Splendoarea tradiţiilor româneşti, un regal al bucuriei la Mioveni

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Un adevărat regal al tradiţiilor româneşti se desfăşoară în aceste zile în oraşul Mioveni, localitate care şi-a deschis graniţele pentru a primi bucuria folclorului din toate colţurile României. Deschiderea oficială a Festivalului Concurs Naţional de Folclor de la Mioveni a avut loc joi, 8 august, a continuat ieri, continuă şi astăzi şi se va încheia mâine. Astăzi, cu începere de la ora 16.00, Mioveniul a pregătit Festivalul Dogarilor şi Ziua Fiilor Satelor Racoviţa şi Clucereasa, un festival care îi va aduna pe dogarii din oraşul Mioveni la Cula Racoviţa, obiectiv de interes istoric, construit în anul 1806 şi restaurat în 1878. La ora 18.00, cele opt ansambluri participante la acest concurs naţional se vor întrece în…hora satului, moment mult aşteptat de argeşeni. Ansamblul Balada Humorului (Suceava), Ansamblul Junii Brașovului (Brașov), Ansamblul Junii Podgoriei (Arad), Ansamblul Mugurelul al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Ansamblul Bărăganul (județul Călărași), Ansamblul Someșul (Sălaj), Ansamblul Zestrea (Bacău) şi nu în ultimul rând Ansamblul Doina Bascovului din Argeş îşi vor etala culturile tradiţionale, prin dans şi cântec, spre deliciul celor care iubesc folclorul. Mâine, cu începere de la ora 19, 00, va avea loc marea gală, în care se vor alinia toţi participanţii la viaţa populară tradiţională. La 19.30 va avea loc spectacolul artistic de încheiere, în care vom admira Ansambluri din China şi Rusia, Ansamblul Plai de Dor din Mioveni şi pe cunoscutul interpret Constantin Enceanu.

Oaspeții au primit cadouri simbolice din partea primarului Ion Georgescu și a Consiliului Local din Mioveni. Juriul care va desemna câştigătorii acestui festival naţional este format din specialiști în domeniu, oameni de cultură, artiști populari și profesioniști în arta coregrafică precum Elise Stan, Ileana Vieru, Constantin Enceanu, Doina Isfanoni și Cătălin Oancea. Festivalul este prezentat de Iuliana Tudor de la Televiziunea Română.

Cine sunt ivitaţii din Rusia şi China

Invitaţi speciali din Rusia: Ansamblul „Boyarishnya” al Centrului Cultural Istra, oraș aflat în zona administrativă a regiunii Moscova și care este înfrățit cu orașul Mioveni din anul 2007. Ansamblul „Boyarishnya” este prezent la Mioveni cu un grup de 20 de tineri dansatori.

Invitaţi speciali din China: Asociația Internațională de Schimburi Culturale din Beijing – Chaoyang participă cu 2 grupuri de dansuri tradiționale specifice din zona Mongoliei (GAOWA Dancing Ensemble) și din Beijing (Grupul Tribe Wildness Dancing Ensemble, din Yuanxiang), alături de un renumit artist instrumentist, Cui Shan – un artist și instrumentalist național versatil, membru al Asociației Muzicienilor Chinezi, oaspete special al „Dream Theater”, „Live Comedy Show” și alte numeroase programe TV celebre în China.

În jurizarea prestației concurenților, juriul va ţine cont de următoarele criterii:

  • Autenticitatea repertoriului ales;
  • Realizarea din punct de vedere muzical, coregrafic și artistic a programului prezentat;
  • Ținuta scenică;
  • Frumusețea și veridicitatea costumelor populare ale membrilor ansamblurilor.

Premiile Festivalului-concurs: Trofeul Festivalului: 8.000 lei; Premiul I : 5.000 lei; Premiul II : 4.000 lei; Premiul III : 3.000 lei; Mențiuni : 3 premii x 1.500 lei.

Doina Isfanoni, despre justa măsură şi armonia transmise de tradiţii

Cercetătorul în tradiţii şi folclor Doina Isfanoni a vorbit la deschiderea Festivalului de la Mioveni despre demnitatea, coerenţa şi integritatea tradiţiilor româneşti, valori esenţiale care sunt transmise cu fiecare ocazie de românii care îmbrăţişează frumuseţea şi autenticitatea folclorului. Potrivit acesteia, tradiţia este un leac sufletesc, un reper important de viaţă, iar noi avem din ce în ce mai multă nevoie de repere stabile în scara evoluţiei. Aceste repere, mai spune cercetătorul Doina Isfanoni, pot fi văzute şi simţite prin sensibilitatea şi justa măsură pe care le are cultura tradiţională de la vestimentaţie, gest şi cuvânt până la simţ şi mişcarea coregrafică, menite să creeze mesajul inconfundabil al armoniei, în căutarea căreia ne aflăm fiecare dintre noi. Festivalul naţional este organizat de Primăria Mioveni, Consiliul Local Mioveni şi Centrul Cultural Mioveni (manager Alin Călinescu).

Juriul, de la dreapta la stanga: Doina Isfanoni, Cătălin Oancea, Elise Stan, Constantin Enceanu, Ileana Vieru

Write A Comment