Gelu Tofan: “Este o UTOPIE să ai un program politic agreat la nivel naţional, iar la nivel local să ai altă viziune!”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Viceprimarul Piteştiului, Gelu Tofan, a fost exclus din PNL, dar această decizie politică este departe de a-şi fi atins scopul. Tofan spune că a atacat hotărârea Biroului Politic Judeţean al PNL atât la forurile interne ale partidului, cât şi în instanţă, pentru a-şi dovedi nevinovăţia. L-am întrebat cu ce a supărat de fapt PNL-ul, care a fost declicul pentru excludere, dacă funcţia de viceprimar este a sa sau a partidului şi mai ales, unde se vede peste…doi ani.

 • Domnule viceprimar Gelu Tofan, credeţi că v-aţi apărat suficient în faţa acuzaţiilor aduse în şedinta de excludere a dumneavoastră din PNL sau mai erau şi alte lucruri de spus?

– Din respect pentru PNL, am răspuns convocării pentru excludere atât în scris cât şi fizic. Consider că am răspuns la toate acuzaţiile formulate în adresa de informare atât procedural, cât şi pe fond. Din păcate, notele scrise nu au ajuns spre informare la membrii biroului, iar răspunsurile mele nu au prezentat interes, lăsându-mi impresia că decizia era luată, după cum mi s-a adresat doamna preşedintă- cum că este tardiv să mă mai apăr. Aşadar, am luat decizia de a contesta această decizie de excludere şi la forurile interne abilitate şi la instanţele judecătoreşti pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Sunt membru de drept al Comitetului Director Judeţean, acesta fiind organismul de conducere care îmi poate ridica sprijinul politic, nu Biroul Politic Judeţean, aşa cum s-a procedat în cazul meu. Deci am fost exclus nestatutar.

 • Cu ce credeţi că aţi greşit de fapt PNL-ului?

– Nu am greşit cu nimic PNL-ului, în slujba căruia mă aflu de peste 30 de ani. Am avut ghinionul să-mi aleg o altă moţiune la alegerile interne şi astfel am intrat într-o morişcă a schimbării, atât din funcţia politică de preşedinte câştigată prin alegeri, cât şi din cea aleasă de viceprimar. Toate acestea sunt mofturile domnului Mihai Coteţ, care vor influenţa negativ procentele electorale ale PNL Piteşti.

 • Considerați că este o greşeală că la nivel de Consiliu Local Piteşti, PNL a stabilit oficial o coaliţie cu USR şi nu cu PSD, aşa cum este cea care ne guvernează?

– Este o utopie să ai un program politic agreat la nivel naţional, iar la nivel local să ai altă viziune politică, aceasta fiind în contradicţie cu programul de guvernământ. Consider că politica pe o formulă constructivă, cu toate forţele politice de la nivel local, este strategia care aduce dezvoltare şi satisface pretenţiile piteştenilor.

 • Aţi vorbit cu Adrian Miuţescu despre o posibilă aderare a dumneavoastră la Partidul Forţa Dreptei?

– Am refuzat elegant orice invitaţie de parteneriat politic cu alte formaţiuni a căror doctrină este diferită de cea liberală, inclusiv cu cea a Forţei Dreptei. Rămân în continuare în Consiliul Local Piteşti, unde voi cristaliza un pol de dreapta până la soluţionarea statutului meu de liberal.

 • Tiberiu Irimia v-a susţinut, este alături de dumneavoastră, în lupta care urmează de aici încolo cu PNL?


– Tiberiu Irimia este un liberal autentic. Nu poate fi manipulat şi este unul dintre colegii mei pe care mă bazez şi cu care mă consult în permanenţă. Eu nu lupt cu PNL, ci cu un grup de interese din partid, care sunt vremelnic la conducere, iar mâine nu vor mai fi.

 • Veţi vota de aici încolo proiecte propuse de PNL, dacă acestea coincid cu intenţiile dumneavoastră adresate piteştenilor?

– Voi vota orice proiect propus care se circumscrie articolului 10 din Codul Administrativ şi care este în beneficiul cetăţenilor, cu respectarea principiului legalităţii.

 • Cum catalogaţi experienţa PNL din Consiliul Local cu proiectul care vizează stimulentul pentru nou-născuţi?

– Conform programului comun de guvernare PNL-PSD, s-a propus o măsură pentru implementarea pachetului de politici publice pentru familii. Acesta prevede oferirea unui sprijin financiar, acordat o singură dată la naşterea fiecărui copil, familiilor vulnerabile al căror venit este sub nivelul salariului minim brut pe economie, sprijin materializat prin OUG 113/2022. Proiectul propus în Consiliul Local Piteşti privind stimulentul în forma depusă de PNL nu a fost o promisiune electorală în campanie şi nu respectă principiile prevăzute în programul de guvernare al partidului. De asemenea, ilegalitatea acestui proiect a fost constatată definitiv de către instanţele de judecată din ţară. Acest proiect populist a eşuat din lipsa de profesionalism a celor care l-au propus şi insistă în continuare.

 • A fost acesta declicul pentru excluderea din PNL, având în vedere că v-aţi abţinut de la vot?

– Din punctul meu de vedere, abţinerea mea la vot a fost ocazia şi nu cauza de a fi propus pentru excludere. Acest motiv este în neconcordanţă cu dispoziţiile Codului Administrativ, precum şi cu principiile autonomiei publice locale, prevăzute în Constituţia României.

 • Este această funcție de viceprimar, pe care o deţineţi, a domnului Gelu Tofan sau a PNL-ului?

– Eu am luat-o ca pe o datorie administrativă de care încerc să mă achit cât pot de bine!

 •  Care este cel mai important proiect pe care îl susţineţi la acest moment pentru piteşteni?

– Spitalul Municipal Piteşti reprezintă cel mai important proiect pe care îl susţin, alături de cele privind modernizarea Parcului Trivale, Parcul Industrial CET Sud şi înfiinţarea zonei metropolitane.

 • Unde vă vedeţi peste doi ani?

– Tot viceprimar la Piteşti. Trebuie să implementez toate proiectele promise piteştenilor şi am nevoie de încă un mandat.

(Graţiela Bâzoi)

Write A Comment