Ştefan Linţă de la ORENTEX, despre cum a ajuns să execute conturile Primăriei Piteşti

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Interespublic.ro a vorbit astăzi cu reprezentantul Orentex SRL, Ştefan Linţă, pe tema executării conturilor municipalităţii, pentru o valoare de 110 miliarde lei vechi. Suma respectivă reprezintă, după cum deja ştiţi, valoarea despăgubirilor pe care Primăria Piteşti a fost obligată să le dea, în baza unei decizii definitive şi irevocabile, emisă în favoarea Orentex în anul 2017. Sentinţa a venit după ce Orentex a demonstrat în instanţă că municipalitatea i-a adus grave prejudicii, prin neemiterea unei  autorizaţii de construcţii, necesare finalizării unui bloc din cartierul Găvana.

Orentex a pierdut de zece ori mai mult decât aceste despăgubiri

„Voi face o scrisoare deschisă, pentru că oamenii trebuie să afle adevărul celor 15 ani de bătaie de joc. Primăria Piteşti a dat dovadă în toţi aceşti ani de răutate, de neştiinţă de carte, de ambiţie, de exces de putere. Orentex a pierdut de zece ori mai mult decât suma câştigată  în instanţă. Este vorba de o vină colectivă. O voi spune în această scrisoare, atunci când va veni timpul, cu subiect şi predicat.”- a declarat reprezentantul Orentex pentru interespublic.ro.

Firma Orentex a construit primul cartier rezindenţial din Piteşti, cunoscut sub numele de cartierul francez, în Găvana, strada Antim Ivireanu, constând în 8 vile şi un bloc.  Potrivit lui Ştefan Linţă,  cartierul ar fi trebuit să cuprindă un număr de 16 vile şi un bloc, pe o suprafaţă privată de 8871 metri pătraţi, dar proiectul nu a mai putut fi dus până la capăt din cauza litigiilor apărute între timp cu Primăria Piteşti.

Cronologia unui final anunţat

Cum s-au succedat conflictele dintre Orentex şi Primăria Piteşti, în cele ce urmează:

Anul 2007. Dosar 712/280/2007: Primăria Piteşti cere instanţei să oblige Orentex să dărâme blocul din Găvana, pe motiv că nu a respectat destinaţia de la parter şi pentru că a intrat în domeniul public cu 90 de metri pătraţi. Orentex cere să nu-i fie dărâmată construcţia, iar primăria să elibereze o nouă autorizaţie de construcţie. Judecătorii au respins cererea Primăriei, obligând-o să elibereze o nouă autorizaţie. Sentinţa devine definitivă în data de 15 septembrie 2010, în favoarea Orentex.

Anul 2010. Orentex depune toate diligenţele la Primăria Piteşti, pentru ca municipalitatea să respecte sentinţa definitivă şi irevocabilă şi să elibereze o nouă autorizaţie de construcţie. La Primăria Piteşti se află drept dovadă toate cererile Orentex, de la notificări până la somaţii de executor, mai spune Ştefan Linţă. Potrivit acestuia, Orentex a fost de bună credinţă în toţi anii care s-au succedat proceselor şi că, dacă ar fi fost eliberată autorizaţia de construcţie, nu s-ar fi ajuns la executarea conturilor.

Timp de trei ani, municipalitatea nu dă niciun semn, privind executarea sentinţei prin eliberarea de autorizaţie, recurcând la căile de atac prevăzute de lege.  Hotărârea instanţei din 2010 ar fi fost lovită de prescriere (decizia se prescrie la 3 ani de la emitere), dacă în anul 2013 Orentex nu ar fi mers la executor. Primăria află astfel că riscurile neeliberării acestei autorizaţii  pot deveni şi mai mari. Orentex ia decizia să deschidă un alt dosar, prin care cere ca instanţa să stabilească penalităţi de 50 de lei pe zi pentru Primăria Piteşti, până când aceasta va elibera autorizaţia de construcţie. Nici de această dată, autorizaţia nu este eliberată. Un an mai târziu, adica în 2014, Orentex decide să ceară în instanţă şi despăgubiri pentru neemiterea acestui act.

12 decizii PRO Orentex

Deşi Primăria a atacat deciziile nefavorabile, aceasta nu a avut niciun câştig de cauză. Judecătorii ajung să emită în data de 12.12.2017 sentinţa cu nr 3766, prin care Primăria ajunge să fie bună de plată pentru nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti, stabilindu-se astfel despăgubiri de 110 miliarde lei către Orentex. Societatea Orentex a câştigat definitiv nu mai puţin de 12 procese îndreptate împotriva Primăriei Piteşti, mai spune Ştefan Linţă.

