Dosarul familiei Drăghici cu despăgubirile de pe Autostrada Piteşti-Sibiu a fost suspendat!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Tribunalul Argeş a suspendat în decembrie anul trecut dosarul în care Mircea şi Georgiana Drăghici au dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe motiv că despăgubirile acordate pentru terenul lor din Curtea de Argeş sunt prea mici.

N-au avansat nicio sumă

Ziarul Gherila a informat că cei doi solicită anularea sau revizuirea hotărârii nr. 553/04.11.2021 şi recalcularea despăgubirilor menţionate în decizia respectivă, privind exproprierea unui teren în suprafaţă de 220 mp din totalul de 623 mp, aflat în oraşul Basarabilor pe porţiunea care va fi traversată de Secţiunea 5 a Autostrăzii Piteşti-Sibiu. Terenul în cauză se află în proprietatea fiicelor Timeea şi Theea Alice Drăghici, primit printr-o donaţie de la bunici. Potrivit datelor pe care le deţinem, avocaţii familiei Drăghici nu au depus la dosar nici hotărârea CNAIR pe care au atacat-o, şi nici nu au specificat foarte clar împotriva cărei instituţii se îndreaptă: CNAIR sau Ministerul Transporturilor. Astfel, magistraţii s-au trezit în imposibilitatea de a continua judecata acestui litigiu, suspendând dosarul. Statul a stabilit ca despăgubire, în cazul familiei Drăghici, suma totală de 28.209 lei, valoarea care nu a fost pe placul acesteia, dar se pare că nici nu a avansat o altă sumă.

Statul prejudiciază sau nu proprietarul care pierde un bun destinat unui obiectiv public?

Nu acelaşi lucru se întâmplă cu un alt litigiu care dă de furcă CNAIR. Argeşeanca Viorica Pantea a cerut în instanţele din Argeş dreptul de a fi despăgubită cu circa 80.000 de euro, pentru un teren care va fi expropriat pentru realizarea obiectivului „Pod peste râul Dâmbovița pe DN 73 km 78 + 519“. Terenul respectiv, în suprafaţă de circa 2000 de metri pătraţi, se află pe raza localității Dâmbovicioara, iar suma este una derizorie, în opinia proprietarei. Femeia cere să-i fie acordaţi circa 60.000 de euro ca despăgubiri pentru teren şi alţi 20.000 de euro drept prejudiciu cauzat că obiectivul trece peste terenul său intravilan. Conform aceloraşi surse, CNAIR nu vede cu ochi buni faptul că diverşi proprietari încep să demareze din ce în ce mai multe procese din cauza exproprierilor, invocând prejudicii materiale. În cazul Vioricăi Pantea, judecătorii urmează să continue procesul la finalul acestei luni. Rămâne de văzut dacă magistraţii vor lua în considerare acordarea de prejudicii morale (sau materiale) în cazurile de expropriere. Asta în afara despăgubirilor terenurilor respective, ale căror valori se doreşte a fi recalculate.

Write A Comment