Gelu Tofan, viceprimarul PNL al Piteştiului: „Trecem la decizii concrete pentru cetăţeni, indiferent de culoarea politică!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Gelu Tofan şi-a preluat în această săptămână mandatul de viceprimar. Aflăm de deciziile luate zilele trecute, în şedinţele operative ale unei administraţii la ale cărei butoane se afla PSD si PNL- USR PLUS, dar şi care este părerea viceprimarului Gelu Tofan, în privinţa ieşirii din decor a Anei Stan, consilier local PNL.

 • Cum apreciaţi ieşirea din decor a doamnei Ana Stan, la momentul votului pentru funcţia de viceprimar din partea PNL?

Nu, nu se aştepta nimeni. A fost o mare surpriză neplăcută, atât pentru consilierii locali, cât şi pentru membrii de partid. Ne aşteptam şi la altele. Am crezut că mai există un coleg care ne va demonstra ceva asemănător. Într-un final însă, am văzut că spiritul de echipă s-a conservat.

 • Când spuneţi coleg, este vorba de Mihai Coteţ?

Nu pot aduce nicio acuzaţie nimănui. Mihai Coteţ a arătat că este un om loial, de partid. El şi-a onorat promisiunea dată în faţa preşedintelui Ludovic Orban la şedinţa anterioară, a BPJ. A fost, într-adevăr, o unitate imperfectă cu Ana Stan, dar luat individual, pe consilier local, PNL a dat dovadă că poate face o echipă de nepătruns. Votul a fost unitar pe final.

 • Ana Stan a demisionat din PNL?

Ana Stan  a ieşit doar în mass media cu promisiunea că-şi va da demisia din partid, dar nu-şi respectă declaraţia şi ca atare suntem obligaţi să luăm măsuri în privinţa dumneaei. O decizie va fi luată în Biroul Politic Judeţean şi, mai mult ca sigur, sancţiunea va fi excluderea din partid. Ţin să menţionez că doamna Ana Stan şi-a recuperat toţi banii din campania electorală. I-a primit în contul personal, iar referitor la donaţiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului la PNL, cu acte, cu tot, nu poţi să îndrăzneşti să-i ceri înapoi, pentru că au fost donaţii. A fost foarte urât că la campania de la Parlamentare, doamna Stan nu a contribuit cu niciun ban, deşi ocupa un loc fruntaş, 4, aşa cum au contribuit cei de pe locurile 5, 7 şi aşa mai departe. Atât am de spus.

 • Când veţi intra în pâine la Primăria Piteşti?

Din punct de vedere legal, începând de luni, 22 februarie, încep activitatea la Primăria Piteşti, dar am fost activ toată săptămâna, alături de domnul primar Cristian Gentea şi de colegul meu de la USR, Mihai Mihăilescu. A fost o acomodare cu serviciile publice, cu angajaţii Primăriei, am participat la şedinţele operative şi am luat şi decizii. Am descoperit un buget foarte sărac la dezvoltare şi la investiţii. Este aproape înjumătăţit, faţă de anul trecut. Facem mari eforturi să conservăm un pic aceşti bani. Cu  13 milioane de euro nu ai curajul să dezvolţi foarte multe proiecte de anvergură, în schimb vom apela la toate sursele de finanţare externă, fonduri europene şi altele, pentru a face proiectele promise în campania electorală. Sunt priorităţi pentru Piteşti spitalul municipal de urgenţă, parcul industrial, zona metropolitană.

 • Mai clar, vizavi de zona metropolitană?

Chiar am luat decizii în acest sens, am şi demarat acţiunea de înfiinţare a unui A.D.I. (Asociaţia pentru Dezvoltare Intracomunitară) pe Transport: Piteşti, împreună cu localităţile Bascov şi Mărăcineni. Ca atare, bascovenii trebuie să fie fericiţi că acea linie 2 de Publitrans o vom prelungi şi vom găsi soluţii să revină la forma iniţială. Rămâne de negociat cu cei de la Ştefăneşti, unde sunt cinci trasee şi va trebui să le acordăm un mic răgaz până îşi vor stabili poziţia de colaborare cu noi. Este un mare disconfort pentru locuitorii din Bascov, dar şi pentru piteştenii care fac naveta cu Publitrans în Bascov, de a coborî la limita dintre cele două localităţi şi de a merge pe jos o bună bucată de drum. Vom găsi în legislaţie soluţia să extindem traseul şi o vom face. Am promis în campanie, domnul primar este de acord, domnul de la Bascov la fel, deci acum chiar nu se mai ţine cont de culoarea politică. Trecem la lucruri concrete.

