Ionel Dancă, la Piteşti: „Pentru Argeș, am plătit șomaj tehnic de 12 milioane de lei, pentru 65.000 de salariați”

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Ionel Dancă, șeful Cancelariei Primului Ministru, a fost prezent miercuri, 26 august, la Pitești, la evenimentul dedicat mediului de afaceri argeşean, cu tema „Protejarea și promovarea IMM-urilor din județul Argeș. Provocări în vremuri de pandemie”, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL) Argeş.

Potrivit liberalilor, măsurile luate de către PNL în toată această perioadă care a reprezentat o provocare pentru toate economiile lumii au avut efecte benefice inclusiv pentru Argeș, pentru Pitești.

Unul dintre cele mai importante programe pentru companii – IMM Invest – l-am implementat chiar și într-o perioadă de criză. Cine ar fi putut crede că se pot acorda credite cu garanții de stat de până la 90% și dobândă 0? Noi am făcut-o! La 21 august, erau 15.000 de companii din România cu credite aprobate în valoare de 12 miliarde de lei. Din acestea – 273,8 milioane de lei au venit în Argeș, pentru 556 de companii. Mai mult, am majorat plafonul IMM Invest la 20 de miliarde săptămâna trecută. În Argeș am avut companii din zona industrială care au resimțit efectele crizei și a trebuit să-și suspende activitatea. Noi am venit cu măsura șomajului tehnic, plătit de Guvern, astfel încât să salvăm locurile de muncă. Pentru Argeș, am plătit șomaj tehnic în valoare de 12 milioane de lei, pentru aproximativ 65.000 de salariați”, a declarat Ionel Dancă la Piteşti.

Sorin Apostoliceanu: Mi se pare cinic să ceri impozit pe clădire celor care dețin localuri, atâta timp cât acestea au fost închise!

Administrația piteșteană ar fi putut veni cu măsuri care să sprijine mediul de afaceri local, iar acest sprijin ar fi făcut diferența dintre viață și moarte pentru multe firme, susține Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL la Primăria Pitești.

„Ne aflăm într-un context special pentru toată lumea, un context care ne-a afectat pe toți și care ar fi trebuit să determine actuala administrație a Piteștiului să vină cu măsuri în sprijinul mediului de afaceri. Chiar dacă nu are foarte multe instrumente fiscale la îndemână, o administrație locală poate veni cu măsuri importante în sprijinul oamenilor de afaceri. Poate, spre exemplu, să acorde facilități la plata taxelor și impozitelor pe care firmele le plătesc către bugetul local, de la reducerea lor cu un anumit procent, la amânarea sau eșalonarea plăților. Poate scuti de penalități la plata taxelor și impozitelor locale pe cei care își plătesc sumele restante. Mi se pare cinic să ceri impozit pe clădire celor care dețin localuri, atâta timp cât acestea au fost închise bună perioadă de timp și mulți dintre antreprenori a trebuit să plătească și chirie, deși nu au avut activitate.  Pentru cei care lucrează în HORECA, o zonă extrem de afectată, administrația  locală poate acorda gratuitate pentru cei care plătesc chirie pe terenul din domeniul public ocupat cu terase. Este minimum de sprijin cu care le suntem datori! Într-o situație dificilă s-au aflat și florariile, patiseriile, chioșcurile de ziare, sălile de fitness. Tuturor acestora Primăria Pitești le-a perceput chirie ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Până și amărâții care vând în Bazarul de la Ruși, cum este cunoscut de către piteșteni, au plătit chirie, deși au fost luni în care nu au vândut nimic! O administrație locală mai poate sprijini mediul de afaceri local achiziționând de la firme autohtone servicii și produse de care în mod curent are nevoie”, a declarat Sorin Apostoliceanu.

 

Write A Comment