Interlocutorul nostru este Nicolae Georgescu, deputat PSD de Argeş la al doilea mandat, fiind președintele Grupului de Prietenie cu Republica Turcia din cadrul Parlamentului. Născut la data de 26.07.1976, în comuna Nalbant, judeţul Tulcea, absolvent al Liceului Teoretic din Costeşti, licenţiat al Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, Nicolae Georgescu este doctor în istorie din anul 2008, fost director al Şcolii Gimnaziale “Tudor Vladimirescu” Piteşti.

Domnule Nicolae Georgescu, cea mai frumoasă amintire din liceu care este?

– Mi-e greu să răspund, rezumându-mă doar la o singură amintire. Din liceu, am amintiri multe și frumoase. Reduc, totuși, la două relevante. În anul 1993, când s-a disputat meciul România-Țara Galilor, am lipsit de la școală și am fost în tribună la, poate, cea mai frumoasă victorie a naționalei noastre, având ca scor final 5-1.

Doamna dirigintă, profesoara noastră de fizică, o persoană, altfel, foarte intransigentă, a dat dovadă de înțelegere, dându-mi posibilitatea să susțin teza la fizică în altă zi. A fost o adevărată lecție de viață. A doua amintire este din clasa a XII-a și are legătură cu directorul liceului nostru, domnul profesor de istorie Constantin Urluianu. A venit în clasă, a început să ne vorbească despre noua temă, moment în care a fost solicitat, de urgență, la birou. Înainte să plece din clasă, mi-a dat sarcina să continuu eu lecția, în locul dumnealui, știind preocuparea mea pentru istorie. Am simțit o puternică emoție, și, în același timp, responsabilitate. Îi mulțumesc, chiar dacă nu mai poate citi aceste rânduri.

Ce visaţi să vă faceţi când eraţi copil?

– Profesor de istorie. În clasa a IV- a am intrat, în mod oficial, să spun așa, în contact cu istoria, ca obiect de studiu. Am simțit, încă din primul moment, că voi fi profesor de istorie. Cu siguranță, un rol important în această decizie l-a avut faptul că am fost în contact, de la o vârstă foarte fragedă, cu cărțile de istorie, foarte prezente în casa noastră, tatăl meu fiind profesor de istorie.

Cel mai bun sfat pe care vi l-au dat parinţii care credeţi că a fost?

– Suntem, vrem, nu vrem, fiecare, parte a generației noastre. Sfatul, îndemnul cel mai des întâlnit de la părinții generației noastre suna cam așa: ,,să nu mă faci de râs!”. Consider că cel mai important sfat pe care l-am primit de la părinții mei a fost ,,libertatea” de a-mi proiecta viitorul și, implicit, asumarea responsabilității tuturor faptelor și acțiunilor din viața mea. Consider că este de mare actualitate acest sfat!

Aţi avut vreun model în viaţă?

– Pe doamna dirigintă din gimnaziu, Savovici Maria, profesoara noastră de istorie și geografie. Modul în care ne preda cele două materii reprezintă și astăzi pentru mine un reper mai mult decât relevant în cariera mea de profesor. Domnul profesor Constantin Urluianu a fost mai mult decât un model. A fost un idol. Carisma, inteligența, prestanța dumnealui, din postura de director de liceu și cadru didactic la clasă, au fost elemente care mi-au marcat profund parcursul profesional. Domnul profesor Ciobanu Vasile, profesorul meu din facultate, omul care, prin rigurozitate, m-a schimbat fundamental. A avut un rol determinant în seriozitatea cu care am abordat cursurile, seminariile, examenele, lucrarea de licență, dizertația. Omul care m-a împins, pur și simplu, să mă înscriu și să urmez cursurile doctorale. După cum vedeți, în toate etapele formării mele ca om, am avut ca modele profesori.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră, domnule Nicolae Georgescu?

