Deputatul PNL, Daniel Constantin, anunţă sprijin de circa 300 de milioane de lei pentru fermieri

Share pe Facebook Share pe Whatsapp Share pe Messenger Share pe email

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în procedură de Transparență Instituțională proiectul de hotărâre care vizează acordarea unui sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase.

Potrivit proiectului care poate fi consultat pe site-ul Ministerului, valoarea sprijinului unitar excepțional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru o cantitate totală de 152.458.321,08 litri, corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiță şi floarea-soarelui.

Potrivit declaraţiilor deputatului PNL de Argeş, membru în Comisia pentru  Agricultură a Camerei Deputaţilor, Daniel Constantin, este vorba de un sprijin acordat fermierilor afectaţi de importurile din Ucraina. „Se cunosc foarte bine problemele fermierilor români şi nu numai care au solicitat sprijin de la statul român, pentru că nu au mai avut cum să-şi valorifice produsele din cauza importurilor masive din Ucraina. Este un sprijin excepțional sub formă de grant, o compensare a pierderilor financiare ale agricultorilor care activează în domeniul cerealelor și semințelor oleaginoase. Sunt şi cazurile fermierilor celorlalte ţări care s-au aflat în aceeaşi situaţie ca şi noi, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, conform regulamentului din jurnalul Oficial al Uniunii Europene publicat la începutul lunii iulie a acestui an. Fermierii vor primi acest sprijin în baza cererilor de plată depuse anul trecut pentru culturile de porumb, rapiţă, orz sau floarea-soarelui sau în baza solicitărilor depuse în acest an pentru intervențiile din sectorul vegetal. Resursele vind atât prin FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), cât şi de la bugetul de stat şi însumează circa 300 de milioane de lei.”- ne-a declarat deputatul PNL de Argeş, Daniel Constantin.

Write A Comment