Dosarul declasificat de SRI la finele anului trecut a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, formată în anul 1991 la Senat cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989. Dosarul a fost făcut public, prin treisprezece volume, cu cenzurarea numelor tuturor semnatarilor de corespondenţă între unităţile SRI din ţară şi nu numai. În privinţa corespondenţei care vizează fosta Securitate din Argeş, documentele publicate nu surprind prin dezvăluiri, raportările oferite în 1991 fiind reduse ca număr, comparativ cu alte oraşe, cu un conţinut în care sunt menţionate nemulţumirile şi îngrijorările din rândul populaţiei, fără incidente majore şi fără conspiraţii. Printre documnetel publicate, se regăseşte şi o notă despre mesajul pe care fosta Securitate a vrut să-l trimită spre publicare în presa judeţului.
“Atât la 22 decembrie 1989, cât şi în zilele următoare, fosta Securitate judeţeană Argeş nu a înaintat mesaje (prin telex, telefonic, curieri sau în alt mod) televiziunii române, spre a fi difuzate pe post. În intenţia de a-şi face cunoscută atitudinea favorabilă evenimentelor aflate în desfăşurare, efectivul fostei Securităţi a expediat un mesaj ziarului local Argeşul Liber, care nu a fost însă publicat”- se arată într-una dintre notele informative transmise de SRI U.M. 05023 Piteşti, în data de 13 decembrie 1991 către SRI Bucureşti, fără a fi precizat şi mesajul în cauză.
Documentele declasificate pot fi consultate fără marcajele de anonimizare, la sediul Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul, șoseaua Odai 20-22, Sector 1, București. Este necesară o programare prealabilă și completarea formularului GDPR, a anunţat SRI. Programul de consultare este: Luni – vineri, 10:00 – 14:00, iar persoane de contact: Maria Necula, Viorel Popescu, care pot fi contactate la tel. 0377721260.