VOTUL LA 16 ANI! Ce spune Radu Andrei, preşedintele elevilor din Argeş despre acest proiect

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Studenţii de la Ştiinţe Politice au iniţiat proiectul prin care se propune ca adolescenţii de 16 ani să aibă drept de vot. Proiectul urmează să intre în dezbatere la Senat, după ce acesta a fost prezentat la Palatul Parlamentului de către deputatul Alexandru Kocsis.

În expunerea de motive se arată că „tinerii cu vârste între 16-18 ani sunt suficient de maturi pentru a se putea implica politic în societate”

Potrivit Constituției, „autoritățile publice au obligația să contribuie la asigurarea condițiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viața politică, socială, economică, culturală și sportivă a țării”, mai menţionează iniţiatorii.

Legat de acest proiect, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Argeş, Radu Andrei (foto), este de părere că scăderea vârstei necesare pentru vot ar putea crește responsabilizarea social-administrativă a acestei categorii de vârstă, fapt ce este benefic pentru o societate prosperă.

Sunt de părere că acest proiect nu este unul nepotrivit dat fiind faptul că din ce în ce mai mulți elevi par să fie interesați de domeniul administrativ și de cum pot schimba sistemul în care funcționăm în prezent. De precizat este și faptul că elevii au nevoie să dețină anumite cunoștințe socio-politice pentru a ști cum să se informeze corect înainte să voteze și să știe ce persoane le reprezintă valorile și drepturile. Aceste informații trebuie să fie predate în școli de către profesori bine pregătiți care au capacitatea de a nu fi subiectivi. De asemenea, scăderea vârstei necesare pentru vot ar putea crește responsabilizarea social-administrativă a acestei categorii de vârstă, fapt ce este benefic pentru o societate prosperă.”- declară Radu Andrei, președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș.

(Graţiela Bâzoi)

Write A Comment