Primarul din Berevoeşti are salariul poprit pentru pensia alimentară a fiicei (!)

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Un adevărat şuvoi de reclamaţii în instanţele argeşene a fost provocat de primarul comunei Berevoeşti, Florin Proca, dar şi de familia acestuia, încă din anul 2017, perioada în care soţia sa, Graţiela, a divorţat de el. În timp ce formula plângeri împotriva fostei partenere de viaţă, primarul din Berevoeşti a uitat sau nu a avut bunăvoinţa (deşi dispune de o avere impresionantă) de a-i plăti pensia alimentară fiicei rezultate din această căsătorie (n.r. primarul s-a mai căsătorit ulterior separării de Graţiela Sava).

Anul 2019, nicio plată pentru pensia alimentară

Deşi s-ar fi înţeles la notar cam cu cât să contribuie la întreţinerea fetei, primarul nu şi-a plătit obligaţiile de părinte, astfel că în 2018, fosta soţie a intentat proces pentru pensia alimentară: Obligă pe pârât să plătească în favoarea minorei (…) pensie de întreţinere lunară în procent de 16,5% din venitul net lunar realizat de pârât, de la data introducerii acţiunii-02.03.2018 şi până la majoratul minorei. Respinge cererea reclamantei de obligarea pârâtului la cheltuieli de judecată. Executorie de drept. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Câmpulung, judeţul Argeş. Pronunţată în şedinţa publică de la 08.05.2018.”- au decis magistraţii din cadrul Judecătoriei Câmpulung. Chiar şi somat de instanţă, primarul a reuşit să achite pensia alimentară doar în 2018, pentru anul 2019 uitând definitiv de această îndatorire. Astfel că, urmare a mai multor demersuri (se pare că unele dintre acestea întreptate la procuratură), s-a luat decizia ca pensia alimentară a fiicei să fie asigurată prin proprirea salariului de primar al comunei Berevoeşti. Cu toate că nu a dorit să dea mai multe detalii, despre cum s-a ajuns în această situaţie, Graţiela Sava a confirmat acest aspect, punându-ne la dispoziţie chiar şi o dovadă:  Primarul Proca: “Există percepţia răspândită că eu aş fi fost implicat într-un fel sau altul în cazurile de sclavie”

Primarul Florin Proca va rămâne în istoria instanţelor cu o motivare de strămutare a unui dosar, fără precedent. În anul divorţului (2017), acesta a cerut în instanţă mai multe drepturi băneşti asupra Păstrăvăriei Cascada Râuşor, firmă al cărei asociat unic şi administrator este fosta soţie, Graţiela Sava. Proca a considerat însă că magistraţii argeşeni vor fi subiectivi în privinţa lui, pentru că el este conştient de reputaţia cu care s-a ales, urmare a scandalului de sclavie de la Berevoeşti, ajuns şi în presa naţională. Iată cum primarul Proca a cerut strămutarea dosarului din Argeş într-un alt judeţ, anexând la dosar toate articolele din presă care au tratat subiectul celebru al sclavilor rromi: „Subsemnatul am îndeplinit în trecut şi îndeplinesc şi în prezent funcţia de primar al comunei Berevoeşti. În această calitate, împotriva mea în presa locală a fost purtată în trecut o campanie puternică de denigrare, sugerându-se că eu nu aş fi străin de cazurile de sclavie ce au fost înregistrate în localitate în cadrul comunităţii rrome, cazuri a căror descriere nu mai necesită precizări suplimentare, fiind relatate inclusiv în presa naţională. Astfel, s-a arătat în presa locală că eu aş fi ştiut şi tolerat existenţa unor asemenea activităţi infracţionale, că aş fi protejat ori avantajat pe unii dintre stăpânii de sclavi din Berevoeşti şi pe familiile acestora, precum şi faptul că eu însumi le-aş fi folosit pe unele dintre persoanele implicate în speţa penală drept forţă de muncă în interes personal. Chiar dacă asemenea afirmaţii din presa locală nu sunt adevărate nici în cea mai mică proporţie, drept dovadă că împotriva mea la acest moment nici măcar nu se află în desfăşurare vreo anchetă penală, care să vizeze alegaţiile respective, cu atât mai mult să existe vreo hotărâre judecătorească care să valideze, nu este mai puţin adevărat că respectiva campanie de presă desfăşurată în mod preponderent la nivelul anilor 2016-2018 a fost de natură să îmi creeze o imagine negativă la nivelul judeţului Argeş, existând percepţia răspândită că eu aş fi fost implicat într-un fel sau altul în cazurile de sclavie la care am făcut referire ori cel puţin că le-aş fi tolerat. Există riscul ca această percepţie negativă a mea să fie împărtăşită inclusiv în rândul magistraţilor Curţii de Apel Piteşti, aspect ce ar putea avea repercusiuni cu privire la modalitatea soluţionării dosarului în care aceştia sunt învestiţi. Prin urmare, consider că judecarea pricinii de către o altă Curte de Apel decât cea din Piteşti ar fi mai potrivită, raportat la calitatea mea de parte în dosar.” Instanţa nu a admis însă strămutarea cauzei, litigiul aflându-se şi astăzi pe rolul Curţii de Apel la Piteşti:

