Joi a debutat la Piteşti seria conferinţelor CONTEZI, organizată de Asociața Generală a Profesorilor de Limba Franceză Argeș-ASFRAN, reprezentată de prof. Cătălina Dumitraşcu și Asociația Academia Copiilor Inteligenți- ACI, reprezentată de prof. Augustina Ene, concept adus în Argeş de Adriana Săftoiu.

Prima ediţie s-a desfăşurat sub tema “Eu, în oglindă”, în colaborare cu Colegiul Alexandru Odobescu, reunind sute de elevi, cadre didactice, din sală nelipsind nici membri ai vieţii publice argeşene (Mihai Coteţ, Cătălin Andrei, Radu Perianu) mulţi dintre ei prezenţi şi în calitate de părinţi. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi Alina Gorghiu, egalitatea de gen fiind unul dintre subiectele actuale, puse pe tapet.

Alina Manea, cadru didactic în cadrul Colegiului I.C. Brătianu, este cea care a moderat evenimentul la care invitaţi pe scenă au fost JOJO (Cătălina Grama) şi Toni Grecu, fondator al grupului Divertis. “Aceste conferinţe îşi propun să vi se dedice. Dintr-un motiv pe care probabil, pe care cu toţii deja îl cunoaşteţi: realmente contaţi. Şi contaţi mai mult ca oricând, atunci când nu contaţi. De ce contaţi? Pentru că fiecare dintre voi are ceva de spus, de întrebat, de împărtăşit, de mărturisit, de transmis din el însuşi. Oglinda ne ajută să ne potrivim de fiecare dată şi să ajungem să…fim. Nu eu am spus asta, ci Nichita Stănescu. În fiecare din noi există şi realizare şi insucces, şi zbucium şi bucurie.” – a spus Alina Manea în deschiderea conferinţei, adresându-se celor peste 300 de liceeni participanţi.

Evenimentul care s-a desfăşurat la Teatrul Alexandru Davila a fost o dezbatere foarte aplicată, reuşind să-i atragă pe tineri în discuţiile care au legătură cu viaţa lor de zi cu zi. Au fost abordate subiecte importante, de la stima de sine la cariere profesionale în ţară sau peste graniţe, de la tentaţii de tot felul pentru un adolescent la autocunoaştere, de la anturaje la egalitatea de gen. Punctul culminant al întâlnirii a adus-o în prim plan pe actriţa JOJO, care a vorbit elevilor fără perdea, despre experienţele sale de viaţă ca adolescentă şi mai ales ca martor al dramelor unor alţi tineri, survenite din cauza consumului de droguri, în special despre drumul pe care îl alesese cea mai bună prietenă a ei, Georgiana.

Producătorii mei s-au prăjit. De tot. Şi nu consumau droguri grele

JOJO s-a ocupat de campanii antidrog, această decizie fiind luată după experienţele la care a participat, fără voie, în perioada tinereţii. “La 19 ani, în cariera solo, când lucram la melodia Roz, eram în studio. Pentru prima dată i-am văzut pe producătorii mei consumând. În general, în industrie, fie că este vorba de industria filmului, a teatrului, în show-biz, există foarte mult această tentaţie. Unde puteau să apară drogurile, cu excepţia băieţilor bogaţi din capitală, care erau pe vremea aia cu dare de mână şi puteau să facă rost de ele? În industria noastră. Şi am văzut atunci, pentru prima oară droguri. Drogurile uşoare la început, canabis, marijuana. Sunt foarte mulţi dintre voi care se gândesc serios la asta: că ăsta este un drog uşor. Uşor…Am avut dosare întregi pe masă, care descriau în foarte multe cuvinte ce înseamnă droguri uşoare şi droguri grele. Am făcut un documentar, am filmat în mai multe ţări europene, care aveau probleme grave cu consumul de droguri. La vremea respectivă, noi eram pe locul 3 în Europa, la consum de heroină. Deci eram la studio, făceam albumul în care a apărut piesa Roz, am văzut pentru prima dată droguri uşoare pe nişte hârtii. Producătorii mei îşi aprindeau joint după joint. În termeni mai puţin literari, producătorii mei s-au prăjit. De tot. Şi nu consumau droguri grele, consumau droguri uşoare. De dimineaţă până seara. S-au prăjit uşor, şi mult şi profund. Între timp, aveam o prietenă foarte bună.”

