Procurorii DNA au descins joia trecută la sediile a trei instituţii (DGASPC Argeş, Consiliul Judeţean Argeş şi Primăria Ştefăneşti), sedii de firme, domicilii de patroni ş.a. într-un dosar în care există suspiciuni de corupţie în materie de achiziţii publice.
Este vorba de unul dintre cele mai ample contracte de achiziţie de imobile (case şi terenuri), demarat în această vară de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, într-un proiect finanţat atât din bani guvernamentali, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, cât şi din bugetul judeţean. DGASPC Argeş a obţinut o finanţare totală de 4.261.200 lei (circa 860.000 euro), care constă în cumpărarea unui număr de şase case şi terenurile aferente, fiecare la preţul de 710.200 lei. DNA investighează achiziţia unui număr de cinci case dintre acestea, a căror valoare totală este de 3.551.000 lei, adică circa 700.000 de euro- presupusul prejudiciu din dosar.
Ce presupune proiectul DGASPC Argeş? Cumpărarea unei case (şi terenul aferent), care face parte din Proiectul “Centru de Criză pentru Persoanele Adulte cu Dizabilităţi”, în care să locuiască patru astfel de persoane, cumpărarea unei alte case – în Proiectul intitulat Centru Respiro (aici să funcţioneze şi un centru destinat membrilor familiilor persoanelor cu dizabilităţi, pentru a se elibera de stresul cauzat de asistenţa permanentă) şi a încă patru imobile cu terenurile aferente, de tip parter, fiecare cu o capacitate de şase locuri per imobil, incluse într-un al treilea proiect- “Locuinţe Protejate, Siguranţă şi Îngrijire Argeş.” Ultimele două proiecte au fost deja adjudecate, DGASPC cumpărând cinci case şi terenurile aferente şi sunt astăzi verificate de anchetatori. În cazul imobilului din Proiectul “Centru de Criză pentru Persoanele Adulte cu Dizabilităţi”, câştigătorul avea să fie desemnat chiar în ziua descinderilor DNA la DGASPC, joi- 7 septembrie, când deschiderea ofertelor era programată pentru ora 13.00.
Acest lucru este confirmat chiar de omul de afaceri Sorin Briciu, reprezentant al firmei Best Oil Sorama, societate care a vândut case către DGASPC, una dintre persoanele audiate săptămâna trecută în dosarul DNA. Întrebat dacă este suspectat că ar fi vândut clădiri la suprapreţ către DGASPC, Sorin Briciu ne-a declarat că: “Eu nu ştiu dacă am voie să vorbesc. Am fost audiat, dar nu ştiu ce să spun acum. Este prima dată când contractez o afacere cu statul. Nu am mai făcut afaceri cu statul. Nu am mai păţit aşa ceva până acum. Da, joi ar fi trebuit să fie atribuită a şasea casă. Să se verifice care sunt preţurile din piaţă. Nu cred că am voie să dau declaraţii deocamdată.” Sorin Briciu este cunoscut la Ştefăneşti ca dezvoltator imobiliar, prin societatea Best Oil Sorama, firmă care a contractat proiectele cu imobile pentru adulţii cu dizabilităţi, derulate de DGASPC, care fac obiectul anchetei DNA.
Descinderile care au avut loc la Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Ştefăneşti au vizat autorizaţiile de construcţie ale imobilelor vândute către DGASPC Argeş, prin firma Best Oil Sorama.
sursa foto- imagini publicate de politikia.ro – descindere DNA complex imobile Best Oil Sorama – Ştefăneşti