DNA vrea să trimită dosarul PUBLITRANS la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

DNA a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere prin care solicită ca dosarul PUBLITRANS să fie trimis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Solicitarea a fost făcută la ultimul termen de judecată din 14 decembrie, când judecătorii din Capitală au decis să acorde timp inculpaţilor pentru a studia cererea procurorilor Anticorupţie.

Potrivit solicitării, DNA consideră că magistraţii europeni sunt cei care trebuie să se pronunţe asupra prescripţiei unor fapte din dosarul PUBLITRANS, mai precis să spună care dintre cele două situaţii primează: deciziile justiţiei române privind prescripţia sau interesele financiare ale Uniunii Europene, legate de recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie?

În dosarul PUBLITRANS a intervenit prescripţia unor fapte, mai puţin cea pentru abuzul în serviciu în formă gravă şi continuată a fostului primar Tudor Pendiuc, detalii AICI, situaţie care face imposibilă şi prescrierea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, în cazurile celorlalţi inculpaţi. Abuzul în serviciu de care este acuzat Pendiuc este direct legat de valoarea prejudiciului constatat în dosar, ce reprezintă subvenţiile acordate de stat pentru finanţarea transportului public în Piteşti.

Când Înalta Curte de Casaţie a reglementat prescripţia răspunderii penale la finalul lunii octombrie, DNA a anunţat încă de atunci că va apela la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în toate dosarele vizate (557 la nivel naţional), pentru ca aceasta să aprecieze dacă există sau nu un echilibru între decizia ICCJ şi normele UE, care prevăd obligația statului român de a sancționa corupţia și fraudarea fondurilor europene. Deşi în dosarul PUBLITRANS nu este vorba de bani europeni, DNA a cerut totuşi ajutorul Curţii de Justiţie de la Luxemburg.

Cererea cuprinde patru întrebări preliminare, legate de jurisprudenţă, în care este menţionat Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Procuroarea DNA, Elena Hach, solicită suspendarea dosarului PUBLITRANS, în cazul în care Curtea de Apel Bucureşti va accepta cererea pentru sesizarea CJUE (document surse):



O cerere DNA asemănătoare a fost depusă recent la Tribunalul Bucureşti,  în dosarul de corupţie al fostului viceguvernator Bogdan Olteanu. Judecătorii au respins-o, pe motiv că este inadmisibilă, nepertinentă şi lipsită de utilitate, precizând că nu există dubii privind aplicarea corectă de către justiţia din România a vreunei norme comunitare (europene). 

Se aşteaptă ca pe 9 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti să admită sau să respingă cererea DNA din dosarul PUBLITRANS. 

Graţiela Bâzoi

Write A Comment