Theodor Nicolescu, 8 ani după gratii! Afacerile VISOIU-MANOLE rămân intacte, prin decizia Înaltei Curţi de Justiţie!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Fostul deputat Theodor Nicolescu a fost condamnat astăzi de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la opt ani de închisoare cu executare, în cunoscutul dosar ANRP, în care a fost implicat şi fostul şef al ANI, Horia Georgescu, astăzi achitat. Theodor Nicolescu şi evaluatorul Hanu Alexandru sunt singurii inculpaţi din acest dosar care au primit condamnări cu executare pentru luare de mită, faptele de abuz în serviciu fiindu-le absolvite. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie i-au achitat pe toţi inculpaţii pentru abuz în serviciu sau pentru complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, magistraţii NU au anulat deciziile ANRP, prin care oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Adrian Manole şi Barbu Florin Şerban au obţinut acţiuni la Fondul Proprietatea, în valoare de 375.050.942 lei. Înalta Curte a decis că NU este cazul ca această situaţie să fie pusă în starea anterioară, în concluzie oamenii de afaceri respectivi nu vor returna niciun ban către bugetul de stat. Statul are însă 30 de zile la dispoziţie să se adreseze instanţei pentru recuperarea pagubelor. Printre ele, 6 milioane de lei de la Theo Nicolescu, costand in mita. Până atunci, toţi inculpaţii au bunurile sub sechestru.

Sentinţa definitiva de astăzi, emisă de judecătorii Marius Dan Foitoş, Dan Andrei Enescu şi Rodica Cosma, din cadrul Înaltei Curţi:

 • Achită inculpata Zaarour Ingrid, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
 • Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului Iuoraş Mihnea – Remus respectiv: 4 ani închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu, 1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.619/10.10.2014 a Curţii de Apel Cluj. Achită inculpatul Iuoraş Mihnea – Remus pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
 • Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 4 luni închisoare aplicată inculpatului Nicolescu Theodor-Cătălin respectiv: 4 ani închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu, 8 ani închisoare pentru infracţiunea de luare de mită. Achită inculpatul Nicolescu Theodor-Cătălin pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Menţine pedeapsa de 8 ani închisoare aplicată pentru infracţiunea de luare de mită.
 • Achită inculpata Mocanu Ingrid Luciana, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
 • Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 4 luni închisoare aplicată inculpatului Baciu Remus-Virgil, respectiv: 4 ani închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu, 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.62/15.02.2013 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti. Achită inculpatul Baciu Remus-Virgil pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
 • Achită inculpatul Georgescu Horia, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
 • Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare aplicată inculpatului Marko Attila-Gabor, respectiv: 4 ani închisoare, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.715/28.06.2012 pronunţată de Judecătoria Buzău Secţia Penală. Achită inculpatul Marko Attila-Gabor, pentru infracţiunea de abuz în serviciu. 
 • Achită inculpatul Canangiu Constantin-Cătălin, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
 • Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare aplicată inculpatului Hanu Alexandru Florin, respective 4 ani pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, 3 ani închisoare pentru infracţiunea de luare de mită. Achită inculpatul Hanu Alexandru Florin pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. Menţine pedeapsa de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de luare de mită.
 • Achită inculpatul Vişoiu Gheorghe pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.
 • Achită inculpatul Drulă Dorin-Cornel pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.
 • Achită inculpatul Nistor Neculai pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.
 • Înlătură dispoziţia vizând anularea Deciziei nr.4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P. de emitere a titlului de despăgubire în favoarea intimaţilor Vişoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) şi Barbu Florin Şerban (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, a titlurilor de conversie nr.942/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Barbu Florin Şerban, nr.943/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Manole Gheorghe Adrian şi nr.944/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Vişoiu Valentin, precum şi dispoziţia vizând repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale mai sus menţionate, de către intimaţii Vişoiu Valentin (71%), Manole Gheorghe Adrian (12%) şi Barbu Florin Şerban (17%) a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor.
 • Menţine dispoziţia primei instanţe privind confiscarea de la inculpatul Hanu Alexandru Florin a sumei de 10.000 euro şi de la inculpatul Nicolescu Theodor-Cătălin a sumei de 6.200.000 lei.
 • Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţele nr.700/P/2014 din 02.04.2015 şi 07.04.2015 asupra bunurilor inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, precum şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, altele decât cele menţionate în ordonanţele de mai sus, ale inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, până la concurenţa sumelor pretinse de partea civilă, luată de prima instanţă prin sentinţa apelată, pentru 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile.
 • Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţele nr.700/P/2014 din 02.04.2015 şi 07.04.2015 asupra bunurilor inculpatului Nicolescu Theodor Cătălin până la concurenţa sumelor confiscate, precum şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, altele decât cele menţionate în ordonanţele de mai sus, ale inculpaţilor Nicolescu Theodor Cătălin şi Hanu Alexandru Florin , până la concurenţa sumelor confiscate de la cei doi inculpaţi, luată de prima instanţă prin sentinţa apelată.
 • Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate în măsura în care nu sunt contrare prezentei. (…)
 • Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08 octombrie 2019.

LEGĂTURI CAZURI ANRP:

DOSAR THEODOR NICOLESCU

EVALUATORI ANRP

DREPTURI LITIGIOASE-VISOIU

DREPTURI LITIGIOASE CCI ARGES

TOP AFACERI DREPTURI LITIGIOASE

Write A Comment