„Impactul violenței asupra copiilor este extrem de puternic pe termen scurt, mediu și lung.
Copiii sunt întotdeauna afectați de abuzurile din familia de origine comise împotriva lor sau a mamelor și pot ajunge, la rândul lor, victime ale tatălui natural sau vitreg. Copiii care au suferit acte de violență în copilărie au devenit ei înșiși agresori odată ce au devenit adulți. Pentru a întrerupe ciclul violenței este important sa intervenim, părinți, educatori, consilieri școlari, psihologi, atunci când copiii se confruntă sau sunt martorii unui eveniment de violență domestică din mediul familial, şcolar sau extraşcolar îndreptat asupra mamei lor sau asupra lor. Personalitatea lor poate suferi modificări profunde în urma violenței domestice trăite în copilărie, pot să devină agresori sau victime.

Un copil abuzat se recunoaște după mai multe semnale, simptome:
• tulburări de somn, de vorbire, tulburări alimentare
• enurezis
• tulburări comportamentale: agresivitate față de colegi, prieteni, profesori sau pasivitate la agresiunile celorlalți
• depresie, anxietate, frică de abandon, frica de a fi rănit
• dificultăți de învățare și socializare întâmpinate la școală
• gânduri sau tentative de suicid.

Copiii crescuți în familiile în care se manifestă violență verbală sau fizică învață că, prin violență, pot obține tot ce vor, pot să-și impună punctul de vedere și să se facă ascultaţi, să fie autoritari sau chiar de temut pentru cei mai slabi decât ei.

Teroarea nu educă, nu formează un adult echilibrat, dar poate frâna dezvoltarea mentală, emoțională și afectivă a copilului.” spune psiholog clinician Violeta Popa.

Violeta Popa poate fi contactată la Cabinet Policlinica I.C.Brătianu, camera 16, sau la tel. 0744650463.

Write A Comment