Vineri, 20 mai, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunţat lansarea spre consultare publică a Ghidurilor solicitantului pentru investiţii din cadrul Componentei 1 din PNRR – Managementul apei.

Potrivit declaraţiilor deputatului PNL de Argeş, Daniel Constantin, după ce Guvernul a alocat sume importante pentru dezvoltare, prin Programul Saligny, acesta găseşte noi măsuri pentru crearea zonelor de investiţii cu adresabilitate cât mai largă către beneficiari. “Iată că, după investiţiile alocate prin Anghel Saligny, care plasează Argeşul pe un loc fruntaş în clasamentul judeţelor cu cele mai multe fonduri alocate, ghidurile anunţate de Ministerul Mediului sunt menite să direcţioneze sprijinul financiar, atât în direcţia sistemelor de apă şi canalizare, dar şi pentru dezvoltarea localităţilor care au sub 2000 de locuitori.

Astfel, localităţile din judeţul Argeş, cu număr mic de locuitori, vor avea posibilitatea să aplice un astfel de program, care acum este o realitate. Sunt soluţii găsite de Guvern, pentru comunităţile care nu au avut posibilitatea de a fi eligibile la finanţările anterioare, pentru reţelele de apă. Investiţiile pot fi accesate inclusiv de către beneficiari, care se află departe de comunităţi, fiind mai izolaţi.  Suma alocată este de 1,4 miliarde de euro.“- ne-a declarat deputatul de Argeş, Daniel Constantin.

Componenta managementul apei din PNRR, lansată săptămâna trecută asigură fonduri care trebuie folosite la construirea a 1600 de kilometri de reţele de apă, 2500 de kilometri de reţele de canalizare în localităţi cu peste 2000 de locuitori şi 400 de kilometri în localităţi mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi. De asemenea se pot finanţa aproape 13.000 de sisteme individuale sau alte sisteme adecvate în localităţi cu mai puţin de 2000 de locuitori. Ministerul Mediului a anunţat vinerea trecută că în această săptămână Guvernul va reglementa, prin Hotărâre, aspectele legate de aceste investiţii, respectiv conectarea la o reţea existentă de gestionare a apelor, la un sistem individual sau la o micro staţie de epurare. Rata de finanţare este de sută la sută, iar autoritatea locală sau alte entităţi aplicante nu trebuie să vină cu cotă parte. Printre criteriile de selecţie se numără: gradul de maturitate a proiectului, gradul de conectare a populaţiei la canalizare şi la staţia de epurare, după cum a mai anunţat Ministerul Mediului. În comunităţile mai mici de 2000 de locuitori vor fi punctate suplimentar investiţiile care se fac în zone care sunt parcuri naturale, parcuri naţionale, în situri Natura 2000 întrucât prin existenţa de reţele de colectare a apelor uzate se asigură protejarea apelor supraterane şi subterane din aceste zone. Aglomerările mai mici de 2000 de locuitori au la dispoziţie un buget de 260 de milioane de euro. Deputatul Daniel Constantin consideră că acestea sunt oportunităţi foarte bune de finanţare inclusiv pentru beneficiari din turism sau agroturism.

(G.B.)

 

Write A Comment