Mitu Constantin, cunoscut ca Mitu Chinezu sau “regele TVA”, ne-a trimis cererea prin care România a solicitat Ucrainei, în urmă cu doi ani, extrădarea lui din oraşul Cernăuţi.

După cum se cunoaşte, respectivul document nu a avut niciun efect, întrucât Mitu Chinezu nu a fost identificat pe teritoriul menţionat de autorităţi. În schimb, Mitu Chinezu spune că a găsit cererea de extrădare în cutia poştală a casei lui din Tiraspol, unde menţionează că locuieşte. Afaceristul căutat şi astăzi de Interpol ne-a pus la dispoziţie acest document, după ce l-a înrămat şi i-a făcut şi un…tort în culorile drapelului naţional al României, pentru a sărbători doi ani de la emiterea actului. În foto trimisă către redactie, lângă cererea de extrădare se poate observa şi o…grenadă. Mitu Chinezu a scris şi un mesaj dedicat autorităţilor argeşene, destul de sfidător, mulţumindu-le pentru că “nu au înfăşat” cum trebuie actul prin care au solicitat Ucrainei să-l trimită în România, pentru a-şi ispăşi, în închisoare, condamnarea de şase ani şi patru luni.

Mitu Constantin: “Naşul şi moşul din Ministerul Justiției care au scris şi redactat această cerere de extrădare, nu au înfăşat-o bine”

“Azi, 16.03.2022 (miercuri), este o zi frumoasă şi fericită pentru mine. Se împlinesc doi ani de când s-a născut cererea mea de extrădare prin hotărârea Nr. 44/2020, dată de Tribunalul Argeş la data de 16.03.2020. Nu ştiu cine este naşul sau naşa (judecător/judecătoare) al acestei hotărâri, precizate anterior, nu ştiu nici cine este moaşa sau moşul (procuror/procuroare), dar am sa aflu.
Le mulţumesc amândurora şi le voi trimite un cadou. Eu tot timpul am respectat meseria de naş, deoarece am cununat șaizeci şi nouă de perechi de tineri din toată ţara românească. Pe cât sunt de bucuros şi fericit cu această aniversare a cererii mele de extrădare, pe atât sunt şi de necăjit pentru că “ea” (cererea) s-a născut cu handicap şi nu poate fi pusă în aplicare. Naşul şi moşul din Ministerul Justiției care au scris şi redactat această cerere de extrădare, nu au înfăşat-o bine. Este surdomută, are handicap de gradul II. Acest lucru s-a întâmplat, cred eu 100%, din cauza faptului că actele care au stat la baza ei, au fost făcute abuziv, nu am avut parte de o cercetare dreaptă şi corectă, aceasta fiind facută la presiunea DNA- Structura Centrală şi DIICOT- Structura Centrala, deoarece nu am vrut să fac denunțuri împotriva a nouă procurori argeșeni.
După ce se va termina războiul din Ucraina, unde sunt voluntar medical, am să merg la Ministerul Justiției din România, să mă ajute cu un doctor, să- mi lecuiesc cererea de extrădare. Îmi este milă de ea când o văd atât de necăjită; ei au leacuri bune. Dacă nu poate fi lecuită de acest handicap, mă voi adresa statului român, să îmi dea un însoțitor la cererea de extrădare, să o hrănească, să îi dea apă, să o plimbe. Îmi pare rău că nu pot fi de ajutor pentru necăjiții şi amărâții din penitenciar. Trebuie să mă întorc la Serviciul Medical de Urgenţă din Odesa, Ucraina, deoarece m-am învoit două zile să vin în Transnistria la Tiraspol, pentru a sărbători ziua de naştere a cererii mele de extrădare, care a făcut doi anișori.
Am fost plăcut surprins că, la aşa zi mare, au venit reprezentați ai diferitelor instituții din statul român. Nu au venit cu mâna goală, mi-au adus cadouri frumoase şi valoroase.
Le mulţumesc procurorilor şi judecătorilor care au contribuit la dosarul meu de condamnare, cât şi celor care au contribuit la cererea de extrădare. Le doresc să fie sănătoşi şi fericiţi pentru că m-au făcut să mă mut în Transnistria, făcându-mi un mare bine, adică o viaţă liniştită. Aici, la Tiraspol, mă simt ca delfinul în apă. Sunt un om împlinit, sănătos şi fericit. Pentru a arăta că am sânge de român, curaj şi demnitate, i-am făcut un tort cererii mele de extrădare, pe care am pus steagul României şi am făcut un sistem antifurt cu o grenadă, ca la tezaurul Băncii Naţionale. Nu vreau să mi-l fure nimeni.
La mulţi ani fără executare, cerere de extrădare !!! Să auzim de bine, Doamne ajută!
P.S.- Cererea de extrădare am găsit-o în cutia poștală la casa mea din Tiraspol, casa care se află lângă ferma de sturioni a domnului Victor Gusan, patronul echipei de fotbal Sheriff Tiraspol. Suntem medieşi, adică vecini.”- a transmis Mitu Constantin ]n ziua de miercuri, 16 martie.

Cererea de extrădare: Mitu Chinezu fusese identificat de Interpol Kiev, în Cernăuţi

“Ministerul Justiţiei al României prezintă salutul său Ministerului Justiţiei al Ucrainei şi, potrivit dispoziţiilor Convenţiei Europene de Extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi ale protocoalelor adiţionale din 15 octombrie 1975 şi 17 martie 1978, are onoarea de a-i transmite rugămintea amabilă de a supune autorităţilor competente prezenta Cerere de Extrădare a numitului Mitu Constantin, cetăţean român, identificat de Interpol Kiev ca fiind aflat pe teritoriul oraşului Cernăuţi, Ucraina. Extrădarea numitului Mitu Constantin se solicită, în vederea executării pedepsei de 6 ani şi 4 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr 1051 din 8 octombrie 2013 a Tribunalului Argeş, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi infracţiunea de spălare de bani. Hotărârea a rămas definitivă prin decizia penală 337/A din 15.05.2015 a Curţii de Apel Piteşti, prin care numitul Mitu Constantin a fost condamnat pentru evaziune fiscală – 4 ani închisoare, respectiv pentru infracţiunea de spălare de bani- 5 ani închisoare. Pedepsele au fost contopite la pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 4 luni. În acest sens, la data de 15.05.2015, Tribunalul Argeş a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea. Mandatul nu a putut fi dus la îndeplinire, întrucât inculpatul Mitu Constantin s-a sustras de la executare. Actele sunt însoţite de traduceri certificate în limba franceză. În cazul în care, pentru soluţionarea prezentei cereri sunt necesare informaţii şi date suplimentare, acestea vor fi transmise de urgenţă autorităţilor din Ucraina. Ministerul Justiţiei din România foloseşte şi această ocazie pentru a reînnoi Ministerului Justiţiei al Ucrainei asigurarea înaltei sale consideraţii (Viviana Oneca, director Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară- Ministerul Justiţiei, România, Bucureşti, 27.03.2020)”- se arată în cererea de extrădare, trimisă Gherilei, înrămată de Mitu Constantin, pentru a sărbători cei doi ani de existenţă a documentului, rămas fără efect.

FOTO SLIDER: CU MITU CONSTANTIN, ZIS CHINEZU, AŞA CUM NE-A FOST REMISĂ DE ACESTA

Graţiela Bâzoi

Write A Comment