Am urmărit atent scandalul PSD Piteşti versus PSD Argeş, mai precis Cristian Gentea versus Şerban Valeca, dar nu m-aş încumeta să spun şi Lucreţiu Tudor versus Dumitru Braia, primul fost, al doilea actual şef de Finanţe, pentru că acest scandal nu există. Tudor versus Braia poate fi, cel mult, un conflict al generaţiilor, care se pot perinda în fruntea celei mai importante instituţii pe care o are un judeţ.

Aşadar, câţiva oameni buni din conducerea PSD au urmat gestul lui Cristian Gentea şi şi-au dat demisia din funcţiile de conducere ale partidului. Pentru că au văzut total nepotrivit modul în care tânărul Lucreţiu Tudor a fost schimbat din funcţie cu Dumitru Braia la conducerea Finanţelor Argeş. A ieşit un tămbălău monstruos, oricum anunţat de toată presa, s-au spus lucruri grele, s-au încins telefoanele, s-au reformulat ambiţii şi contre, s-au arătat mulţi colţi. Şi astăzi se desfac şi se fac multe scenarii, se investighează cauzele acestei întâmplări. Dar cele două echipe PSD adverse (Gentea şi Valeca) uită esenţialul: că înlocuirea de la Finanţe Argeş demonstrează clar că politicul încurcă rău de tot mersul tehnocraţiei. Că tehnocraţia, expertiza, pălesc în faţa deciziilor politice, oricare ar fi ele. Nu vreau să analizez managementul lui Valeca şi nici revolta lui Gentea. Să ne punem în schimb în locul lui Tudor şi al lui Braia.


Tudor, un tânăr ale cărui succese în sistemul de finanţe au fost recent recunoscute public, a avut ocazia să conducă, prin delegare politică, adică asumată de PSD Argeş şi confirmată de ANAF, frâiele Finanţelor Argeş. După un an, se vede nevoit să părăsească această funcţie, fără să cunoască motivele. A condus prost? A deranjat? Cui nu i-a fost pe plac? Etc. Braia, pe de altă parte, este un expert în finanţe, poate chiar un perfecţionist, având în vedere experienţa lui de peste două decenii în acest sistem. El ajunge director al Finanţelor, de această dată doar prin delegare oficiala a ANAF (de partid nu stim nimic) şi pentru un timp foarte scurt: de patru luni şi jumătate. Cine şi-l asumă pe Dumitru Braia din punct de vedere politic? Scandalul din PSD Argeş va fi lămurit doar dacă cineva cumva răspunde oficial, deci asumat, la această întrebare. Dacă Braia va avea aceeaşi soartă ca Tudor? Cât de sigură este funcţia lui Braia? Va putea Braia să-şi facă strategii pe termen lung pentru Fiscul din Argeş? Cât de sănătos este, pentru o instituţie atât de importantă, să aibă mandate de directori atât de scurte? Îşi mai pune cineva problema indicilor de performanţă la o instituţie a cetăţeanului supraîncărcat de taxe şi hârţogăraie? Întrebarea asta să şi-o pună toţi parlamentarii PSD de Argeş, în special senatorul Valeca şi deputatul Cătălin Rădulescu, care, deşi fac parte din tabere adverse, sunt direct implicaţi în ciufuleala social-democrată din această săptămână. Şi să mai întrebe domniile lor la Bucureşti, ei care votează legislaţie la minut: “Stimate ANAF, de ce nu scoateţi la concurs postul de director al Finanţelor Argeş, pentru că ştiţi, la noi, la PSD Argeş, nu mai gândesc toţi la fel si ne cam încurcaţi, că tot la noi sunt atâţia specialişti în aşteptare !?!”

De ce, stimabile ministere, nu scoateţi la concurs toate posturile care zac blocate în instituţii? Cu atâta politizare, uităm că expertiza funcţiilor publice este dată doar de un examen. Că doar rezultatele bune obţinute pot credita, recunoaşte şi recomanda un profesionist într-o funcţie publică.  Ce-ar fi dacă aţi valida, stimaţi politicieni, interesul public peste al celui de partid !?! Ce-ar fi atunci !?!

Gratiela Bazoi



Write A Comment