I-au adus un joint în care au strecurat puţină heroină

Câţi dintre voi aveţi un prieten foarte bun, la care să ţineţi mai mult decât la familia voastră? Prietena mea foarte bună era curioasă să descopere ceea ce înseamnă marijuana, joint. La 19 ani, exista zero informaţie. Nu aveam un telefon pe care să…google it. Nu puteam să vorbim cu ai noştri că nici ai noştri nu ştiau despre ce este vorba. Aveam producătorii consumatori, care erau mentorii mei. Prietena mea era studentă la Politehnică, foarte bună, pentru care părinţii au depus nişte eforturi imense să fie acolo. Prietena mea avea practic tot îşi dorea, apropo de “Eu, în oglindă”. Mi-a zis că vrea un joint. I-am spus, băi, eu nu-ţi aduc. Am văzut ce se întâmplă cu oamenii ăia, că nu prea sunt în regulă. Pe mine m-a speriat destul de mult treaba asta, i-am zis şi pentru că eşti prietena mea, o iubeam foarte mult, i-am spus că nu fac chestia asta. Ce s-a întâmplat ulterior? Un alt băiat a fost dispus să-i aducă jointul respectiv la o petrecere. Era student la Politehnică şi era dependent de heroină. Câţi dintre voi cunoaşteţi oameni dependenţi de heroină? Suficienţi. Mulţumesc pentru deschidere. Era dependent de heroină şi încerca să-şi găsească ceea ce noi denumeam în vremea aceea, ei denumeau- prăjiturică-. Adică o persoană potentă financiar care să le finanţeze lor consumul de droguri. Şi au găsit-o pe prietena mea şi i-au adus acel joint în care au strecurat şi puţină heroină. Acum, sunt convinsă că mulţi dintre voi ştiţi cum miroase iarba. Eu m-am dus la acea petrecere şi am simţit un miros diferit. Şi am zis: nu este în regulă ce se întâmplă aici. Nu că ar fi fost în regulă ce se întâmpla dincolo la studio. După ce am lucrat două luni, DJ-ul care lucra albumul s-a prăjit atât de tare, încât a pierdut toate materialele lucrate. I-am luat o foaie cu chestia aia (jointul) şi i-am aruncat-o în aer în tot studioul. Am muncit mult atunci pentru album. De la un punct, nu mai contează că drogul este uşor, greu, apropo de categorii. E foarte fină linia asta dintre ele. Prietena mea a devenit dependentă de heroină. În aşa hal, încât la început o fuma în jointuri, apoi o trăgea pe nas, apoi se injecta”.

Prietena mea a întors maşina pe contrasens şi mi-a zis că vrea să murim

“A ajuns în ultimul hal. În aşa fel încât…când ne aflam la o intersecţie la Piaţa Muncii în Bucureşti, a întors maşina pe contrasens şi mi-a zis că vrea să murim. Eu, familia mea, toată lumea, şi să trăiască numai ea cu un munte de heroină. Părinţii ei aflaseră, ştiau, eu vorbeam cu ei despre asta. Am internat-o de patru ori în patru centre de dezintoxicare, era inscrisă la Programul de Metadonă. A venit la un moment dat la uşa mea, eu făceam zacuscă cu mama şi dădeam vinetele prin tocător. Şi a venit dârdâind, prietena mea pe care o iubeam, şi mi-a spus că trebuie să-şi facă o doză. Aveţi grijă cât de aproape staţi de cunoştinţele de genul ăsta, pentru că s-ar putea să vă ardeţi, la propriu şi la figurat. Mi-a zis: acum, acum, trebuie să vii cu mine acum, să-mi fac o doză. Eram într-un bloc în Vitan. -Mi-e teamă că-mi fac un overdoze-. Asta mi-a spus ea. Am lăsat şorţul. Mama m-a lăsat să plec pentru că avea încredere în mine. M-am dus cu prietena mea în blocul de vizavi şi s-a întâmplat următorul scenariu: ca să vă gândiţi de 100 de ori înainte să aveţi vreo idee în legătură cu asta: am cunoscut acolo doi băieţi dubioşi. Unul s-a pus pe un scaun. Eu m-am aşezat pe un scaun, miroseam a zacuscă…Băiatul ăla s-a injectat în gât în faţa mea. Şi-a căzut în cap, la picioarele mele. Am crezut că a murit. Poc!”

Din grupul Georgianei, o fată de 19 ani a murit de supradoză, una a ajuns să se prostitueze

