Psihologul Violeta Popa: “Uneori uităm că în gesturi mici poate sta ascuns un munte de fericire” Voi v-aţi îmbrăţişat astăzi?

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Pe 21 ianuarie, a fost celebrată Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor. După cum ne-a obişnuit, şi cu această ocazie, psihologul clinician Violeta Popa a lansat în spaţiul public un mesaj cu un impact extrem de pozitiv: “O îmbrățișare sinceră este o modalitate prin care oamenii își pot împărtăși sentimentele. De multe ori este mai eficientă decât cuvintele în împărtășirea emoțiilor”.

Realismul acestor cuvinte este de altfel şi foarte provocator: dacă nu aţi apucat să vă îmbrăţişaţi până la momentul parcurgerii acestui text, cu siguranţă o veţi face după ce-l citiţi. Fireşte, cu respectarea măsurii de protecţie prin purtarea măştii.

Violeta Popa: “Temerile ne sunt înlăturate, iar calmul ia locul agitaţiei”

Iată ce spune psihologul Violeta Popa: „Îmbrăţişările ne dau o stare de bine, creşte în corp nivelul de oxitocină – hormonul fericirii. Totodată, această conexiune ne ajută să avem o mai mare încredere în noi şi o stimă de sine ridicată. Îmbrăţişarea de la o persoană dragă şi la momentul necesar ne poate ajuta ca tristeţea să dispară, lacrimile sufletului agitat să se liniştească, iar zâmbetul să-şi găsească locul potrivit pe chipul nostru.

(AICI: Care sunt efectele pandemiei în activitatea Tribunalului Argeş)

Copilărie

În timpul copilăriei, fiecare dintre noi am avut nevoie de multe îmbrăţişări. Cercetătorii afirmă că dacă cei mici sunt luaţi în braţe des, se vor simţi mult mai protejaţi, iar în timp vor avea o stimă de sine mai ridicată. Pentru copii sau adulţi, această conexiune este fundamentală, ca ei să se simtă iubiţi şi protejaţi.

Relaţii

În momentul în care strângem pe cineva în braţe parcă se creează în jurul nostru un zid care reuşeşte să ne ferească de orice stimul negativ şi care ne oferă în schimb foarte multă linişte şi căldură. Temerile ne sunt înlăturate iar calmul ia locul agitaţiei. Totodată, în rândul cuplurilor, această interacţiune poate îmbunătăţi considerabil relaţiile.

Imunitate

Se cunosc beneficii importante ale îmbrățișărilor asupra sănătăţii somatice (studiile arată că îmbrăţişările reduc tensiunea arterială, imunitatea  este mult mai crescută, stresul dispare ca prin minune, atunci când simţim că suntem cufundaţi cu totul în braţele celor dragi).

Bucurie

Fără îndoială, îmbrăţişările sunt cele care au un mare impact asupra durerii, pentru că suferinţa pare a fi redusă atunci când persoanele dragi ne sunt alături şi ne înţeleg. Uneori uităm că în gesturi mici poate sta ascuns un munte de fericire. Să ne bucurăm de orice prilej să ne îmbrăţişăm mama, copiii, soţul, prietenii, cei mai dragi oameni, pentru că aceste beneficii se transmit ambelor persoane care au parte de o astfel de conexiune.

8 îmbrăţişări pe zi

Specialistul Paul Zak ne îndeamnă la cel puţin 8 îmbrăţişări pe zi pentru a fi mai fericiţi şi pentru a ne bucura de relaţii mai bune. Când îmbrățișăm o persoană dragă, ne cuprinde un val de fericire și avem o stare de liniște şi siguranță. În timpul unei îmbrățișări, musculatura se relaxează, iar tensiunea din corp este eliminată. Este o metodă perfectă de a elimina stresul şi de a uita de grijile de peste zi. O îmbrățișare sinceră este o modalitate prin care oamenii își pot împărtăși sentimentele. De multe ori este mai eficientă decât cuvintele în împărtășirea emoțiilor.

(AICI: Cât de bogaţi sau modeşti sunt cei care au candidat din partea AUR Argeş la Parlamentare)

Dopamină

În timpul unei îmbrățișări este produsă dopamina la nivelul creierului, așa cum s-a demonstrat cu ajutorul tomografiilor. Nivelul dopaminei este scăzut în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum Parkinson sau depresie. Îi poți ajuta pe cei dragi care suferă de aceste afecțiuni printr-o simplă îmbrățișare.

Serotonină

Atunci când ai o stare proastă sau simți că îți pierzi încrederea în tine, îmbrățișarea unei persoane pe care o iubești te poate ajuta. Acest gest stimulează producția de serotonină la nivelul creierului, care îți oferă o stare de bine.

Endorfine

Îmbrățișarea conduce și la eliberarea endorfinelor, substanțe ce provoacă o stare de plăcere şi diminuează tristețea. Există numeroase studii care leagă lipsa apropierii fizice din primii ani de viaţă cu un nivel ridicat de agresivitate la maturitate, lipsa de încredere în sine şi dificultăţi de relaţionare. De asemenea, lipsa apropierii şi a îmbrăţişărilor poate duce chiar la stagnarea dezvoltării fizice a copiilor.” (autor- psiholog Violeta Popa)

 

Write A Comment

error: Content is protected !!