Preşedinta Senatului, Alina Gorghiu, a participat astăzi la lansarea Ghidului privind prevenirea situațiilor de violență asupra copiilor și tinerilor din centrele rezidențiale.
În declaraţiile sale, Alina Gorghiu a făcut o trecere în revistă a realităţii din spatele acestui fenomen: “Violența și abuzurile de orice fel reprezintă o realitate dură pentru mulți copii și tineri din România. Multe cazuri și dintre cele mai grave se întâlnesc în centre rezidențiale. Amploarea fenomenului rămâne necunoscută, multe traume nefiind raportate. De ce? Victima nu știe că poate raporta orice fel de abuz împotriva sa, nu știe cui să se adreseze, nu știe că statul are pârghii pentru a-i asigura protecția sau ceea ce e și mai trist, ascunde sub tăcere ce i se întâmplă. Motivele? Frică față de agresor, rușinea socială… sau chiar propria învinovățire că a făcut ceva greșit.”- a declarat preşedinta Senatului.
Alina Gorghiu a solicitat înființarea la Senat a Comisiei speciale de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC). Printre obiectivele urmărite s-au numărat identificarea viciilor sistemice și stabilirea măsurilor necesare și imediate pentru a putea asigura copiilor o viață fără abuz şi violență.
Alina Gorghiu a menţionat un proiect la care a muncit alături de colegii săi din Comisia parlamentară de anchetă, care a devenit Legea 51/2023 (click vizualizare: LEGE audiere minori prezenta psiholog)
, chiar la începutul aceste luni. Concret, în timpul audierilor unui copil martor sau chiar victimă a infracțiunilor, va fi prezent și un psiholog.
“Era nevoie de această lege! Pentru că frica de repercusiuni a victimei sau a martorului a contribuit la trecerea sub tăcere a multor cazuri de abuz în centrele de tip rezidențial. Vizitele în teritoriu ale membrilor Comisiei au constituit un alt punct important pe agenda activității. Eu am mers în Argeș. Și ce am văzut la Complexul de tip familial Valea Mare, din Ștefănești, mi-a confirmat că, atunci când există implicare și afecțiune, orice copil poate avea o viață fericită. Din păcate, nu la fel se prezintă situația la nivelul întregii țări! Citez un singur pasaj din raportul Comisiei: „185 de dosare penale care privesc abuzurile asupra minorilor din sistemul de protecție au fost înregistrate în perioada 2020 – 1 aprilie 2022”. Nu e un număr oarecare, reprezintă dramele a 185 de copii. Și care rămân vulnerabili pe viață! Dar acest număr reprezintă doar vârful icebergului. În realitate, numărul acestor abuzuri este mult mai mare. Respectarea drepturilor și demnității copiilor și tinerilor nu e moft. E obligație. Iar voința politică pentru eliminarea abuzurilor de orice fel împotriva copiilor, pentru respectarea și promovarea drepturilor lor nu a fost niciodată mai accentuată ca în acest moment.”- a declarat Alina Gorghiu.
Preşedinta Senatului a mai precizat că este nevoie de investiții serioase în măsuri de protecție socială și programe de educație, de creșterea gradului de conștientizare, de consolidare a rețelelor instituționale de sprijin și îngrijirea de calitate care să faciliteze recuperarea și reziliența copiilor care au suferit orice formă de violență.