum a fost dus bărbatul. Să nu fie, Doamne Fereşte, în vreun mâl, că apoi nu mai iese. Eu sper să fie totuşi găsit. Vecinii care l-au văzut căzut de pe punte au vrut să-l salveze, să-l prindă cumva, dar nu au mai apucat, pentru că l-a luat apa.”

Autorizaţii de construcţie pentru familiile din strada Progresului, date fără asigurarea căii de acces, cum spune legea (!!!)

Doru Păunescu ne spune că ultima şansă este judecata şi ne explică faptul că primarul din Curtea de Argeş a emis oamenilor autorizaţii de construcţie, inclusiv lui, fără să asigure calea de acces către proprietăţi, aşa cum obligă legea. “Judecata este ultima şansă. Şi vom câştiga. Dacă o femeie din Băiculeşti a câştigat singură să i se facă drum până la casă, la noi va fi mai simplu, în condiţiile în care toţi avem autorizaţie de construcţie emisă de domnul primar. Toate casele de acolo au autorizaţie. Nu sunt făcute de capul lor. Sunt semnate de primar, de Biroul arhitectului-şef şi aşa mai departe. Avem autorizaţii, dar fără să ne asigure calea de acces. Legea spune că pentru emiterea autorizaţiei trebuie asigurată în primul rând calea de acces. Este obligatoriu prin lege. Ca omul să poată ajunge la casa lui. Că taxe şi impozite plătim în fiecare an. Dacă nu eliberau autorizaţiile, înţelegeam că nu avem voie să construim, tocmai pentru că nu avem cale de acces. Dar nu, prin emiterea lor, primarul s-a obligat şi la asigurarea căii de acces, pe care n-o avem. Autorizaţia mea e de prin 2020, ale celorlalţi mai vechi. Am făcut casa foarte greu. Am cărat betonul cu o maşină mică. Am făcut 7000 de drumuri să pot să-mi fac şi eu o casă. În loc să vin cu betoniera şi să întorc placa, a trebuit să vin cu câte un metru cub pe basculantă mică.”

Familia celui dispărut are nevoie de ajutor

Eu stau gard în gard cu familia celui dispărut. I-am ajutat mereu cu câte ceva, cu ce am putut. Am făcut un tort de ziua mamei lui. Ea are pensia de 1000 de lei, iar soţul nevăzător- pensie de handicap. Băiatul lor care a căzut lucra cu ziua. Vreau să-i ajut şi acum, că au rămas…vai de capul lor…el nu vede, ea bătrână- de-abia merge că are diabet. Cine să le taie lemnele, cine să le bage în sobă ?!? Băiatul, Iulică (Iulian Rădulescu), era tânăr şi el îi ajuta. Iulică era divorţat. Se dea Dumnezeu să-l găsească ISU Argeş. Maică-sa plânge că vrea să-l găsească şi să-l îngroape şi ea creştineşte.” 

Căutările de astăzi, sursă- ISU Argeş: 

Primarul oraşului Curtea de Argeş, Constantin Panţurescu, nu ne-a răspuns la telefon pentru exprimarea unui punct de vedere.

Acte făcute publice de PNL Argeş, CLICK pe imagine: 

Autorizaţie (sursa-PNL Argeş) dată pentru strada Progresului- familia Rădulescu-, fără asigurarea obligatorie a căii de acces, care ar fi însemnat construcţia unui pod corepunzător peste pârâul Valea Iaşului: 

Graţiela Bâzoi 

foto slider – ISU Argeş, căutări Iulian Rădulescu 

Write A Comment