Protecţia femeilor şi a copiilor, subiectele de discuţie ale Alinei Gorghiu, la Şcoala de Vară de la Constanţa

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Preşedinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, totodată preşedintă interimară a PNL Argeş, se află în Tabăra de Vară de la Constanţa, alături de femeile din cadrul OFL. Cu acazia acestui eveniment, şefa Senatului a trecut astăzi în revistă cele mai importante proiecte aflate pe agenda liberală, în principal pe cele care vizează protecţia femeii (mamei) şi a copilului. Egalitatea de ge, brățările electronice pentru agresori, vârsta consimțământului sexual, fertilizarea în vitro, tichetele în valoare de 2000 de lei pentru nou-născuți, „Săptămâna conștientizării  depresiei  post-partum”, concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice sunt temele abordate de Alina Gorghiu în Tabăra de Vară de la Constanţa. 

“În România sunt femei în funcții politice înalte. Însă ne-am bătut în Parlament pentru ca legile importante să treacă. O serie de legi importante inițiate de noi au trecut de Parlament – asta arată cât este de importantă o prezența feminină în Parlament – pentru că aduce perspectiva de gen. Dar – dacă am fi fost mai multe, probabil bilanțul ar fi fost mai bun, ar fi fost rezolvate mai multe probleme ale femeilor, copiilor, implicit ale familiilor și societății.

Problema femeilor atacate în ciuda ordinelor de restricție va dispărea

Violența împotriva femeilor este otravă pentru societate. Am pus pe masa Parlamentului soluția care se aplică în toate țările civilizate pentru a întări protecția femeilor – victime: brățările electronice pentru agresori! Guvernul Ciucă este pe punctul de a demara proiectul–pilot. O să vedeți ce mari vor fi efectele, problema femeilor atacate în ciuda ordinelor de restricție va dispărea.

15 ani- vârsta consimţământului sexual

România se plasează, din păcate, în topul listei cu cel mai mare număr de victime ale infracțiunilor sexuale din Europa, 80% dintre aceste victime fiind femei și copii. Era necesar ca Parlamentul să aibă reacție. Și a venit! Vârsta consimțământului sexual. Am depus împreună cu câteva colege o propunere legislativă care o ridică la 15 ani. A fost adoptată de Senat anul acesta. Inițiativa incriminează distinct infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor.

HG adoptată pentru fertilizarea în vitro

Avem probleme demografice severe, iar femeile au dovedit că le pot înțelege cel mai bine. Vreau să salut faptul că Guvernul Ciucă a adoptat săptămâna aceasta HG pentru fertilizarea in vitro. PNL a avut această propunere în Programul de guvernare din 2016, mă bucur că azi e realitate sub premier liberal. Și îmi doresc ca în viitor și PNL să vadă în Ministerul Familiei un portofoliu relevant.

Sprijin pentru mamele sărace, minore, singure și femeilor ucrainene care au fugit de război și au dat naștere într-o altă țară

Au fost multe încercări prin care femei-parlamentar au propus legiferarea unui trusou pentru nou-născut. Și eu am fost inițiatoarea unei propuneri legislative în acest sens legislatura trecută. Vara aceasta, Guvernul Ciucă a adoptat o OUG pentru introducerea tichetelor în valoare de 2000 de lei pentru nou-născuți acordate mamelor aflate în risc de sărăcie, celor minore, mamelor singure și femeilor ucrainene care au fugit de război și au dat naștere într-o altă țară. Și sper să facem și pasul următor: extinderea acestei măsuri pentru a include categoriile de mame cu nou-născuți cu venitul mai mic sau egal cu salariul minim pe economie! Doamnelor, cred că OFL nu poate lipsi din toate aceste dezbateri. Acesta este rolul dumneavoastră!

Program dedicat depresiei cu care se confruntă mamele, după ce au născut

Nu este ușor să fii mamă. Și din diferite motive, multe aspecte sunt ocolite. Iar noi trebuie să ajutăm femeile să treacă peste orice dificultate. Sunt printre inițiatorii unei propuneri legislative pentru depresia post-partum, care afectează tot mai multe mămici, indiferent de vârstă. Grupul PNL Senat a depus propunerea legislativă prin care se instituie Programul „Săptămâna conștientizării  depresiei  post-partum”, perioadă ce va fi marcată în fiecare an cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – „Ziua Europeană de combatere a depresiei”.  Niciunei mămici nu trebuie să îi fie rușine că suferă de depresie post-partum. Sper ca guvernul să sprijine și să dea punct de vedere favorabil.

Concediu şi bani pentru cei care îngrijesc pacienţii bolnavi de cancer

Chiar la începutul anului acesta a fost adoptată o lege în Parlament, am fost printre inițiatori, dar inițiativa a aparținut colegei noaste Nicoleta Pauliuc care stabilește că beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, în vârstă de peste 18 ani, asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

Sprijin pentru plata programelor de recuperare

Săptămâna aceasta, a trecut de Senat o altă propunere legislativă cu 16 inițiatori din partea PNL, care prevede sprijin pentru asistența de recuperare/reabilitare pentru persoanele cu handicap care primesc dreptul la 6 tichete de valoare pentru terapia pe bază de sport. Va fi un mare sprijin pentru orice familie în care un membru trebuie să traverseze un program de recuperare.

Educaţia timpurie, în sistem integrat

Subiectul momentului: LEGILE EDUCAȚIEI. Și OFL trebuie să vorbească despre importanța lor pentru copii și pentru familiile lor. Este foarte important, pentru mine, faptul că vom avea legiferată educația timpurie ca sistem integrat format din învățământul ante-preşcolar (3 luni-3 ani) și învățământul preșcolar (3 – 6 ani), ambele cuprinzând grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare. Creșele vor face parte din sistemul național de învățământ preuniversitar și oferă copiilor ante-preşcolari cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere.

GENDER QUOTA

Avem o lege inițiată de noi, de la PNL a venit impulsul necesar. Este soluția optimă pentru a ameliora reprezentarea politică a femeilor. Nu este vorba că pledez pentru propria lege … dar aceasta a fost soluția în multe țări. Este la Camera Deputaților.

Legarea subvenției partidelor politice de numărul de femei alese în Parlament. Este normal și legitim ca partidele să se reformeze, dacă vor să primească această subvenție. Tocmai a trecut de Senat săptămâna aceasta inițiativa legislativă. Acum este la Camera Deputaților. Eu cred că sunt două legi clare pentru 2024, care pot face din România o țară care să fie în ton cu schimbările politice din Europa.”- Alina Gorghiu, preşedinte interimar Senatul României.

Write A Comment