Prefectura Argeş a atacat în instanţă unul dintre cele mai importante documente emise de o administraţie locală în acest an. Este vorba de o Hotărâre a Consiliului Local Merişani (HCL NR 16), prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal, care dădea startul lucrărilor de excavare, pentru aranjarea terasamentului Autostrăzii Piteşti-Sibiu, Tronsonul Piteşti-Curtea de Argeş.

HCL a fost catalogată de Prefectură drept nelegală şi s-a cerut pe 23 august anularea ei în instanţă.

CONTEXT

În luna mai, Primăria a trimis HCL-ul respectiv Prefecturii, pentru exercitarea controlului de legalitate, iar din acest punct, lucrurile au căpătat o întorsătură neaşteptată: Prefectura a anunţat Primăria tocmai după  trei luni de la primirea acestei adrese, mai precis pe 22 august, că HCL-ul cu pricina este nelegală.

Autostrada Pitesti-Sibiu, zona Merisani- Tronson Curtea de Argeș

Până la această decizie a Prefecturii, în baza HCL, prin care aproba PUZ-ul, Primăria Merişani deja emisese (pe 16 august) o autorizaţie de construcţie pentru Asocierea Profesional Auto 2003, aflată în proprietatea soţiei omului de afaceri Dan Săndulescu (Ioana Săndulescu). În baza autorizaţiei, Profesional Auto 2003 a demarat lucrările de excavare în groapa de pământ din satul Crâmpotani, comuna Merişani.  Este vorba de un deal, care se întinde pe circa 9 hectare, din care va fi scos pământul necesar aranjării terenului care va fi traversat de Autostradă. Autostrada Piteşti-Sibiu trece prin comuna Merişani, pe o porţiune de circa 15 kilometri.

Ca şi în cazul Bulevardului Pardon, declanşarea unui proces, prin care Prefectura cere anularea unor acte, perturbă toate activităţile legate de un document care este considerat nelegal.

Instituţia noastră a apreciat ca nelegală HCL Merişani nr 16 din 19.05.2022, iar prefectul a atacat direct în faţa instanţei de contencios administrativ actul administrativ invocat. Până la soluţionarea cauzei, această hotărâre este suspendată de drept”- se arată în adresa Prefecturii înaintată Primăriei Merişani săptămâna trecută. Potrivit legii, faptul că HCL este suspendată de drept atrage oprirea lucrărilor de excavare de la Crâmpotani.

Primarul de la Merişani, Luigi Ionescu, este de părere că decizia Prefectului este nedreaptă, pentru că a fost dată după trei luni de la solicitarea legalităţii HCL. Pe de altă parte, reprezentanţii Prefecturii, prin juristul Cosmin Enescu (responsabil cu legalitatea documentelor emise la Merişani) susţin că primarul ar fi trebuit să mai trimită o adresă prin care să ceară avizul de legalitate, dacă avea în intenţie emiterea autorizaţiilor de construcţie, sau să aştepte… şase luni.

Prefecturile au la dispoziţie şase luni pentru a-şi exercita controlul de legalitate asupra hotărârilor emise de autorităţi.

„Noi am trimis înştiinţarea către Prefectură, în termenul legal, pentru a-şi exprima avizul de legalitate. De obicei, dacă sunt probleme, suntem imediat informaţi. În acest caz, cum nu am avut niciun răspuns, am demarat procedurile. Prefectura nu trimite niciodată un răspuns că da, actul este legal. Niciodată nu am avut o astfel de situaţie. Eu voi informa constructorii de decizia Prefecturii, dar nu voi da ordin de oprire a lucrărilor, pentru că nu vreau să fiu eu ţapul ispăşitor. Oricum aşteptăm înştiinţarea de la Tribunalul Argeş”– a declarat primarul comunei Merişani, Luigi Ionescu (foto). 

Tot săptămâna trecută, primarul Luigi Ionescu a trimis Prefecturii o adresă prin care cere înlocuirea lui Cosmin Enescu, responsabil cu legalitatea actelor la Merişani, acuzându-l de imparţialitate. Adresa:

Graţiela Bâzoi

foto slider- descriptiv

Write A Comment