Tudor Vasile din Mioveni, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat în octombrie 2022 de Tribunalul Bihor, într-un dosar de trafic de migranţi, la pedeapsa de cinci ani şi opt luni cu executare, după ce a fost judecat în stare de recidivă. Tudor Vasile a atacat această sentinţă, urmând ca judecătorii de la Curtea de Apel Oradea să analizeze recursul pe 24 martie.
Curtea de Apel Piteşti a fost nevoită anul trecut să recunoască o condamnare anterioară a acestuia, dată de autorităţile din Ungaria. Tudor Vasile este acuzat că a ajutat migranţi să treacă graniţa cu Ungaria, pentru ca aceştia să ajungă în ţările din vestul Europei, respectiv Austria. Tudor Vasile a mai fost cercetat pentru infracțiunea de trafic de migranți în două dosare pentru fapte săvârșite în august şi octombrie 2018, fiind ulterior reunite în cadrul aceluiași dosar. Argeşeanul a fost condamnat în primă instanță în data de 04.12.2019 la pedeapsă cu suspendarea executării. Tot în 2019, acesta a fost condamnat de către autoritățile din Germania la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiuni privind ”facilitarea intrării sau șederii ilegale”. Conform magistraţilor Tribunalului Bihor, care au emis cea mai recentă condamnare pe numele argeşeanului, Tudor Vasile a ajutat, ultima dată, nouă cetăţeni afro-asiatici de origine irakiană să treacă graniţa Ungariei.
Irakienii prinşi în câmp au colaborat cu poliţia maghiară
Judecătorii spun că în data de 02.11.2018, Tudor Vasile a transportat până în apropierea frontierei cu Ungaria, cu o autoutilitară albă marca Ducato un număr de 9 de persoane, cetăţeni afro-asiatici de origine irakiană. În noaptea de 3 spre 4.11.2018, aceştia au trecut ilegal frontiera din România în Ungaria pe direcția unei localităţi din Bihor. Înainte, cetăţenii străini s-au întâlnit cu Tudor Vasile într-un parc, iar acesta i-a anunţat că nu-i poate prelua, pentru că se simţea urmărit de poliție și a cerut ca străinii să aştepte până a doua zi. O parte din străini au decis să-l aştepte peste noapte într-un parc, alţii la diferite pensiuni. Autorităţile din Ungaria i-au prins pe irakieni, iar aceştia au fost de acord să spună cine i-a ajutat.
Iată una dintre declaraţiile celor nouă migranţi: „Sunt cazat la Centrul Regional de cazare și Proceduri pentru solicitanți de azil (…), întrucât am solicitat azil în (…), ajungând în această țară în luna octombrie 2018. Scopul nostru este să ajungem în țările din vestul Europei. Astfel am plecat din acest centru împreună cu aproximativ un număr de 20 de migranți majoritatea de origine irakiană, pe ruta Timișoara, unde am ajuns în data de 01.11.2018, într-un parc care nu știu cum se numește. Acolo ne-am întâlnit cu o persoană cetățean român pe care nu știu cum o cheamă care a venit cu un microbuz de culoare albă, marca Ducato al cărui număr nu îl știu dar rețin că avea aplicat pe capotă o protecție de culoare neagră. În acel parc eram aproximativ 20 de cetățeni, solicitanți de azil. Persoana respectivă ne-a spus că nu ne poate prelua întrucât crede ce este urmărită de poliție și să așteptăm până a doua zi. Peste noapte, unii au stat în parcul respectiv iar alții am stat la diferite pensiuni în oraș al căror nume nu îl rețin. În data de 02.11.2018 am fost preluat de persoana respectivă fiind împreună cu alte persoane de origine afro-asiatică și am fost duși undeva în apropierea frontierei. Persoana respectivă ne-a debarcat pe un câmp deschis lângă o localitate, nu știu exact cum se numește. Arăt faptul că nu i-am dat acestuia bani întrucât eu am plătit în Irak o sumă mai mare de bani și astfel țin legătura cu o persoană din Turcia care îmi spune unde să mă duc și ce să fac. Fiind seară când persoana respectivă ne-a lăsat pe acel câmp ne- am deplasat pe jos utilizând GPS-ul telefonului, ocazie cu care am ajuns în Ungaria însă am fost depistați de polițiștii din această țară și predați autorităților române. Arăt faptul că dacă mi se prezintă poze cu persoana și autoturismul care ne-a transportat, aș recunoaște-o.”- a declarat magistraţilor unul dintre migranţi.
