Circa 6000 de semnături, strânse pentru dreptul la VOT al tinerilor de 16 de ani!

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Prin Petiţia lansată de DECLIC, s-a strâns până astăzi un număr de 5752 de semnături, dintr-un număr necesar de 10.000, astfel încât aceasta să poată fi transmisă Parlamentului, în vederea adoptării legii prin care tinerii cu vârste între 16 și 18 ani să poată vota la alegerile locale și europarlamentare.

În prezent, tinerii din România plătesc impozite și pot răspunde penal de la 16 ani, dar nu au dreptul să îi aleagă pe cei care le decid viitorul. Parlamentul European a cerut ferm ca tinerii peste 16 ani să poată vota la alegerile europarlamentare.

Deja în mai multe state ale Uniunii Europene tinerii pot vota începând cu 16 ani. Este vorba despre Belgia, Malta, Austria, Estonia și Germania.

În 3 mai 2022, în contextul viitoarelor alegeri europene din 2024, Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă care prevede că „ar trebui introdusă vârsta de 16 ani ca vârstă unică armonizată pentru a putea vota și a fi ales, pentru a asigura egalitatea și pentru a evita discriminarea în ceea ce privește accesul la aceste drepturi civile și politice fundamentale”.

Petiţia se găseşte aici: DECLIC

 

Write A Comment