Cele mai SMART orașe din România

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

București, 8 iunie 2021 Integratorul de soluții inteligente la cheieVegacomp Consulting ajunge la cea de-a cincea ediție a Radiografiei proiectelor Smart City din România, iar raportullunii iunie 2021 aduce pe listă 860 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 124 de orașemari, medii și mici din țară, comparativ cu 594 de proiecte din 87 de oraşe, la nivelul lunii iunie 2020evoluție substanțială, echivalentăcu aproape dublarea numărului acestora.

Vedem, în acest raport, un aspect pozitiv, în special la nivel de răspuns al administrației la nevoile de distanțare și de-birocratizare: dincolo de evoluția liderului – Smart Mobility, verticala Smart Governance, ocupantă a poziției secunde în clasament, numără nu mai puțin de 226 de proiecte care, sperăm, fac viața mai ușoarălocuitorilor. Dar, ca în raportările anterioare, avem și eternii perdanți– Smart Environment și Smart People, pe poziții deja obișnuite, la coada clasamentului. Mediul și oamenii, priorități absolute într-o societate care își cunoaște valorile și își alocă din priorități șigenerațiilor viitoare, sunt neglijate de industria Smart City românească. Tot în acest raport vedem nu doar finanțările din fonduri europene și publice, dar și primele proiecte semnificativeprivate și privim cu interes la componenta de finanțare privată, în viitorul Smart City”, declară Cornel Bărbuț, CEO al VegacompConsulting.

Topul primelor orașe, în funcție de numărul de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate, are, în continuare același lider, Alba Iulia, dar cu un număr stagnant de proiecte, fără alte dezvoltărisemnificative. Iașiul vine puternic din urmă și reduce din ecart, în urcare până pe poziția a treia. Clasamentul arată astfel: Alba Iulia (106), Cluj-Napoca (58), Iași (56), București (39), București – Sector 4 (35), Arad (29), Sibiu (27), Oradea și Timișoara (26), Brașov (18).

Clasamentul orașelor medii este dominat de Alba Iulia (106), Arad (29) și Sibiu (27), în timp ce podiumul orașelor mici este ocupat de Avrig (10), Făgăraș (7) și, la egalitate, Odorheiu Secuiesc, Aiud șiHârșova (6).

Proiectele Smart City identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase Verticale Smart City, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, verticale care sunt în concordanță cu raportărileUniunii Europene.

Dacă mutăm discuția din aria soluțiilor alese către geografiaacestora, la nivel de orașe, observăm motorul Smart City, odatăturat, păstrează o dinamică greu de egalat. Orașele mari, care deja au gustat eficiența soluțiilor Smart City și au făcut pași concreți în acestsens, își păstrează avansul, topul primelor 10 este compus din aproape aceleași nume, cu unele rocade ca poziție, dar avansul fațăde urmăritori crește. Surprizele frumoase vin, însă, de la orașelemedii și mici, care uneori impresionează prin ambiție și deschiderecătre adopția soluțiilor Smart City. Iar aici, o comunitate locală cevamai mică, dar mai bine închegată, alături de o administrație maideschisă, care se mișcă mai agil decât marile și poate preabirocratizatele orașe, pot aduce cu mai mare ușurință soluțiileinteligente, în beneficiul locuitorilor.”, adaugă Bărbuț.

Vechiul lider este confirmat și de această ediție, iar poziția este chiarîntărită de contextul pandemic – verticala Smart Mobility, care se detașează semnificativ, în prezent, inclusiv în contextul atențieisporite la siguranță și sănătate, lucru ce se reflectă în transporturiacoperită de nu mai puțin de 260 proiecte, cu aproape 75 mai multedecât în anterioara raportare. La distanță relativ constantă urmeazăSmart Governance, cu 226 proiecte, în creștere față de cele 130 de proiecte ale anului trecut, verticală ce își consolidează a doua pozițiea clasamentului. Podiumul este completat tot de Smart Living, cu 174 de proiecte, echivalentul unui avans de 53 de inițiative, față de 2020. Și Smart Economy își menține locul al patrulea, cu 99 de proiecte și un ușor avans de 15 inițiative. Ultimele două poziții sunt disputate tot de Smart Environment, cu 64 de proiecte, în creștere de la cele 42 din 2020 și, respectiv, Smart People, cu doar 37 de inițiative și un avans de doar 8 proiecte noi, pe parcursul ultimelor12 luni.

Raportul, ce atinge, în premieră, componentele Smart Village – Smart Community și Smart County (Judeţe Inteligente), estedisponibil, integral, gratuit, pe pagina www.vegacomp.ro, pentruorice utilizator sau companie interesată de evoluția pieței Smart City din România.

Despre Vegacomp Consulting

Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazează pe o experiență a echipei de peste 24 de ani în telecomunicații, în special pe reţele de fibră optică, în România și la nivel internaţional și își concentrează proiectele pe dezvoltări de soluții combinate de telecomunicații și energie. VegacompConsulting aduce, atât în țară cât și în străinătate, soluții inovatoarepentru dezvoltarea rețelelor viitorului, generate de propriuldepartament de Cercetare și Dezvoltare. Compania își concentreazăactivitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa, soluţii inteligente de parcare integrate și activează în domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informații sunt disponibile la www.vegacomp.ro.

Write A Comment

error: Content is protected !!