Astăzi s-a deschis cea doua II – a ediție a festivalului “Transalutanus Fest- la Porțile Imperiului!”, spre încântarea sutelor de copii prezenți care, prin joacă, asistă la o lecție de istorie pe viu în castrul Jidova din Argeş, principala fortificație a Imperiului Roman de la granița cu Dacia barbară. Este vorba de istorie aplicată, de lecții de istorie vie oferite publicului larg prin intermediul unor evenimente cultural-istorice. În cadrul acestora, reenactorii interacționează direct cu publicul, oferind informații istorice, reconstituind diverse ateliere civile (fierărie, pielărie, ceramică, țesătorie, etc.) sau punând în practică diferite demonstrații cu caracter militar.
Timp de două zile, vremurile în care atacurile barbare zguduiau frontierele provinciei romane nord-dunărene sunt readuse la viață în incinta castrului. 

Cei drept, de departe, cele mai apreciate sunt luptele gladiatorilor sau cele dintre romani și barbari (adică daci, celți, sarmați).

Scenariile, adevărate spectacole de reconstituire istorică, încearcă să redea cât mai fidel acele vremuri. „Roma Invicta!” –  “Roma este invincibilă!” –  strigă soldații din legiunile romane. Își fac apariția și barbarii, în frunte cu dacii purtând celebrul steag – balaurul cu cap de lup. Și luptele încep.  

“Mă bucur, în primul rând, să constat că acest festival crește de la ediție la ediție. Asta înseamnă că este o obligație pentru noi, Consiliul Județean Argeș, să continuăm genul acesta de activități. Se știe faptul că ne dorim să promovăm dincolo de granițele județului, și ale țării, de ce nu, aceste valori cultural și patrimoniale unice pe care Argeșul le are. Ne-am propus să punem în valoare turismul, turismul istoric, pentru că avem un potențial fantastic. Asta cu atât mai mult cu cât, pentru Castrul Roman Jidova Consiliul Județean Argeș mai are și alte proiecte de investiții care îl va pune și mai mult în valoare. Vă urez tuturor distracție frumoasă!” – a transmis Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș. 

Așadar, în acest week-end, iubitorii de istorie și cultură pot porni într-o călătorie pe meleaguri dacice și romane, la festivalul „TRANSALUTANUS FEST. La porțile Imperiului”. 

ASTĂZI:

19:30 – Marea bătălie dintre barbari și romani

21:00 – Rugul sacru. Ritual antic – investirea unei tinere căpetenii dace. Dansuri antice.

Duminică, 10 iulie 2022, Castrul Roman Jidova

11:00 Deschiderea taberelor antice ( dacică și romană)

11:00 – 16:00 Ateliere antice (gastronomie antică, tir cu arcul, fierărie, țesut, olărit, zale, pielărie, numismatică)

12:00 – Pentatlon (întreceri sportive)

13:00 – Dansuri antice

13:30/ 14:00 – Demonstrații militare dacice și romane

16:00 – Închiderea oficială a festivalului.

Festivalul este organizat de Asociația Historia Renascita, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Muzeul Județean.

Write A Comment