Joi, 14 ianuarie, primarul comunei Berevoieşti, Florin Bogdan Proca, a fost condamnat în primă instanţă în dosarul penal în care este acuzat de conflict de interese. Sentinţa face parte din deciziile mai favorabile care pot fi luate în cadrul legii penale şi vizează amânarea executării pedepsei. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Câmpulung au analizat toate circumstanţele care l-au determinat pe Florin Proca să-şi angajeze propriul tată (Gigi Fănel Proca), în calitate de consilier personal, la Primăria Berevoieşti şi au ajuns la o concluzie, care poate fi atacată la instanţa superioară.

Sentinţa: amânare, supraveghere, probaţiune

“În baza (…), Judecătoria Câmpulung  stabileşte pedeapsa principală de 1 an închisoare faţă de inculpatul Proca Florin Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane (…), stabileşte pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani. (…) Amână aplicarea pedepsei de 1 an închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  1. a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş, la datele fixate de acesta;
  2. b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  3. c) să anunţe Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş, în prealabil, de schimbarea locuinţei şi de orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
  4. d) să comunice Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş schimbarea locului de muncă;
  5. e) să comunice Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Obligă pe inculpat să plătească părţii civile Unitatea Administrativ Teritorială Berevoieşti suma de 5371 lei reprezentând contravaloare prejudiciu neachitat. Obligă pe inculpat la plata sumei de 3000 lei de cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală, în procedura de cameră preliminară şi la judecata în primă instanţă. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Câmpulung. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 14 ianuarie 2021.” – se arată în decizia Judecătoriei Câmpulung.

# Când se poate decide amânarea detenţiei

Potrivit legii, amânarea aplicării unei pedepse poate fi decisă, doar dacă respectiva pedeapsă este de cel mult doi ani, inculpatul nu a mai fost condamnat ori şi-a manifestat acordul pentru prestarea unor munci în folosul comunităţii, dar şi în alte situaţii speciale, conform articolului 83 din noul cod penal. Mirel Palada (fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta) dar şi Ilie Năstase se numără printre inculpaţii care au primit amânarea aplicării unor pedepse cu închisoarea, sub obligaţia supravegherii pe o perioadă de doi ani. (G.B.)

Write A Comment