 • Pentru Mărăcineni ce s-a decis mai precis?

La Mărăcineni, se vor găsi soluţii, astfel încât să nu afectăm transportul public de călători, gestionat de Consiliul Judeţean. Am invitat la discuţii pe vicele CJ, pe domnul Marius Nicolaescu, şi probabil o să avem un sprijin din partea lor, referitor la cheltuielile A.D.I. Transport. Este bine de ştiut că Asociaţia este deschisă pentru extinderea transportului şi către celelalte localităţi limitrofe Piteştiului, cum ar fi Bradu sau Oarja. Deja suntem consiliaţi de un expert din Bucureşti, pe zona metropolitană de transport public. Este vorba despre o doamnă care a lucrat pe fonduri europene în Guvernul Cioloş şi care se ocupă de acest domeniu al transportului metropolitan pe Bucureşti şi Ilfov. Prin acest tip de proiect, putem participa la atragerea de fonduri europene pe rezilienţă şi pentru următorul exerciţiu financiar. O vom face, pentru că Publitrans-ul se va dota şi cu acele autobuze electrice, în următoarea perioadă, aşadar planurile prind contur.

 • Politic vorbind, aceste decizii se iau uşor la Primăria Piteşti?

Toate propunerile au fost constructive la Primărie, fiind aprobate în unanimitate, indiferent de culoarea politică. Am fost toţi pe aceeaşi lungime de undă, Mihai Mihăilescu de la USR, domnul primar de la PSD şi eu de la PNL.

 • Ce mai aveţi în vedere, ca viceprimar?

Vom urgenta înfiinţarea Parcului Industrial în zona CET SUD, unde sunt disponibile 40 de hectare. Le putem amenaja, parcela şi ulterior licita la firmele interesate. Dar putem face un parteneriat şi cu o firmă care a cerut în mod expres acest lucru. Au venit să solicite o ofertă din partea noastră, fiind dispuşi să amenajeze terenul. Vom analiza propunerile în Consiliul Local, pentru a vedea ce trebuie să facem mai bine.

 • Despre ce firmă este vorba?

O firmă din Turcia.

 • Referitor la Sala Polivalentă, care este stadiul lucrărilor?

La Polivalentă, lucrările sunt în grafic. Ne bucurăm că s-au alocat banii de la CNI. PNL şi-a asumat construcţia Sălii Polivalente, cu toate că proiectul a fost inoportun în acea zonă. Puteam găsi un spaţiu generos chiar la Stadionul Nicolae Dobrin. Dar nu mai este cale de întors. Banii au fost alocaţi, trebuie să terminăm. Am avut o singură problemă legată de ovoidul de sub sală, pe care nu ştiu dacă din neştiinţă l-au sfidat. Cert este că ne-a costat pe noi, piteştenii, Consiliul Local, 2,6 milioane de euro. Iată că această sumă risipită, plus 4 milioane de euro piaţa Primăriei Piteşti, rezultă o doime din bugetul local, alocat investiţiilor pe tot anul 2021. Foarte mult.

 • Aveţi planuri pentru Piteşti şi din punct de vedere arhitectural?

Îmi pare rău să spun că Piteştiul este un kitsch din punct de vedere arhitectural. Până nu terminăm acel PUG şi până nu aprobăm nişte proiecte europene pentru a avea o altă viziune, Piteştiul nu se va schimba. Pot fi făcute lucruri bune cu bani puţini, putem amenaja în continuare Parcul Trivale, unde am şi aprobat aria protejată, putem apela la înverzirea Piteştiului, la alte decoraţiuni etc. Îmi place foarte mult piatra cubică, să putem avea un centru vechi, zone de agrement, dar eu nu sunt specialist pe arhitectură. Ştiu însă să apreciez propunerile bune care vor veni pe acest segment de investiţii. Am demarat în schimb zece proiecte pentru piteşteni. Vor fi puse pe platforma online, pentru dezbatere. Iar cele mai votate trei proiecte vor fi studiate şi implementate pentru Piteşti. Este o idee a consilierilor locali liberali: să vedem ce îşi doresc cu adevărat piteştenii, pentru a munci în slujba lor.

(interviu preluat din săptămânalul Gherila)

 

 

Write A Comment