Socrul cere banii pentru apartamentul donat nepoatei

Nici tatăl primarului, Gigi Fănel Proca (la rândul lui, fost primar) nu  a stat cu mâinile în sân, după divorţul fiului său. Împreună cu soţia, acesta a intentat proces fostei nurori (dar şi fiului) pentru recuperarea sumei de 123.000 euro, bani despre care familia Proca spune că ar fi fost contribuţia părintească pentru achiziţionarea unui apartament. Apartamentul a fost ulterior donat fiicei, aşadar lupta pentru aceşti bani se anunţă cu surle şi trâmbiţe.

Miza: Păstrăvăria Cascada Râuşor

Fratele lui Gigi Fănel Proca (Proca Florin Adrian) a intentat şi el proces împotriva Păstrăvăriei Cascada Râuşor, deţinută de Graţiela Sava, prin care cere dărâmarea unei construcţii, mai precis a unui bazin-filtru decantor, pe motiv că terenul aferent i-ar aparţine. În proces a intrat şi Primăria Berevoieşti, prin primar… Florin Proca.

 Primăria Berevoeşti, prin primar Florin Proca, vrea anulări de contracte, vechi de un deceniu

Alte dosare au fost deschise de către Primăria Berevoeşti în luna martie anul acesta, prin primar Florin Proca, împotriva Graţielei Sava sau a societăţii pe care o deţine aceasta. Este vorba de revendicări imobiliare sau anulări a unor contracte de vânzare- cumpărare, încheiate cu mulţi ani în urmă. Spre exemplu, într-unul din dosare (1420/205/2020), Primăria cere anularea unui contract de schimb imobiliar şi repunerea în forma iniţială, autentificat în urmă cu nu mai puţin de… zece ani, la notarul Claudiu Didea. Miza acestui dosar ar fi recuperarea unui teren, care se află în vecinătatea unei pensiuni, care ar fi controlată de un foarte bun prieten al edilului Florin Proca, pe numele său Cornel Leca. În foto, cei doi (Bogdan Florin fiind primarul) şi imobilul turistic despre care facem vorbire, din care reiese interesul comun al acestora:

Graţiela Sava: “Domnul primar foloseşte instituţia pe care o conduce şi rudele apropiate pentru a se răzbuna”

Ambiţiile familiei Proca ar fi nemăsurate în toate procesele îndreptate împotriva fostei soţii a primarului în funcţie. „Toate aceste acţiuni îndreptate împotriva mea sunt răutăcioase. Domnul primar foloseşte instituţia pe care o conduce şi rudele apropiate pentru a se răzbuna, prin hărţuirea mea pe calea instanţelor.”, ne-a declarat Graţiela Sava (fostă Proca), legat de aceste dosare. Primarul Florin Proca nu a răspuns la telefon, pentru un punct de vedere.

Declaraţii de avere consistentă

Spuneam că primarul din Berevoeşti nu este unul modest, din punct de vedere financiar, situaţie care ar fi putut poate explica imposibilitatea achitării pensiei alimentare, fără să se ajungă la poprirea din salariu. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din 2019, edilul deţine mai multe terenuri şi imobile în Berevoeşti, Mihăileşti şi Săbăreni, printre care 19 hectare de pădure, o casă, un apartament şi un Audi A4.  Acesta spune că în anul 2018, a vândut un imobil teren către cea de-a doua soţie, Alina Georgiana. De asemenea, primarul a declarat venituri de un miliard de lei vechi (100.000 lei) din (cea de-a doua) nuntă şi un salariu de 60.013 lei.

În conflict penal de interese

Printre alte procese care au legătură cu familia Proca, se regăsesc nu doar cele intentate fostei partenere de viaţă, ci şi o speţă nu tocmai favorabilă primarului în funcţie. Acesta are calitatea de inculpat într-un dosar de conflict de interese, fiind trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Florin Proca este judecat pentru că şi-a angajat tatăl în funcţia de consilier personal. Un termen de judecată are loc pe 9 iulie, când martorii sunt citaţi cu mandat de aducere la proces. Tatăl primarului, Gigi Fănel Proca, a fost anchetat pentru aceeaşi infracţiune, pentru că l-a angajat pe fiul său, înainte de a deveni primar, tot ca şi consilier personal. Gigi Fănel Proca a scăpat însă de judecată, pentru că fapta s-a prescris.

(G.B.)

 

 

 

Write A Comment