Mădălina de la Argeş: “Naiul pentru mine a fost o revelaţie”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Mădălina Maria Lupu, micuţa zână de la Argeş, aşa cum am auzit că este numită, a încântat sute de spectatori care au mers să o asculte la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul spectacolului aniversar folcloric “Naiul călător prin lume”, organizat de Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul Judeţean de Cultură şi Arte Argeş, manageriat de Elena Iagăr.

Mădălina tocmai ce a împlinit 18 ani, pe această cale urându-i şi aici un sincer La Mulţi Ani, şi a fost de acord să ne împărtăşească o serie de aspecte din povestea ei de viaţă, ţesută în cântările folclorului, prin multe instrumente tradiţionale, în special prin naiul pe care pur şi simplu îl farmecă. Mădălina de la Argeş este parte a tezaurului nostru uman şi ne simţim mândri că-i suntem contemporani.

Străbunicul a cântat la fluier şi ţambal

# Mădălina, cum şi când ţi-ai descoperit pasiunea de a cânta la nai?

– Naiul pentru mine a fost o revelație. Tatăl meu, fiind cunoscător al instrumentelor cu corzi și-ar fi dorit sa îmbrățișez și eu aceste instrumente. Străbunicul meu din partea acestuia a cântat la fluier și la tambal. Fratele meu, Ionuț, de câțiva ani studiază țambalul, însă mie mi-a fost predestinat naiul. La vârsta de 8 ani l-am cunoscut pe domnul profesor Ionuț Cîrstea și datorită dorinței mele arzătoare m-a primit la cursurile sale. După un an de studiu, domnul profesor m-a înscris la diferite concursuri, având rezultate uimitoare atât pentru dansul cât și pentru mine.

# Care este cel mai frumos moment pe care l-ai trăit pe scenă?

– Cel mai frumos moment petrecut pe scenă este prima mea întâlnire cu Maestrul Gheorghe Zamfir – legenda vie a naiului, unde am interpretat spontan (fără repetiţii) Doina Speranței, acompaniată fiind la pian chiar de dânsul.

Maestrul Gheorghe Zamfir este genial

MĂDĂLINA ŞI MAESTRUL GHEORGHE ZAMFIR

# Cum l-ai descrie pe Maestrul Gheorghe Zamfir?

– Genial! Într-una din scrierile lui Dan Puric, Maestrul Zamfir este asociat cu geniul lui Eminescu. Singura diferența este ca Maestrul este contemporan cu noi.

# De unde crezi că izvoreşte această bucurie de a cânta folclorul nostru românesc?

– Am interpretat la nai aproape toate genurile muzicale, mai puțin jazz. În opinia mea, Doina izvorâtă din sufletul românului, care este înscrisă în Patrimoniul UNESCO, nu are grad de comparație. Ea exprimă toate stările sufletești ale omului, din cele mai vechi timpuri până în ziua de astăzi și nimeni nu a interpretat-o mai sensibil și mai frumos decât Maestrul Gheorghe Zamfir.

# Care este cel mai neaşteptat premiu pe care l-ai obţinut?

– Au fost foarte multe premii I la care nu mă aşteptam, dar și multe premii la care mă aşteptam să iau și am luat alte locuri. Cred că cele mai bune premii rămân: Olimpiada Națională Instrumentală și Festivalul “Sus pe Argeș la Izvoare”.

Cântecele preferate: Cântec de dragoste şi Doina de Jale

# Care este cântecul tău preferat?

– Greu de spus…Am mai multe: Din repertoriul lui Fănica Luca – “Cântec de dragoste”; din repertoriul Maestrului Gheorghe Zamfir – “Doina de Jale”.

# Ce-ţi propui să faci în viitor?

– În viitor îmi propun să studiez clasică cât mai mult și restul las în voia lui Dumnezeu.

# Cu ce solist ţi-ar plăcea să susţii un concert folcloric?

– Consider că Gabriel Dumitru ar fi un solist cu care mi-ar face plăcere să susțin un spectacol, dar bineînțeles că mai sunt și alții.

# Ce imagini pitoreşti poţi asocia cu muzica ta?

Căsuța bătrânească de la Şuici pe care am asociat-o cu căsuța străbunicilor mei unde îmi place să îmi petrec vacanţele. Satul străbunicilor mei de la Urluiești are o așezare geografică ce permite cu ușurinţă un ecou rezonabil, în așa fel încât să pot studia în mijlocul naturii. Spre seară, am foarte mulți spectatori, de la… păsări și animale, până la vecini.

sursă foto: Mădălina Maria Lupu, arhivă personală 

(Graţiela Bâzoi)

 

 

Write A Comment