Judecătorul Costin Andrei Stancu din cadrul Curţii de Apel Piteşti (cel care a decis că nu este justificată existenţa Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor) a dat o primă sentinţă în ultimul dosar de corupţie întocmit pe numele controversatului executor Eugen Fieraru (foto). Magistratul a considerat că, în privinţa acuzaţiilor DNA de abuz în serviciu, procesul penal al executorului trebuie să înceteze, pentru că s-au scurs 8 ani de la comiterea presupusei  fapte, Eugen Fieraru fiind acuzat de activităţi desfăşurate în perioada 2010-2013.

Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Fieraru Eugen, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă SC OMV Petrom SA şi obligă inculpatul la plata sumei de 163.144,91 lei”– se arată în decizia dată la finele lunii mai. Judecătorul a vorbit în sentinţă şi despre alte plăţi, una dintre acestea fiind suma de 528.154,28 lei, pe care Eugen Fieraru a reţinut-o şi distribuit-o în mod nelegal către contul său cu titlu de onorariu executor (419.864,28 lei) şi către contul expertului contabil Toma Netty, cu titlu de onorariu expert (108.290 lei). În vederea acoperirii cheltuielilor judiciare şi a reparării pagubei, judecătorul a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aparţinând lui Fieraru Eugen până la concurenţa sumei totale de 1.652.144,91 lei (prejudiciul adus OMV Petrom) respectiv: locuinţă cu regim de înălţime P+M cu bazin vidanjabil şi piscină situată în comuna Drăganu, sat Drăganu-Olteni, nr. 77, în suprafaţă de 356 mp., construită în 2011, cu o valoare de impunere de 234.960 lei, teren în suprafaţă de 3.153 mp, teren în suprafaţă de 417 mp, teren în suprafaţă de 1.401 mp, teren în suprafaţă de 1.058 mp, toate situate în comuna Drăganu, sat Drăganu-Olteni. Vineri, deja a fost depus apel în acest dosar.

Avocaţi audiaţi ca martori

Curtea de Apel Piteşti ar fi trebuit să se pronunţe şi în cazul colegului de breaslă al lui Eugen Fieraru, Marius Damaschin, întrucât cei doi au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar. La începutul lunii februarie în acest an, magistraţii au decis însă disjungerea dosarului, prin formarea unuia separat, în care să fie judecat executorul Marius Damaschin. Judecătorii vor să afle câte dosare a preluat Marius Damaschin de la Eugen Fieraru şi alte date legate de banii recuperaţi în mod direct de către OMV Petrom de la debitorii săi, persoane fizice. În dosarul lui Marius Damaschin au fost audiaţi ca martori şi o serie de avocaţi. Este posibil ca inclusiv fapta penală de abuz în serviciu a lui Damaschin să se prescrie în acest an.

Acuzaţiile procurorilor

DNA i-a trimis în judecată pe cei doi în decembrie 2020, pentru fapte din 2010, 2013, 2014. Aceştia au fost acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu producerea de consecințe deosebit de grave şi de spălarea banilor. DNA spune că în perioada 2010-2013, Fieraru Eugen, în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele din Codul de procedură civilă (aplicabil la acel moment), în sensul că:
– ar fi dispus înființarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei și 2.296.944 lei) deși nu exista încuviințarea instanței pentru executarea silită,
– nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori. În cazul unuia dintre dosare, inculpatul Fieraru Eugen ar fi reținut cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite de la debitor, în valoare de 528.154,28 lei (onorariu executor și cheltuieli de executare – 419.864,28 lei și onorariu expert – 108.290 lei reținute nelegal din suma poprită) deși procedura era nelegală și în plus creditorii renunțaseră la executarea silită.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare, respective OMV Petrom, un prejudiciu în valoare de 1.643.145 lei, reprezentând dobânda calculată la sumele care au fost poprite în mod presupus abuziv și onorariul menționat mai sus. La data de 13 iunie 2013, urmare a excluderii inculpatului Fieraru Eugen din profesia de executor judecătoresc, unul dintre cele două dosare menționate anterior a fost redistribuit de Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Pitești inculpatului Damaschin Marius.

Ulterior, până la data de 30 octombrie 2014, Damaschin Marius, în contextul desfășurării procedurii de executare silită în dosarul respectiv, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele din Codul de procedură civilă (aplicabil la acea dată), în sensul că nu ar fi dispus încetarea procedurii și restituirea sumei de 2.665.654 lei către debitor, ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori.  Mai mult, inculpatul ar fi dispus în interes personal de această sumă de bani care ar fi fost disipată prin tranzacții succesive de ieșire din cont (viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăți reprezentând „cumpărături” și transferuri bancare către o societate deținută de către o rudă).
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei, reprezentând suma poprită abuziv.

 

Write A Comment