– Fără nicio îndoială, cea mai importantă realizare a vieții mele o reprezintă familia. Soția și copilul meu reprezintă universul în care am evoluat ca om. Se spune că, în viață, ai ajuns om dacă ți-ai făcut o familie, ai sădit un pom și ți-ai făcut o casă. Mă simt împlinit!

Cum aţi decis să intraţi în politică?

– Cea mai complicată întrebare. ,,Decis” e un termen ,,greu”, pentru că a fi în politică nu ține de decizia ta. În ceea ce mă privește, am avut șansa să fiu în preajma unui om, Cristian Gentea, care m-a propus și susținut în politică și în funcții politice. Pe această cale, îi mulțumesc pentru încrederea acordată!

Ca profesor şi doctor în istorie, care este, în opinia dumneavoastră, cea mai frumoasă perioadă istorică a României?

– Cred că formularea acestei întrebări poate genera multe nuanțe. Apropierea de istorie mă obligă să dau un răspuns oarecum tehnic. Absolut toate perioadele istorice ale României au avut, concomitent, lumini și umbre, dezvoltare și regres, urât și frumos! Percepția de perioadă frumoasă se suprapune, de cele mai multe ori, cu ideea epocii în care ți-ar fi plăcut să trăiești. Cu siguranță, mi-ar fi plăcut, dată fiind această perspectivă, să fiu contemporan al realizării României Mari!

Veţi mai candida?

– Răspunsul este, practic, în directă legătură cu întrebarea despre intrarea în politică. Candidatura este strict legată de susținere. Dacă ai susținerea partidului, a oamenilor în definitiv, candidatura vine de la sine! Modul în care ți-ai îndeplinit sarcinile și ai răspuns așteptărilor oamenilor este un mare plus din acest punct de vedere.

Puteţi da o definiţie politicii, domnule Georgescu?

– Platon spunea: ,,Politica e domeniul de activitate a celor aleși“, iar Aristotel: ,,Politica e o învățătură practică, e știința și arta conducerii omenirii.“ Politica este un proces de revendicare competitivă a puterii într-un stat. În democrație, competiția are loc între partide rivale. În autocrații sau în dictaturi, lupta se dă între clanuri oligarhice. Dar, dincolo de această definiție teoretică, este util să spunem că politica mai înseamnă și viziune, strategie, dialog, empatie, înseamnă distribuția bunurilor, în vederea asigurării bunăstării populației într-un stat relativ centralizat, în urma unui clivaj ideologic tradițional, de la stânga la dreapta. Din punctul meu de vedere, poți spune că faci politică abia după ce îți asumi să candidezi, să intri în competiție și să câștigi dezbaterea publică. Iar dezbaterea noastră politică contemporană se învârte în jurul unor chestiuni cum ar fi: impozitarea, securitatea, mediul, migrația, politicile sociale și cele externe. Fără legitimitatea ce ți-o poate oferi doar poporul, politica își pierde orice farmec.

Ce vă place, cel mai mult, la judeţul Argeş?

– Județul nostru e un mix perfect. Echilibrul între formele de relief, câmpii, dealuri, munți, râuri, etc. ne plasează extrem de favorabil în ceea ce înseamnă România, în ansamblul său. Oamenii din județul nostru sunt harnici, empatici, sufletiști. Personal, sunt preocupat de valorificarea potențialului turistic al județului Argeș, în relația cu Turcia, prin prisma faptului că sunt președintele Grupului de Prietenie cu Republica Turcia, din Parlamentul României. În această încercare, am constatat că avem cu ce ne mândri, județul Argeș fiind o zonă a României încărcată de istorie, și cu valoare de simbol.

Ce v-a învăţat viaţa cel mai bine, domnule Georgescu?

– Că nimic, absolut nimic, nu poți realiza în viață, fără muncă, fără răbdare, fără tenacitate.

Graţiela Bâzoi, foto arhivă personală Nicolae Georgescu

Write A Comment