Directoarea executivă, Elena Grigorescu-Băcanu: “Sperăm în schimbarea întregii legislații până în această toamnă, așa cum se solicită de către toți colegii inspectori din țară, de peste 10 ani!”
În plină campanie de verificare a azilelor de bătrâni, demarată prin ordin al primului ministru în 7 iulie şi care durează până pe 30 septembrie, soldată cu sute de mii de lei amenzi şi câteva dosare penale, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş a reevaluat legalitatea funcţionării acestor centre, deşi mare parte dintre ele fuseseră verificate prin controale tematice.
Potrivit declaraţiilor directoarei executive a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş, Elena Grigorescu-Băcanu, dintr-un total de 56 de azile pentru vârstnici câte se regăsesc în judeţul Argeş, 33 au acreditare de funcţionare, 11 au licenţă de funcţionare, patru au licenţă provizorie, iar un număr de opt cămine nu deţin acreditare pentru asigurarea de asistenţă socială bătrânilor pe care îi au în grijă.
AJPIS Argeş ne-a pus la dispoziţie şi lista completă cu azilele de bătrâni din judeţ, listă întocmită de inspectorul social Elena Ramona Diaconescu. 50 din azile sunt private, iar şase publice.
Multe servicii îşi desfăşoară activitatea în spaţii destinate familiilor
“Legea este permisivă și dă dreptul să funcționeze chiar şi SRL-urilor, care nu deţin acreditare. Deci unele funcționează legal, ca și societăţi cu răspundere limitată, fără să fie acreditate pe serviciu social. Inspectorii sociali nu au dreptul, legal, să le închidă. Sperăm în schimbarea întregii legislații până în această toamnă, așa cum se solicită de către toți colegii inspectori din țară, de peste 10 ani! Multe servicii sociale îşi desfăşoară activitatea în spaţii fie construite cu destinaţia de locuinţă pentru familii, parter, plus etaj, plus mansardă, cu scări înguste, neaccesabilizate, fără lift, fie fără a respecta prevederile legale din domeniul serviciilor sociale- un grup sanitar pentru un număr de persoane mai mare decât cel prevăzut în standarde, băi mici, motiv pentru care nu au primit licenţă de funcţionare.”- a declarat pentru Gherila directoarea executivă a AJPIS Argeş, Elena Grigorescu-Băcanu (foto)
Conform AJPIS Argeş, furnizorii de servicii sociale care funcţionează fără acreditare sunt: SC Liniştea Bunicilor Tăi, Geriatric Medical Center, Centrul de Îngrijire Bunicii Noştri, Grand Parents House, Seniors Happy House, toate din Piteşti, Yonimed Vital din Stolnici şi Asociaţia Natalia Alături de Semeni- cu un centru în comuna Merişani şi altul în Ştefăneşti.
Codruţ Prodănel de exemplu administrează Centrul pentru bătrâni “Liniştea Bunicilor Tăi” din cartierul Găvana (foto slider azil) şi nu s-a ferit să ne declare că acreditarea este o procedură dificilă, în primul rând pentru că îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu gen locuinţă. “Am fost şi noi amendaţi, dar am depus toate actele pentru acreditare, ne aflăm într-o procedură. Nu deţinem autorizaţia de la ISU, pentru că imobilul nu este unul nou şi nu îndeplineşte condiţiile. Nu facem parte dintre cei care deţin clădiri noi şi îndeplinesc anumite standarde cerute pentru licenţierea acestor servicii. Ne trebuie şi o rampă, este imposibil să construim un lift, dar încercăm să facem tot ce este posibil să obţinem acreditarea. În perioada pandemiei, toate centrele au avut aviz de funcţionare, dar după pandemie a fost retras.”- a declarat Codruţ Prodănel pentru Gherila. Acesta are în grijă un număr de 48 de vârstnici.
Imobilele ideale pentru îngrijirea bătrânilor: cele fără etaj sau cele dotate cu lift
Pentru a obţine o licenţă serioasă în domeniu, administratorii de azile ar trebui să deţină imobile construite pe orizontală, pentru a face posibil transportul bătrânilor, sau, în cazul în care este pe etaje, imobilul să fie dotat cu lift. Majoritatea azilelor din Argeş sunt însă departe de a îndeplini acest criteriu, în primul rând din cauza costurilor foarte mari. După cum v-am mai informat într-o ediţie anterioară, nu mai puţin de 39 de clădiri în care funcţionează azile de bătrâni nu deţin autorizaţie ISU, potrivit Prefecturii Argeş. În lista celor 56 de cămine, se regăsesc trei cămine de bătrâni private ai căror administratori fac obiectul cercetărilor penale, din cauza condiţiilor precare în care au fost găsiţi bătrânii, în timpul controalelor făcute de instituţiile abilitate.
Descarcati de aici LISTA azile batrani arges
foto slider- sursa Google#azil Găvana, Liniştea Bunicilor Tăi
(Graţiela Bâzoi)