„În primul rând, ASCULTĂ!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

DSP Argeş organizează împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Arges,  Campania cu sloganul „În primul rând, ASCULTĂ”. Aceasta campanie are urmatorul mesaj: „Să îi asculţi pe copii şi pe tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

„În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia. Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor. Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă.

În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani).

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

„În primul rând, ASCULTĂ!”

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare ce se vor derula în judetul Arges în această perioadă vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, profesori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

„În primul rând, ASCULTĂ!”

PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să se descurce bine în situații dificile de viață. Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante.

Mesaje: O legătură puternică între copii și părinți presupune să ascultați copiii și să arătați că vă pasă. Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de real ajutor. Când este cazul, întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face.

„În primul rând, ASCULTĂ!”

PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiți și optimiști. Chiar și în situații foarte dificile, copiii care sunt în școală și simt un sentiment de apartenență sunt mai puțin vulnerabili față de comportamentele riscante.

Faceți tot posibilul pentru a menține copiii la școală. Primul pas către o legătură puternică între copii și profesori este ascultarea cu atenție și empatie. Oferiți consiliere copiilor și tinerilor care au nevoie de aceasta, fără să-i judecați.Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase, informează DSP Argeş.

„În primul rând, ASCULTĂ!”

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atât în populația generală, cât și în cea școlară.

„În primul rând, ASCULTĂ!” a luat startul in data de 26 iunie, cand s-a marcat Ziua Internationala de Combatere a Traficului si Consumului de Droguri, si se va incheia pe data de 19 iulie.

 

 

 

 

 

 

 

Write A Comment