“Şi în momentul ăla, am zis gata cu prietenia. Cam până acolo a durat. M-am ridicat. Am zis, eu nu vreau să fiu târâtă într-un scandal cu care nu am nicio legătură. Am zis, eu nu vreau să mă ia poliţia. M-am speriat foarte foarte tare. Sunt convinsă că şi voi sunteţi sensibili şi vă puteţi speria la fel de uşor de astfel de lucruri cum m-am speriat eu. Şi m-am apucat să fac o campanie antidrog, pornind de la toată povestea asta, cu nişte producători belgieni, campanie pe care au promovat-o în toată Europa. Benevol, patru ani de zile am muncit la această campanie. Şi am cunoscut tot felul de tineri interesanţi, foşti dependenţi, actuali dependenţi. Am convins medicii din Bulgaria să ne lase să intrăm în Centrul unde sunt cei aduşi în primele trei zile. Acolo e cel mai rău, pentru că intră în sevraj. Nu avea voie să intre nimeni acolo, dar eu am intrat să-i intervievez. I-am cunsocut apoi pe tinerii care erau deja la o lună de dezintoxicare şi am stat la terapia lor de grup. Din punctul meu de vedere ar trebui să se facă campanii antidrog non-stop. Nu ar trebui să aibă oprire. Slavă Domnului, Georgiana, prietena mea, care nu a mai fost prietena mea, pentru că nu s-a mai putut- universul nostru s-a schimbat, este bine, este în viaţă. Din grupul ei, unde au vrut să mă şi bată nişte băieţi foarte exaltaţi, pentru că le-am spus că sunt dependenţi, o fată de 19 ani a murit de supradoză, una a ajuns să se prostitueze. Georgianei aproape că i-au confiscat actele de către -peşti-, aproape că au trimis-o pe piaţa de…Când m-am uitat în oglindă, apropo de cei care aveţi prieteni sau apropiaţi consumatori de heroină, mi-am dat seama că în inocenţa mea, în naivitatea mea, am făcut o greşeală colosală. I-am ţinut spatele Georgianei o perioadă lungă de timp. Din prietenie. Şi acum vă întreb: Cine îţi este cel mai bun prieten decât familia voastră? La vârsta voastră, mie îmi place să cred că aveţi discernământ. Folosiţi-l! Este cel mai important asset al vostru. O să facă diferenţa dintre cât de drept şi lin va fi drumul vostru şi mai puţin lin. După povestea asta, cine dintre cei care au prieteni dependenţi de heroină s-a gândit să facă ceva? Da. Vă cred. Am fost acolo. Mai gândiţi-vă acasă!” – a spus JOJO liceenilor.

JOJO le-a mai povestit adolescenţilor cum s-a îndrăgostit de cartea “Stelele strălucesc aproape”, cum voia să ajungă balerină şi manager, cum a fost 5 minute manechin, cum a ajuns în televiziune, la emisiuni pentru copii, cum a făcut primii paşi în lumea muzicii, despre cum i se spunea că e pitică, ce a păţit pentru că şi-a pus piercing, cum studia ascultând BUG Mafia, şi cum a ales să îmbrăţişeze comedia, pentru a face oamenii puţin mai fericiţi. “Dacă vedeţi ceva ce nu vă place în oglindă, uitaţi-vă mai atent, unul mai bun decât voi nu va exista în acea oglindă”- a mai spus actriţa. “Nu vă luaţi după calitatea vieţii altora, ci doar după ce trăţi voi. Nu trăiţi în virtual, ieşiţi afară din casă şi socializaţi cu prietenii voştri, chiar dacă nu sunteţi atât de înalţi, atât de slabi, ieşiţi! Unul dintre ingredintele pentru a avea succes în orice este să nu te închizi în cameră. Să nu stai singur. Ieşiţi din casă, dragii mei! Dacă reţelele de socializare vă deprimă, vă fac să vă simţiţi prost în legătură cu voi, aia nu este oglinda voastră! Este important să vă distraţi, să aveţi curaj, să fiţi inspiraţi, să nu vă ascundeţi. Şi să nu fiţi răi unii cu ceilalţi.”- a mai adăugat actriţa.

Alina Gorghiu: “Domnişoarelor, nu avem voie să mai fim în topul ruşinos al mamelor minore!”

Nu în ultimul rând, egalitatea de gen şi respectul între sexe au fost alte subiecte ale momentului, expuse la dezbaterile CONTEZI, prin vocea Alinei Gorghiu: “În şcoala românească, când vorbeşti de egalitatea de gen, parcă vorbeşti dracului de tâmâie. Foarte complicat. Noi suntem atât de artişti în teorie, la foarte multe, inclusiv când vorbim de egalitate de gen, dar când ne pocneşte practica constatăm că nu mai ştim nimic. Nu vreau să vă dau clasamente şi procente, dar tema femeilor în societatea românească este una pe care va trebui s-o dezvoltăm, iar dacă voi, din generală, din liceu, nu o să începeţi să discutaţi despre cât de mult trebuie această egalitate, în absolut orice domeniu, antreprenoriat, actorie, comedie, politică, că toată Europa ştie ce înseamnă, România este încă în stare de embrion, atunci probabil n-o să ne ridicăm la nivelul Europei prea curând Egalitatea de gen înseamnă şi mai puţină corupţie, performanţă în câmpul muncii, respect într-o societate. Când respectaţi o femeie şi îl respectaţi şi pe bărbat, atunci societatea este mult mai eficientă şi mai performantă. Domnişoarelor, nu avem voie să mai fim în topul ruşinos al mamelor minore. Trebuie să învăţăm să ne protejăm. Să învăţăm despre noi, cu noi.” – a transmis Alina Gorghiu tinerilor participanţi la CONTEZI.

Graţiela Bâzoi

Write A Comment