PNL Argeş, reunit pentru oamenii de neuitat ai „Fenomenului Piteşti”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

PNL Argeş a organizat astăzi conferinţa ”Fenomenul Pitești- A fost odată comunism. Oameni de neuitat”. Acest eveniment a avut loc la sediul fostei puşcării din strada Negru Vodă şi s-a dorit a fi un moment de conştientizare a ororilor istorice, cunoscute sub denumirea de Experimentul Piteşti. PNL Argeş, alături de invitaţi, şi-a declarat dorinţa ca tinerele generaţii să ia act de trecutul comunismului românesc dintre anii 1949-1951, ca un gest necesar înţelegerii realităţilor istorice, care au marcat existenţa noastră.

De faţă s-au aflat oameni care au trecut prin sita celui mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură, printre care Sergiu Rizescu, fost deținut politic în infernul de la Pitești, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Argeș. Cătălina Enescu a rostit, de asemenea, alocuţiuni, în memoria tatălui ei, fostul deţinut politic Nicolae Enescu. Despre fenomenul Piteşti au mai vorbit  istoricul Vlad Nistor, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, totodată vicepreşedinte PNL, Luminiţa Dogioiu, profesor de istorie la Liceul Zinca Golescu, Ilie Popa, membru fondator al Fundației culturale ”Memoria”, dar şi Adrian Miuţescu, preşedinte PNL Argeş. Evenimentul a fost moderat de Maria Axinte, fondator al Fundaţiei Memorialul Închisoarea Piteşti.

“Foştii deţinuţi politici au reprezentat şi reprezintă în continuare rezistenţa anticomunistă în România, dar acest lucru nu este apreciat la adevărata valoare. Din păcate, fenomenul Piteşti este foarte puţin cunoscut la nivel naţional. Mă refer aici la tineri, la studenţi, la cei care trebuie să ducă mai departe această conştientizare, pentru a învăţa din erorile istoriei. La Piteşti, în Argeş, după 1990, toată administraţia a fost începută şi coordonată ori de foşti securişti, ori de fii sau rude ale securiştilor. De aceea, de 30 de ani, judeţul Argeş este coordonat de o structură roşie care vine de undeva din istoria neagră a României.”- a declarat Adrian Miuţescu. Preşedintele PNL Argeş a mai susţinut că poate nu este întâmplător faptul că sediul PNL Argeş se află în fostul complex al puşcăriei din Negru Vodă. Acesta intenţionează să strângă o serie de documente ale familiei Brătienilor, pe care să le expună într-un muzeu din cartierul Nord, în scopul conştientizării valorilor istorice.

PNL Argeş a  acordat plachete supraviețuitorilor Fenomenului Pitești. De la ora 18,00, liberalii argeşeni s-au aflat la Cinema Bucureşti, pentru a viziona filmul ”Între chin și Amin”. După cum deja ştiţi, este primul film artistic care rulează pe marile ecrane, fiind inspirat din atrocitățile care au avut loc prin intermediul ”Experimentului Pitești”. Organizaţia Femeilor Liberale Piteşti, prin preşedinta Ana Stan, a oferit 20 de bilete la filmul “Între Chin şi Amin”.

“Fosta închisoare este în picioare, exact aşa cum a fost construită. În 1977, a fost dezafectată şi mutată la Colibaşi, fiind preluată de compania de stat TCIND. TCIND a transformat toate celulele în birouri, iar în 1991 s-a privatizat. După privatizare, doar o parte din fostul complex al puşcăriei aparţine muzeului privat Memorialul Piteşti. Celelalte părţi sunt sedii ale diverselor companii.”-  Maria Axinte, fondator al Fundaţiei Memorialul Închisoarea Piteşti

 

 

 

 

 

Write A Comment