La momentul emiterii condamnării argeşeanului din octombrie 2022, judecătorii au spus că atitudinea acestuia conturează o gravitate ridicată a faptei. “Inculpatul are antecedente penale fiind condamnat anterior de autorităţile române pentru două infracţiuni de trafic de migranţi, comise în acelaşi an, anul 2018, cât si de către autorităţile maghiare pentru aceiaşi infracţiune de trafic de migranţi, specializarea şi preocuparea inculpatului în săvârşirea acestei infracţiuni fiind evidentă. Această activitate infracţională repetată, pe teritoriul mai multor state, impune aplicarea unui regim sancţionator mai sever, apt a atrage atenţia inculpatului şi a avea ca efect reeducarea acestuia, în raport de o conduită infracţională repetitivă.”- au spus judecătorii la finalul anului trecut, care l-au condamnat pe Tudor Vasile la cinci ani şi opt luni cu executare. Argeşeanul se afla la acea dată în Penitenciarul Baracska din Ungaria.
Un alt dosar cu 14 migranţi
Demn de menţionat este şi decizia magistraţilor Curţii de Apel Piteşti, care la începutul anului trecut au avut pe rol recunoşterea unei sentinţe anterioare dată lui Tudor Vasile de către judecătorii maghiari. Tudor Vasile fusese condamnat în Ungaria la o pedeapsă de 3 ani şi şase luni: “Admite cererea formulată de autorităţile judiciare din Ungaria înaintată Curţii de Apel Piteşti prin adresa nr. 702/II/5/2022 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. În baza art (…) din Convenţia Europeană asupra transferării persoanelor condamnate, adoptată la Strasbourg la data de 21 martie 1983, ratificată de România prin Legea nr. 76/1996, recunoaşte sentinţa pronunţată la data de 07.09.2020, de către Judecătoria Raionului Battonya în dosarul cu nr. 3.B.32/2020/29, rămasă definitivă prin decizia Tribunalului din Gyula – Ungaria, pronunţată la data de 03.02.2021 în dosarul cu nr. 12.Bf. 144/2020/35, privind persoana solicitată Tudor Vasile care în prezent se află în Ungaria, în curs de executare a unei pedepse totale de 3 ani şi 6 luni (1278 zile) de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. (…) Tudor Vasile, Tudorică Dorel-Alexandru şi Tudor Ştefania-Cornelia, în scopul obţinerii de foloase materiale, au ajutat în total 14 persoane, intrate pe teritoriul Ungariei ilegal pe frontiera de stat a ţării, fără autorizaţie şi într-un mod nepermis, să ajungă în Austria. Curtea dispune transferul condamnatului din Ungaria în România în vederea executării restului de pedeapsă în România. Deduce din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni (1278 zile) închisoare perioada deja executată de 509 zile, executate în perioada 10.01.2020-02.06.2021, data emiterii certificatului şi în continuare la zi. Ia act că persoana condamnată Tudor Vasile se află în Institutul Naţional al Penitenciarelor din Transdanubia Centrală, în vederea executării restului de pedeapsă rămas neexecutat din pedeapsa totală de 3 ani şi 6 luni (1278 zile) închisoare, conform Codului de procedură penală ungar şi în condiţiile Convenţiei. Dispune comunicarea sentinţei definitive şi a unui exemplar al mandatului de executare a pedepsei închisorii către Direcţia de Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei- se arată în decizia publică din 22 februarie 2022, emisă de Curtea de Apel Piteşti. Această condamnare a fost recalculată de judecătorii din Oradea la finele anului trecut în ultimul dosar de trafic de migranţi al lui Tudor Vasile, când s-a decis ca argeşeanul să ispăşească o pedeapsă de cinci ani şi opt luni cu executare.
G.B.
foto descriptiv