Ieri, 15 noiembrie, Tribunalul Argeș a organizat seminarul „Actualităţi şi perspective în materia raporturilor de muncă şi de asigurări sociale”, o dezbatere a profesioniştilor în justiţie, la care au participat judecători şi asistenţi judiciari de la Tribunalul Argeş şi de la Curtea de Apel Piteşti. Potrivit Tribunalului Argeş, seminarul a fost organizat în parteneriat cu „Societatea de dreptul muncii şi securitate socială”.

Printre cei invitaţi la eveniment s-a numărat profesor universitar dr. emerit Alexandru Athanasiu, din cadrul Universităţii Bucureşti- Facultatea de Drept, profesor universitar dr. Marioara Ţichindelean (fost judecător la Tribunalul Sibiu) – preşedintele Asociaţiei „Societatea de dreptul muncii şi securitate socială”, profesor universitar dr. Magda Volonciu- Universitatea Titu Maiorescu- Facultatea de Drept, conferenţiar universitar dr. Ana-Maria Vlăsceanu- Prorector al Universităţii Bucureşti, conferenţiar universitar dr. Nenu Carmen-decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Drept din cadrul Centrului Universitar Piteşti.

Conform Tribunalului Argeş, timp de cinci ore, fără întrerupere, s-au purtat dezbateri cu privire la noua lege a pensiilor, respectiv Legea nr.360/2023, s-au ridicat probleme practice referitoare la perioada de probă, contractul pe durată determinată, termenul de preaviz, mobilitatea lucrătorilor în Uniunea Europeană, punându-se în discuţie şi efectele aplicării Deciziilor I.C.C.J. nr.8/2014 şi nr.39/2024. Decizia I.C.C.J. nr.8/2014 se referă la interpretarea nulităţii măsurii de concediere- Codul Muncii, iar decizia nr.39/2024 este legată de interpretările asupra înregistrărilor de convorbiri telefonice în litigiile îndreptate împotriva angajatorului.

Jurisprudenţa înseamnă să recunoşti meritele celorlalţi” – a declarat profesor universitar dr. emerit Alexandru Athanasiu, afirmaţie care, în opinia reprezentanţilor Tribunalului Argeş, reflectă respectul pentru contribuţiile anterioare la dezvoltarea dreptului şi pentru raţionamentele juridice formulate anterior care susţin evoluţia dreptului.

O cunoaştere aprofundată a evoluţiei dreptului muncii şi al asigurărilor sociale ar trebui să își găsească rădăcinile în înțelepciunea trecutului, acolo unde istoria relațiilor de muncă își dezvăluie lecțiile în paginile cărților vechi.

În reflexia trecutului se află cheia unei perspective clare asupra prezentului și a viitorului, iar fiecare filă din această istorie ne oferă o busolă pentru a crea un drept al muncii mai just și mai uman”- susţin magistraţii argeşeni.

sursa foto- Tribunalul Arges

 

 

Comments are closed.