Problema construcţiilor ridicate ilegal în Piteşti şi nu numai este destul de spinoasă, nu de ieri, nu de azi. Într-un oraş aglomerat precum cel reşedinţă de judeţ, de fiecare dată când au fost constatate construcţii noi, situate în locuri prea puţin pretabile, iar afişajul public de şantier nu coincidea cu felul în care a fost ridicat imobilul, cetăţenii au reclamat astfel de aspecte la instituţiile abilitate. Un caz de acest gen a ieşit la suprafaţă  săptămâna trecută când Primăria Piteşti a anunţat că un dezvoltator imobiliar nu a respectat autorizaţia de construcţie. Una scria în autorizaţie, alta se afla în teren, a fost concluzia Primăriei Piteşti.

În autorizaţie- locuinţă unifamilială, în teren bloc în toată regula

Cladirea-problema din zona Tancodrom
Controale Politia Locala, Primaria Pitesti- legalitate constructie imobil

“Serviciul Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei și Poliția Locală au fost solicitate de către primarul Cristian Gentea, în urma unei sesizări primite din partea cetățenilor, să facă verificări în teren privind respectarea prevederilor legale în cazul clădirii aflate în construcție pe strada Nicolae Iorga, zona Tancodrom. Ajunși la fața locului, primarul Piteștiului și polițiștii locali au constatat că dezvoltatorul, Florian Construct Invest Concept SRL, nu a respectat autorizația de construire existentă, ce datează din iunie 2021 și prevedea construirea unei locuințe uni-familiale. Clădirea aflată în construcție se încadrează la categoria locuințelor colective, fiind dimensionată și structurată conform unui bloc. Pentru o astfel de construcție, este nevoie de realizarea unui Plan Urbanistic de Detaliu, aprobat de către Consiliul Local, înainte de începerea lucrărilor. Este prevăzută, de asemenea, obligativitatea legală a existenței unei platforme de colectare a deșeurilor, a locurilor de parcare necesare și a spațiului verde, toate acestea fiind cerute de legislația în vigoare pentru o astfel de clădire. Prin urmare, vor fi aplicate, în cazul de față, prevederile legale pentru oprirea lucrărilor și aducerea construcției la forma prevăzută de autorizația primită, cea pentru locuință, nu clădire colectivă, dezvoltatorul fiind nevoit să dărâme construcția ilegală. Amenda pentru acest tip de încălcări ale legislației este între 10.000 și 100.000 de lei. Primarul municipiului Pitești a dispus începerea controalelor pe toate șantierele clădirilor colective din municipiu. Cetățenii care au cunoștință de situații similare din punct de vedere al nerespectării legislației pot trimite sesizări, în acest sens, pe adresa de e-mail a Primăriei Pitești: primaria@primariapitesti.ro.”- după cum a anunţat municipalitatea.

„Din această zonă, ai Piteştiul la picioare”

Conform unor cunoscători, zona în care patronul de la Florian Construct Invest a ales să ridice imobile, respectiv pe strada Nicolae Iorga, este una pe cât de scumpă, pe atât de dorită: “De aici poţi vedea cum te afli deasupra Piteştiului. Practic, ai Piteştiul la picioare. Locul, finisajele sunt de excepţie. În Piteşti nu prea există astfel de locaţii. Un apartament poate costa cel putin 70.000 de euro în zona asta, din câte ştiu.”- ne-a declarat o sursă din domeniul dezvolatorilor imobiliari. Patronul firmei vizate se numeşte Florian Ţăpoi şi nu este la prima investiţie. Exact lângă imobilul-problemă (Nicolae Iorga, nr 15B), acesta a finalizat recent o altă clădire de locuinţe, mai precis la adresa Nicolae Iorga, nr 15A). De asemenea, pe strada Maior Sever Nicolescu, acelaşi investitor mai construieşte o clădire de locuinţă colectivă, cu proceduri demarate încă de anul trecut.

Florian Ţăpoi: „Nu consider că a fost ridicată ilegal. Au fost mici greşeli”

Florian Ţăpoi, foto Facebook

Contactat de ziarul Gherila, patronul Florian Construct Invest, Florian Ţăpoi, ne-a declarat că nu-şi dă seama unde s-ar fi putut greşi, dar recunoaşte că obţinerea autorizaţiei pentru construirea unui bloc este mult mai costisitoare decât pentru o casă, locuinţă unifamilială etc. “Am fost anunţat încă de ieri că sunt probleme (n.r. miercuri- 10 noiembrie) Ştiu că acum se desfăşoară o serie de cercetări din partea autorităţilor. Eu nu pot spune că este o clădire ridicată ilegal, dar poate au fost greşeli. Au fost mici greşeli. Poate se poate renunţa la un rând de cărămidă de mansardă, nu ştiu. La autorizaţii, sunt diferenţe între a construi o casă sau un bloc. În primul rând că este nevoie de mai multe avize. Acest lucru nu este o noutate. Ştiu că mi s-a făcut o reclamaţie, poate cineva din zona constructorilor, dar o să vedem cum se poate intra în legalitate. ” Florian Ţăpoi ne-a mai declarat că nu o să conteste nicio amendă, indiferent de suma acesteia. Potrivit Primăriei Piteşti, patronul Florian Ţăpoi avea autorizaţie să ridice un imobil compus din parter, două etaje, dar acesta a construit demisol, parter şi trei nivele.

G.B.

 

Write A Comment