Lucrurile au mers bine pentru cele 8 vile din cartierul francez

Iată ce mai spune proprietarul Orentex: „Construcţia celor 8 vile din cartierul din Găvana, de exemplu, s-a făcut în prezenţa tuturor specialiştilor, deci inclusiv cu cei ai Primăriei Piteşti. Pentru imobilul multifuncţional format din S+P+4-5 ETAJE, la fiecare etapă: subsol, parter, etaj, au fost încheiate procese-verbale de recepţie a lucrărilor. Am avut director de şantier, tot personalul de specialitate, totul s-a făcut în litera legii, cu avizul reprezentanţilor Inspecţiei în Construcţii şi a tuturor instituţiilor implicate. Fiecare etapă şi-a primit avizul, prin procese verbale. Este o investiţie făcută pe banii băncilor, în baza autorizaţiei nr 82 din 2004, cu valabilitate până în anul 2006. Lucrurile s-au înrăutăţit când a fost vorba de bloc. Primăria ne-a amendat cu 3000 de lei, pentru că inspectorii de la disciplina în construcţii nu au depistat garajele şi spaţiile comerciale, lucru nedovedit. Am plătit şi am intrat în legalitate. În anul 2008, Primăria ne-a dat şi în judecată. Ni s-a reproşat că nu am respectat destinaţia spaţiilor de la parter şi ni s-a cerut aducerea terenului la starea iniţială, adică dărâmarea imobilului. Am demonstrat în instanţă cum au stat lucrurile, plus expertizele si contra expertizele încuviinţate de instanţă. În anul  2010, instanţa a admis că firma Orentex a respectat toate cerinţele lucrării de construcţie şi a obligat Primăria Piteşti să emită o nouă autorizaţie de construcţie. ”

Întrebările Orentex către Primăria Piteşti

După apariţia scandalului la Primăria Piteşti, privind executarea conturilor în acest litigiu, şi urmărind declaraţiile reprezentanţilor municipalităţii dar şi pe ale consilierilor locali, proprietarul Orentex vine cu un set de întrebări, ale căror răspunsuri au menirea, spune acesta, de a face municipalitatea să conştientizeze cine anume se face vinovat de situaţia executării conturilor de la municipalitate de catre Orentex:

  1. Dacă întreaga construcţie a blocului a fost făcută pe o suprafaţă la sol de 440 de mp, dintr-un total de 481 mp proprietate privată, unde anume a întrat Orentex pe domeniul public?
  2. De ce primăria Piteşti nu a pus în aplicare sentinţa hotărârii definitive şi irevocabile din anul 2010?
  3. Cine anume ar fi trebuit să aplice această sentinţă şi să elibereze noua autorizaţie de construcţie, cum au spus judecătorii în decizia din 2010?
  4. De ce nici în urma întocmirii procesului verbal din 2010, de către executorul judecătoresc Adrian Pătroaica, prin care le-a adus la cunoştinţă că au zece zile să elibereze autorizaţia, Primăria Piteşti nu a eliberat acest act?
  5. De ce Primăria Piteşti a plătit în anul 2014, penalităţi în acest dosar, în baza articolului 906 din noul cod de procedură civilă (n.r. aplicarea de penalităţi) ? Nu şi-au dat seama nici atunci de riscuri?
  6. De ce Primăria Piteşti nu s-a sesizat că vor fi acţionaţi în instanţă pe articolul 892 (n.r. obligarea debitorului la despăgubiri)?
  7. De ce, în urma deciziei definitive din data de 12.12. 2017, nu a fost achitat prejudiciul stabilit de instanţă?
  8. Oare de ce Primăria Piteşti nu a previzionat riscurile acestui litigiu?
  9. Cine de la Primăria Piteşti era îndreptăţit să urmărească şi să prevină această situaţie, care a durat atâţia ani?

Poziţia primarului Cornel Ionică

Primarul Constantin Ionică şi-a exprimat poziţia în acest litigiu, încă de săptămâna trecută, când a izbucnit scandalul în Consiliul Local Piteşti: „Nu eram eu responsabil. Eu am luat la cunoștință de acum doi ani. Primarul este cel care răspunde, către numele lui se emit deciziile. Sunt experți care măsoară, sunt persoane care constată legalitatea sau ilegalitatea. Am ajuns aici. Noi am crezut că putem opri executarea. Am tot sperat, așteptat. Când avem o situatie de genul acesta, atunci când mai ai câteva căi de atac, de ce să nu le folosești? ” – a declarat primarul Piteştiului zilele trecute.

Penalităţi, pentru neacordarea despăgubirilor

În luna februarie a acestui an, Orentex a chemat din nou Primăria Piteşti în judecată. De această dată, societatea cere Primăriei penalităţi în sumă de 1,7 milioane lei, pentru nevirarea în timp legal a despăgubirilor de 110 miliarde lei, stabilite de justiţie în anul 2017. Primul termen a fost fixat pentru data de 21 noiembrie a.c.

 

Write A Comment